halloween_artikkelikuva

Halloween on lasten ja noitien juhla

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Vuoden noitamaisin juhla Halloween on pian käsillä. Jokos olet päättänyt, millaiseen naamiaisasuun pukeudut tänä vuonna?

Kokosin tähän blogiartikkeliin sieltä täältä bongaamiani ideoita, joiden avulla pääset virittäytymään tämän hauskan ja maagisen juhlan tunnelmaan, vietitpä sitä kevyesti Halloweenin hengessä, tai enemmän kansanperinteeseen nojautuen.

Selvitän myös lyhyesti tämän alkujaan pakanallisen kummitusjuhlan taustoja ja kerron, miten sitä vietetään meidän perheessämme.

Halloween on sukua pakanallisille sadonkorjuujuhlille

Halloween eli pyhäinpäivän aatto on syksyinen juhla, jota vietetään 31. päivä lokakuuta erityisesti Yhdysvalloissa ja anglosaksisissa maissa. Markkinavoimien myötävaikutuksella Halloweenin juhlistaminen on levinnyt ympäri maailmaa ja yleistynyt meillä Suomessakin.

Mistä Halloweenin vietto on saanut alkunsa? Ennen vanhaan syksyä pidettiin vuoden taitekohtana, jolloin luonto vaipui talviuneen syntyäkseen uudelleen kevätauringon herättelemänä.

Halloweenin katsotaankin pohjautuvan Samhainista, joka on perinteinen kelttiläinen uudenvuoden ja sadonkorjuun juhla. Se muistuttaa kovasti meillä pohjolassa vanhastaan vietettyä työvuoden päätösjuhlaa Kekriä.

Samhain merkitsi uutta vuotta, eli rajapyykkiä vanhan ja uuden satovuoden välillä. Samalla se edusti myös laskeutumista pimeyden ja kuoleman ajanjaksoon.

Ajateltiin, että tällöin raja tämänpuoleisen ja henkimaailman välillä oli ohuimmillaan, ja oli parasta suojautua vaeltavilta hengiltä ja pahantahtoisilta kummituksilta esimerkiksi lyhtyjä ja kokkoja polttamalla.

Toisaalta Samhain oli otollista aikaa tehdä taikoja, kunnioittaa esivanhempia ja ennustaa tulevaisuutta. Ajankohtaisia olivat erityisesti vaurauteen ja toimeentuloon liittyvät taiat ja riitit.

Niiden avulla pyrittiin turvaamaan niin ihmisten, eläinten kuin maaperänkin hedelmällisyys ja hyvinvointi tulevana vuonna.

Halloweenin läheinen suhde ”pakanallisiin esivanhempiinsa” näkyy monella tavoin juhlan nykyisessä ilmiasussa. Pelottaviin naamiaisasuihin pukeutuminen, kurpitsalyhtyjen kaivertaminen, kummitukset ja möröt ovat suoraa perua Samhainin ja Kekrin kaltaisten sadonkorjuujuhlien vietosta.

Kokataan kurpitsasta!

Kurpitsa kuuluu ehdottomasti Halloweeniin, ja sen paras sesonkiaika on nyt käsillä. Kauppojen vihanneslaarit ovat pullollaan jännittäviä kurpitsalajikkeita, jotka houkuttelevat keittiönoitaa kaivamaan padan esille ja ryhtymään kokkauspuuhiin.

Kurpitsasta on moneksi. Se on täyttävä mutta vähäkalorinen kasvis, joka sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin.

Amerikkalaistyylinen kurpitsapiirakka on klassikko, mutta miksei kokeiltaisi tänä vuonna valmistaa kurpitsasta jotakin ihan uutta?

Kokosin Halloweenin menuehdotukseen muutamia jännittäviä alku-, pää-, ja jälkiruokavaihtoehtoja, joista voit yhdistellä omiin kummitusjuhliisi sopivan kattauksen. Osaa niistä olen haudutellut padassani aikaisempina vuosina, ja loput ovat menossa testiin tässä lähiaikoina.

Lumoisan Halloween-menu

Alkuruoka:

Pehmeä myskikurpitsakeitto

Hauskat mandariinikurpitsat (lasten suosikki!)

Pääruoka:

Kinuskikissan muumiopiirakka

Mehevä kurpitsalasagne hokkaidokurpitsasta

Iloisen oranssi kurpitsarisotto

Jälkiruoka:

Kurpitsapannukakut

Syksyiset kinuskiomenat

Seittipiirakka

Haamu, vampyyri vai hämähäkkimies?

Halloween on tunnettu naamiaisjuhla. Amerikkalaisilla lapsilla on tapana pukeutua kummitusteeman mukaisiin naamiaisasuihin, ja kiertää ovelta ovelle kysymässä karkki vai kepponen.

Myös aikuiset järjestävät rapakon takana Halloween-henkisiä naamiaisjuhlia, ja kaupallistumisen seurauksena nämä tavat ovat yleistyneet myös muualla maailmassa.

Halloweenin pukeutumisperinne juontaa juurensa Samhainin vietosta. Pukeutumalla hassuihin, outoihin ja jopa pelottaviin vaatteisiin ihmiset pyrkivät ennen vanhaan suojautumaan pahoilta hengiltä.

Suomalainen vastine sadonkorjuuajan pukeutumisperinteelle ovat kekripukit ja kekrittäret, jotka vielä isoäidin lapsuudessa kiertelivät möröiksi pukeutuneena talosta taloon leipäpalan ja viinaryypyn toivossa.

Nykyisin pukeutuminen pelottavaan naamiaisasuun on yleistynyt myös meillä Suomessa, ja sekä lapsille että aikuisille järjestetään Halloweenin aikaan leikkimielisiä naamiaisjuhlia.

Meidän perheessä on tapana järjestää lasten kanssa pienet naamiaiskekkerit Halloweenin aikaan. Ohjelmassa on kauhistuttavia asuja (minä olen perinteisesti noita-akka), hilpeää hauskanpitoa ja teemaan sopiva herkkupöytä.

Pieni hassuttelu piristää kummasti syksyn pimeyden keskellä.

Myös koti pukeutuu haamujuhlaan

Suuresta oranssista kurpitsasta kaiverrettu lyhty (Jack O’Lantern) on perinteinen Halloween-koriste.

Kurpitsalyhtyjen kaivertamista harrastetaan erityisesti Yhdysvalloissa, mutta tapa on levinnyt ympäri maailmaa ja tänne meille Suomeenkin. Tiesitkö, että alun perin kaiverteluperinne on lähtöisin Irlannista?

Kansanperinteen mukaan Halloween on aikaa, jolloin henkimaailman väki liikuskelee ihmisten parissa, ja joillakin heistä on pahat mielessään. Kurpitsoista, nauriista ja lantuista kaiverrettujen lyhtyjen tarkoituksena onkin ollut pelotella kummitukset ja pahat henget tiehensä.

Kurpitsalyhdyn kaivertaminen on meillä vakiintunut hauskaksi syksyiseksi perinteeksi, jota lapset odottavat innoissaan. Lyhty nahistuu melko nopeasti, joten se kannattaa valmistaa vasta vähän ennen H-hetkeä.

Katso ohjevideo, ja kaiverra oma hirmuinen kurpitsalyhtysi!

Myös pienemmistä kurpitsoista kuten myskikurpitsasta ja hokkaidokurpitsasta syntyy helposti kauniita koristeita Halloween-juhliin: leikkaa ”hattu” pois, ja kaiverra kurpitsan yläpäähän syvennys tuikkukynttilälle.

Jos kurpitsainen kynttiläkipposi ei meinaa pysyä pystyssä, myös sen alaosaa voi leikata tasaisemmaksi.

Halloweenin teemavärit ovat oranssi ja musta, mutta myös muita syksyyn ja sadonkorjuuseen liittyviä värejä voi toki käyttää. Näitä ovat esimerkiksi viljankeltainen, ruskea, kulta ja munakoiso.

Kurpitsalyhtyjen ja kynttilöiden ohella kaikenlaiset ”kummitustalo”-teemaan liittyvät koristeet kuten hämähäkinseitit ja mustat kissat ovat Halloweenina ajankohtaisia.

Jos kummitusteema ja amerikkalaiseen Halloweeniin liittyvä muovinen sisustuskrääsä ei ole sinun juttusi, voit juhlistaa pimeää vuodenaikaa ja sadonkorjuuta myös maanläheisemmällä, Kekri-/Samhain -henkisellä sisustusteemalla.

Kerää metsästä käpyjä, oksia ja pudonneita lehtiä, ja loihdi niistä upea pöytäasetelma. Esimerkiksi lehtikuusen oksat käpyineen näyttävät todella kauniilta suuressa maljakossa joko yksinään tai leikkokukkiin yhdistettynä.

Kanervanoksista loihdit kauniin syksyisen kranssin oveasi kaunistamaan (katso ohjeet täältä). Violettia kanervaa pidetään kelttiläisessä kansanperinteessä maagisena kasvina, joka tuo onnea, karkottaa pahoja henkiä ja houkuttelee keijukaisia.

Vanhan uskomuksen mukaan pari kanervanoksaa tyynyn alla auttaa näkemään enneunia.

Työskennellään henkimaailman kanssa

Halloween on otollista aikaa työskennellä henkisempien tasojen kanssa. ”Verho”, joka erottaa fyysisen todellisuuden henkimaailmasta on ohentunut, ja niinpä meidän on helpompi virittäytyä kuulemaan intuition eli Sisäisen Viisautemme johdatusta.

Myös kommunikointi henkioppaiden, suojelusenkelien ja vainajahenkien kanssa voi tuntua tähän aikaan vuodesta helpommalta kuin yleensä.

Jos sinulla on tarot- tai oraakkelikortit, nyt on hyvä aika kaivaa ne esille ja pyytää niiden avulla ohjausta valitsemaasi asiaan. Kokeile tätä suunnittelemaani Halloween-tarotpöytää, tai suunnittele kysymykseesi parhaiten sopiva tarotpöytä tästä postauksesta löytyvien vinkkien avulla.

Tarot- ja oraakkelikorttien ohella myös muut henkiset työvälineet kuten heiluri, riimut tai rumpu voivat auttaa sinua saamaan yhteyden henkimaailmaan, mutta se onnistuu myös ilman erityisiä apuvälineitä. Tässä muutamia ideoita:

  • Tulkitse unia. Päätä ennen nukkumaanmenoa, että haluat olla unen kautta yhteydessä esimerkiksi henkioppaasi tai edesmenneen sukulaisesi kanssa. Toistele ajatusta mielessäsi useita kertoja ennen nukahtamista, ja lisää siihen aikomus muistaa uni herättyäsi. Varaa yöpöydällesi muistiinpanovälineet, ja kirjoita unesi paperille välittömästi heräämisen jälkeen. Näin se pysyy muistissasi, ja voit tulkita sitä jälkeenpäin.
  • Vala tinaa. Tinan valaminen on perinteinen keino pyytää ohjausta henkimaailmasta, ja sitä voi tehdä muulloinkin kuin ”virallisena” uutena vuotena. Tinaa valaessa syntyy myrkyllisiä kaasuja, joten hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen on tärkeää. Voit käyttää valamiseen myös mehiläisvahaa tai sokeria, jotka ovat tinaa ekologisempia ja myrkyttömämpiä vaihtoehtoja.
  • Kommunikoi henkimaailman kanssa meditoinnin aikana. Meditoi visualisointitekniikkaa käyttäen, ja aseta aikomukseksi kohdata henkioppaasi, voimaeläimesi, suojelusenkelisi, Jumalattaresi, edesmennyt omainen, Korkeampi Minä, Jeesus tai muu sopiva henkiolento harjoituksen aikana. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta tällaisesta meditaatiotekniikasta, suosittelen ohjatun meditaation käyttämistä harjoittelun tukena. Esimerkiksi Kupariketun YouTube-kanavalta löytyy tähän tarkoitukseen sopivia videoita.
  • Kokeile intuitiivista kirjoittamista. Ota muistiinpanovälineet esille, pyydä Korkeampaa Minääsi tarttumaan ohjaksiin, ja ryhdy kirjoittamaan. Jos sinulla on jokin kysymys mielessäsi, voit valita sen kirjoitelman aiheeksi. Älä kuitenkaan rajoita itseäsi liiaksi tiettyyn näkökulmaan, vaan jätä ”otsikko” riittävän väljäksi jotta uudet ajatukset ja ideat voivat nousta esille. Kirjoita yhtäjaksoisesti ja niin nopeasti kuin pystyt, kunnes tunnet intuitiivisesti, että on aika lopettaa. Voit myös ajastaa itsellesi esimerkiksi 10 minuuttia kirjoittamisaikaa. Älä murehdi tyyliseikoista tai kielioppiasioista, äläkä pysähdy lukemaan kirjoittamaasi kesken kaiken. Lukemisen ja analysoinnin aika on vasta sen jälkeen, kun olet saanut tehtävän valmiiksi. Intuitiivinen kirjoittaminen on hyvä tekniikka myös varjotyöskentelyssä, eli sisäisen suursiivouksen apuvälineenä. Saatat hämmästyä, mitä kaikkea alitajunnastasi nousee pintaan!
  • Pyydä merkkiä. Tämä harjoitus on hyödyllinen erityisesti silloin, kun haluat vahvistaa suhdettasi henkimaailmaan ja varmistua siitä, että sinua ohjataan polullasi. Pyydä mielessäsi, että henkioppaasi tai suojelusenkelisi antaa sinulle selkeän merkin siitä, että hän on tukenasi. Ole selkeä aikomuksessasi, ja pyydä sellaista merkkiä, jonka varmasti huomaat ja ymmärrät. Muutamia yleisiä henkimaailman tapoja viestiä ihmisille ovat linnunsulat, vaikuttaminen sähkölaitteisiin (valojen räpsyttely) ja hipaisunomaiset tuntemukset kehossa. Merkki voi olla myös jotakin erittäin henkilökohtaista, erityisesti jos kysymyksessä on edesmenneen läheisesi henki. Oletko sinä kokenut ilmiöitä, jotka olet tulkinnut henkimaailman viesteiksi?

Palava noidankattila -rituaali

Meillä ihmisillä on tapana raahata mukanamme kaikenlaista sellaista, mikä ei enää palvele korkeinta parastamme.

Tällaisia ”viimeisen käyttöpäivänsä” ohittaneita asioita ovat esimerkiksi negatiiviset ajattelutavat ja käyttäytymismallit, haitalliset riippuvuudet, puuduttavat rutiinit, vahingolliset ihmissuhteet, kummittelevat muistot ja kalvavat tunteet (kuten pelko, häpeä, syyllisyys, viha, mustasukkaisuus ja katkeruus).

Palava noidankattila on hauska ja noitamainen rituaali sinulle, joka haluat vapautua jostakin negatiivisesta ja eteenpäin menoasi jarruttavasta tekijästä elämässäsi.

Tee näin:

  • Kirjoita pienelle paperilapulle se asia, jonka haluat jättää taaksesi. Muotoile lause lyhyesti ja selkeästi, ja toistele sitä mielessäsi.
  • Taittele paperilappu, ja sytytä se palamaan. Polta se padassasi tai muussa tulenkestävässä astiassa tuhkaksi (huolehdi ilmanvaihdosta ja paloturvallisuudesta!), ja pyydä mielessäsi, että vapaudut kaikesta kyseiseen asiaan liittyvästä negatiivisuudesta.
  • Voit vahvistaa rituaalia visualisoimalla mielessäsi, kuinka kyseinen asia kutistuu silmiesi edessä olemattomiin, tai kuinka suuret sakset leikkaavat sinua ja asiaa yhdistävän energeettisen siteen poikki.
  • Voit myös lausua aikomuksesi ääneen esimerkiksi seuraavin sanoin: ”Vapautan tämän asian itsestäni ja elämästäni, ja katkaisen kaikki siteet, jotka sillä ovat minuun. Annan anteeksi itselleni ja kaikille jotka asiaan liittyvät, ja päästän lopullisesti irti. Näin olkoon.”
  • Ripottele tuhkat tuuleen, ja tunne olosi keventyneeksi.

Varoituksen sanat

Henkimaailman kanssa työskennellessä on hyvä noudattaa tiettyä varovaisuutta ja käyttää tervettä arvostelukykyä. Tilanne on sama kuin ihmistenkin kanssa toimiessa: jokainen vastaantulija ei välttämättä ole paras kaverisi, mutta jokaiselta voi toki oppia tärkeitä elämänläksyjä.

Hyvästä energiahygieniasta huolehtiminen on onnistuneen vuorovaikutuksen perusta, ja se kiteytyy kolmeen asiaan: maadoita, puhdista ja suojaa itsesi.

Maadoittaminen tarkoittaa, että olet tukevasti yhteydessä kehoosi ja Maahan, eli olemassaolon fyysiselle tasolle. Tätä yhteyttä voi vahvistaa esimerkiksi joogaamalla ja tekemällä muita fyysisiä harjoitteita, käyttämällä monipuolisesti kehon aisteja (eteerisistä öljyistä metsäiset ja juurevat tuoksut ovat tehokkaita!), oleskelemalla luonnossa ja syömällä maadoittavia ruokia kuten juureksia ja suklaata.

Puhdistaminen tarkoittaa, että poistat energiakentästäsi siihen kertyvää ”varjoainesta” esimerkiksi salviasuitsukkeen, puhdistavan suihkeen, suolasaippuan, meditaatioharjoituksen tai rummuttamisen avulla.

Varjoaines on energeettistä kuonaa, jota tarttuu auraasi eli henkilökohtaiseen energiakenttääsi toisista ihmisistä ja ympäristöstä, omista negatiivisista tunteistasi ja ajatuksistasi, ja myös henkimaailmasta. Se laskee värähtelytasoasi, ja vaikeuttaa näin henkisempien tasojen kanssa työskentelyä.

Suojaaminen tarkoittaa, että asetat selkeät rajat Itsesi ympärille ja käytät maalaisjärkeä henkimaailman kanssa toimiessa.

Luota intuitioosi, sillä se on kaikessa – niin arkielämässä kuin henkisemmillä tasoilla! – tärkein Sisäinen Oppaasi, ja sen kautta myös henkiauttajasi ja suojelusenkelisi ohjaavat sinua, ellet ole selvänäköinen. Jos sinusta tuntuu, ettet oikein kuule intuitiosi johdatusta, voisi olla hyödyllistä tehdä kuudetta aistiasi vahvistavia harjoituksia.

Yksinkertaisimmillaan suojaaminen tarkoittaa: jos jokin kohtaamasi asia ei tunnu hyvältä, käske sen poistua. Valosta ja rakkaudesta peräisin oleva energia ei koskaan pelottele, painosta, vaadi tai arvostele, vaan se toimii aina sinun korkeimmaksi parhaaksesi.

Lasten ja noitien juhla

Minulle syksyssä on aina ollut vahva uuden vuoden tuntu. Putoavien lehtien ja kaamokseen laskeutumisen myötä vuodenpyörän viisarit kääntyvät osoittamaan lepovaihetta, hiljaista ja sisäänpäin kääntynyttä sydäntalven aikaa ennen seuraavaa vuotta ja uutta elämän kevättä.

Vaikka en ole erityisen innoissani Halloweenin kaupallisesta nykyluonteesta, se on lunastanut vakaasti paikkansa perheemme juhlakalenterissa. Lapset ovat innoissaan saadessaan pukeutua pelottaviin naamiaisasuihin ja kutsuessaan ystäviään kummituskekkereihin.

Ja onhan pukeutuminen hauskaa näin aikuisenakin. Halloween, Vappu ja muut pukujuhlat ovat siitä ihania, että ne luovat tilan, jossa jokainen saa näyttää juuri sellaiselta kuin haluaa. Kerran vuodessa voin tallustella noita-asussani kauppaan ilman, että kukaan ihmettelee mitään. 😉

Henkilökohtaisessa Halloweenin vietossani juhlan karnevalistista luonnetta enemmän korostuu kuitenkin sen perinteisempi ja henkisempi puoli, eli esivanhempien kunnioittaminen, oman varjopuolen tarkastelu, sekä henkimaailman kanssa työskentely.

Lopuksi

Olisi kiva kuulla, miten sinä vietät Halloweenia/Kekriä/Samhainia. Onko sinulla tapana pukeutua naamiaisasuun, järjestää kummitusjuhlat, kaivertaa kurpitsalyhtyjä tai kokata tiettyjä ruokia? Entä aiotko tänä vuonna tehdä jonkin rituaalin, kommunikoida henkioppaiden kanssa, kurkata tulevaisuuteen…?

Jätä kommenttia alapuolelle!

Iloista ja taianomaista Halloweenin aikaa sinulle,

♥Anna♥

Lähteet

YLE: Pyhäinpäivä, kekri ja Halloween – juhlia kuolleiden muistamiseksi

Noidankoto: Halloween ja Samhain

Talonpoikaiskulttuurisäätiö: Kekri

Kuvat

Kuvat kurpitsalyhdyistä sekä noitapadasta omia, artikkelikuva ja kuva kanervakorista Pixabay, ja muut kuvat Unsplash (ethän käytä kuvia ilman lupaa).

Lue lisää

Karkki vai kepponen? -tarotpöytä

Syyspäiväntasaus tuo syksyn tullessaan

Intuitio on kuudes aistimme

Kupariketun parhaat vinkit meditoimiseen

Tiedätkö, minkä värinen on aurasi? Tee Lumoisan testi!

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.