taimi ja multaa kämmenellä

20 tapaa vahvistaa maadoitusta

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Maadoituksesta puhutaan nykyään paljon, eikä suotta: sen hyödyt ovat todella monipuoliset kehon tulehdusreaktion hillitsemisestä henkisten kykyjen vahvistamiseen. Mutta mistä siinä oikeastaan on kysymys?

Tässä artikkelissa kerron, mitä maadoittuminen tarkoittaa ja miten se toimii. Lisäksi esittelen useita yksinkertaisia tapoja vahvistaa maayhteyttä.

Mitä maadoittuminen on

Maadoittumisella (grounding, earthing) tarkoitetaan yhteyden vahvistamista maahan eli sitä, että ihminen ”juurruttaa” itsensä maaperään ja maapallon energiakenttään.

Vahvalla maayhteydellä on tutkitusti positiivinen vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Kehollisella tasolla maadoittaminen vähentää tulehdusreaktiota, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa vastustuskykyä.

Mielen tasolla se rauhoittaa ja rentouttaa, vähentää stressiä ja auttaa keskittymään nyt-hetkeen.

Henkisellä tasolla maadoitus on sekä voimanlähde että turvajärjestelmä: se mahdollistaa syvään meditaatioon pääsyn, edistää manifestointia ja muuta energiatyöskentelyä, sekä auttaa ylläpitämään hyvää ”energiahygieniaa”.

Miten maadoitus toimii

Maadoituksen vaikutusmekanismit ovat moninaiset ja vielä suurelta osin hämärän peitossa, vaikka aihetta on viime vuosina tutkittu innokkaasti.

Fyysisellä tasolla maadoittaminen liittyy kehon sähkökemialliseen tasapainoon, joka saattaa häiriintyä esimerkiksi elektroniikkalaitteiden magneettikenttien ja keinokuituvaatteiden aiheuttaman hankaussähkön vaikutuksesta.

Keräämme kehoomme positiivista sähkövarausta, ja estämme sen luonnollista purkautumista eristämällä itsemme maaperästä kumi- ja muovipohjaisia kenkiä käyttämällä.

Positiivinen sähkövaraus lisää ns. vapaiden radikaalien määrää elimistössä, mikä puolestaan ilmenee esimerkiksi kehon tulehdusalttiutena ja ennenaikaisena vanhenemisena.

Henkisellä tasolla maadoittaminen muodostaa perustan ihmisen keho-mieli-henki -kokonaisuuden tasapainolle.

Fyysisinä olentoina me ihmiset olemme osa maapallon ekosysteemiä ja energiajärjestelmää. Kehomme kautta meidän henkilökohtainen energiakenttämme (auramme) ”ankkuroituu” maaplaneetan pinnalle, vahvistuen sen energiakentästä.

Jos kehon ja sen energiakentän maadoitus heikkenee liikaa, henkilökohtaiset rajamme muuttuvat häilyvämmiksi, elinvoimamme hiipuu, ja meistä tulee alttiimpia esimerkiksi muiden ihmisten energioille.

Vahva maadoitus sen sijaan tasapainottaa ja vahvistaa auraa, ja sitä kautta se edistää energiatyöskentelyä sekä intuitiivisten kykyjen kehittämistä. Mitä syvemmälle puu on juurtunut maahan, sitä korkeammalle sen oksat voivat kurottaa.

Miten maadoitusta voi vahvistaa

Olen listannut alle 20 yksinkertaista mutta toimivaa tapaa vahvistaa maadoitusta. Jos mieleesi tulee jotakin mitä en hoksannut mainita, jätä kommenttia!

KÄVELE PALJAIN JALOIN
Lämpimään vuodenaikaan helpoin ja tehokkain tapa vahvistaa maadoitusta on riisua kengät ja sukat, ja tepastella paljain jaloin ulkosalla aina kun vain mahdollista.

NAUTI MAAN ANTIMIA
Vältä eineksiä ja jalosteita, ja suosi lautasellasi aitoja maan antimia: vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja pähkinöitä. Jos kaipaat erityisen vahvaa maadoitusta, maanpinnan alapuolella kasvavat juurekset, liha ja suklaa toimivat hyvin.

naisella ostoskori kädessä

HALAA PUUTA
Vanhan kuusen juuret ovat syvällä maaperässä, ja niiden kautta koko puu on vahvasti maadoittunut. Kiedo kätesi puun ympärille ja paina poskesi sen karheaa runkoa vasten. Tunne, kuinka rauha ja tasapaino virtaavat sinuun.

KÄYTÄ KIVIKORUJA
Luonnonkivet ja kristallit ovat vahvasti maadoittavia, ja kullakin kivilajilla on oma erityislaatuinen energiavärähtelynsä. Sujauta kivi taskuusi tai kanna sitä mukanasi kauniina koruna. Jos kaipaat erityisen maadoittavaa kiveä, valitse musta, ruskea tai punainen kivilaji kuten jaspis, onyksi tai hematiitti.

SYÖ SAVEA!
Kyllä, maata voi myös syödä, ja se on erittäin tehokas tapa vahvistaa kehon maadoitusta! Syötäväksi tarkoitettua savea voi ostaa esimerkiksi Ruohonjuuresta ja muista luontaistuotekaupoista.

Negatiivisesti varautunut savi tasapainottaa kehon sähkövarausta, ja se puhdistaa tehokkaasti elimistöstä myrkkyjä ja kuona-aineita. Huom! Syö vain sisäiseen käyttöön tarkoitettua maata, ja noudata käyttöohjeita.

Ellei ajatus saven syömisestä houkuttele, voit tehdä siitä myös hoitavan kasvonaamion.

RETKEILE LUONNOSSA
Paras keino vahvistaa maayhteyttä on oleskella luonnossa. Vakiinnuta metsälenkki osaksi arkirutiinejasi. Jos asut keskellä kaupunkia etkä pääse usein luonnon helmaan, käy puistossa. Jo lyhyt piipahdus raittiiseen ulkoilmaan saa ihmeitä aikaan.

UPOTA KÄTESI MULTAAN
Puutarhatyöt ovat erittäin maadoittavaa tekemistä, erityisesti jos rohkaistut riisumaan kumihanskat ja upotat kätesi suoraan multaan!

KAIVAUDU HIEKKAAN
Uimaranta tarjoaa loistavan mahdollisuuden tehokkaalle maadoitushoidolle, sillä suolainen merivesi tehostaa entisestään maaperän sähkökemiallisesti tasapainottavaa vaikutusta. Ellet halua mennä uimaan, kävele rantavedessä tai istahda hiekalle. Voit halutessasi myös kaivautua hiekkaan, jolloin ihosi saa mahdollisimman laajalla pinta-alalla kosketuksen maahan.

paljaat jalat hiekkarannalla

HOIDA KASVEJA JA ELÄIMIÄ
Kasvien ja eläinten hoitaminen auttaa vahvistamaan maayhteyttä. Vaihda huonekasveihisi tuore multa, ja tarjoudu viemään naapurin koira lenkille lähimetsikköön. Kissan silittäminen vapauttaa kehon luontaisia mielihyvähormoneja, jotka saavat stressikäyrän laskemaan.

KÄYTÄ LUONNONKUITUISIA VAATTEITA
Keinokuituiset (eli muovista valmistetut) vaatteet keräävät hankaussähköä ja eristävät kehoa maasta, lisäten sen sähkökemiallista epätasapainoa. Hyvän maadoituksen kannalta olisikin parempi suosia vaatteissa luonnonkuituja kuten puuvillaa, pellavaa ja villaa.

HIDASTA TAHTIA
Nykypäivänä eräs pahimmista esteistä maadoittumisen ja aidon läsnäolon tiellä on… kiire.

Kiireinen elämäntapa houkuttelee meitä irtautumaan kehoistamme ja nyt-hetkestä, ja viettämään suurimman osan ajastamme mielessä, eli omiin ajatuksiimme uppoutuneina. Ajatukset puolestaan suuntautuvat yleensä joko menneeseen tai tulevaan, joten ne ovat omiaan ruokkimaan stressiä ja ahdistusta, ja vahvistavat entisestään kiireen tuntua.

Jotta pääsisit irti tästä noidankehästä, sinun kannattaa tietoisesti hidastaa tahtia. Puhu ja kävele vähän hitaammin ja harkitummin, palauta säännöllisesti huomio hengityksesi seuraamiseen (tämä on tehokas ”minimeditaatio”, jonka voit tehdä aina kun huomaat ajatustesi harhailevan), ja raivaa kalenteriisi tilaa olemiselle.

OLE EKOLOGINEN
Luonnon hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi parhaista tavoista edistää kehotietoisuutta ja maadoittumista. Me ihmiset olemme kehomme kautta yhtä maapallon kanssa, joten ei liene yllätys, että ne asiat jotka ovat hyväksi planeetallemme, ovat hyväksi myös kehollemme – ja päinvastoin.

Lue lisää aiheesta: ekologisuus on osa henkistä polkua.

JUO KIVIVETTÄ
Jokos olet kokeillut kiviveden valmistusta? Tämä on hauska ja tehokas keino vahvistaa maadoitusta ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ohjeet löydät tästä postauksesta.

KÄYTÄ AISTEJASI
Fyysisten aistien käyttäminen on hyvä tapa palauttaa huomio takaisin kehoon ja vahvistaa maadoitusta.

Sen sijaan, että hotkisit lounaasi samalla kun olet keskittynyt selaamaan päivän uutisia puhelimestasi… keskity syömiseen. Miltä ruoka maistuu ja tuoksuu, miltä se tuntuu suussasi? Lähde kävelylle ja havainnoi ympäristöäsi kaikilla aisteilla. Ota kuuman saunan jälkeen viileä suihku. Rakastele hitaasti ja keskittyneesti. Nämä kaikki ovat erittäin tehokkaita tapoja maadoittua.

KASVATA JOTAKIN SYÖTÄVÄÄ
Ruoan kasvattaminen on erittäin maadoittava projekti. Ellei sinulla ole omaa puutarhapalstaa, ei hätää – voit kasvattaa salaattia, yrttejä ja ituja parvekkeella tai ikkunalaudalla.

kasvin taimia purkeissa

SISUSTA ASUNTOSI LUONNONMATERIAALEILLA
Vaikka asuisit kerrostalossa keskellä kaupunkia, voit tuoda maan lähemmäksi itseäsi sisustamalla asuntosi luonnonmateriaaleilla. Suosi kokopuisia huonekaluja ja ripusta ikkunoihin luonnonkuiduista valmistetut verhot. Myös matoissa kannattaa suosia esimerkiksi villaa ja puuvillaa.

Hanki huonekasveja, ja pidä niistä hyvää huolta. Koristele asuntosi kivillä, sulilla, kävyillä, simpukoilla ja oksilla. Kiviä kannattaa sijoittaa erityisesti elektroniikkalaitteiden läheisyyteen, jolloin ne neutralisoivat laitteiden sähkömagneettista säteilyä. Myös suolalamput ja -tuikut ovat ionisoivia, ja siten oikein hyvä lisä maadoittavaan sisustukseen.

HANKI MAADOITTAVA LAKANA
Markkinoilla on nykyisin saatavilla laaja valikoima erilaisia maadoitustuotteita kuten lakanoita, mattoja ja kenkiä. Maadoittavan lakanan ideana on yhdistää nukkuja sähköä johtavien materiaalien avulla maaperään, jolloin kehon energiajärjestelmä tasapainottuu yön aikana. Lakana on melko kallis, mutta se on melko helppo valmistaa itse.

KUUNTELE MAADOITTAVAA MUSIIKKIA
Matalien äänentaajuuksien koetaan yleensä olevan maadoittavia ja juurichakraa tasapainottavia. Kokeile esimerkiksi Solveggio-äänitettä, äänimaljaa tai rumpumusiikkia, ja havainnoi mikä sopii sinulle parhaiten. Itse pidän erityisesti kehärummun (shamaanirummun) äänestä, ja koen sen olevan tehokkaasti maadoittava.

LIIKUTA KEHOASI
Kehollinen tekeminen on eräs parhaista keinoista vahvistaa maadoitusta, sillä keho on henkilökohtainen linkkimme maahan. Mikä tahansa liikuntalaji käy, mutta erityisen tehokkaita ovat sellaiset liikuntamuodot, joissa kehoa käytetään keskittyneesti. Tällaisia ovat esimerkiksi jooga, taiji ja qigong.

MEDITOI
Meditointiharjoitus palauttaa huomiosi mielen loputtomasta ajatusvirrasta nyt-hetkeen ja kehoon, joten se on yksi tehokkaimmista keinoista maadoittua. Jos haluat, voit liittää meditointiin maadoitusta vahvistavan visualisointiharjoituksen (voit esimerkiksi luoda mielikuvan juurista, jotka ankkuroivat sinut Äiti Maahan).

Lopuksi

Henkisyydessä maadoituksen tärkeyttä korostetaan aika usein, mutta mielestäni sitä voitaisiin alleviivata vieläkin enemmänkin: mitä herkempi ja intuitiivisempi olet, sitä enemmän tarvitset vahvaa maayhteyttä voidaksesi hyvin.

Jos olet minun tavoin luontaisesti ”ilmava”, eli sinulla on taipumusta haahuilla omissa ajatuksissasi… jos olet erityisherkkä, tai kärsit kroonisesta ahdistuksesta… tuo tietoisesti elämääsi lisää maadoittavia elementtejä. Omasta kokemuksestani tiedän, että se todellakin kannattaa.

Monien terveysvaikutusten ja henkisen tasapainon ohella hyvä maadoitus vahvistaa myös intuitiivisia kykyjäsi: mitä vahvemmin jalkasi ovat maassa, sitä korkeammille värähtelytaajuuksille henkinen kanavasi voi avautua.

Olisin kiinnostunut kuulemaan sinun kokemuksiasi maadoittumisesta. Millaisia menetelmiä olet kokeillut, ja mitkä ovat toimineet sinulla parhaiten? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

♥ Anna ♥

Kuvat

Artikkelin kuvat: Pexels

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

7 ajatusta aiheesta “20 tapaa vahvistaa maadoitusta”

  1. Anu Päivinen

    Erinomaisia tapoja koottuna, kiitos 😍
    Mieleeni tuli vielä kuivaharjaus luonnon harjalla, jota itse käytän. Auttaa hyvin nukahtamiseenkin.

  2. Mistä se tiedetään että savi on negatiivisesti varautunutta? Onko tässä kivijuomassa negatiivista vai positiivista varausta?

    1. Hyviä kysymyksiä.🙂 Eri asioiden sähkövarauksia pystytään mittaamaan, ja tämä onnistuu kotioloissakin ns. yleismittarin avulla. Kiviveden varaukseen vaikuttaa, miten se on tehty (onko kiviä liotettu vedessä vai ei), ja mistä kivilajista (kivien varauksissa ja liukoisuuksissa on eroja). Kivivesi edustaa tässä listassa maadoituksen ”henkisempää” ulottuvuutta, eli puhutaan perus staattista sähköä hienovaraisemmista ja monimutkaisemmista mekanismeista. Pelkän hanaveden sähkövaraus on melko pieni, mutta kivestä saattaa liuteta siihen vähäisessä määrin ioneja, jotka kasvattavat varausta. Jos haluat syventyä maadoitukseen fysiikkaan tarkemmin, suosittelen tutustumaan artikkeliin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/pdf/JEPH2012-291541.pdf

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.