joulukuusi_artikkelikuva

Joulukuusi symboloi ikuista elämää

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Joulupuu on rakennettu,
joulu on jo ovella. 
Namusia ripustettu,
ompi kuusen oksilla…

Tämän artikkelin pääosassa on joulukuusi. Esittelen joulukuusiperinteen taustaa, ja kuuseen liittyvää symboliikkaa. Lisäksi annan vinkkejä siihen, miten joulukuusen voi liittää luontevasti osaksi ei-kristillistä joulunviettoa.

Joulukuusen ei todellakaan tarvitse olla pelkkä koriste huoneen nurkassa, vaan sillä voi olla paljon syvällisempi merkitys osana keskitalven juhlaa – vietitpä sitten Talvipäivää, joulua, Yulea, tai vaikka näitä kaikkia kolmea.

Joulukuusen historiaa

Suomalaiset jouluperinteet pohjautuvat skandinaaviseen Talvipäivänseisauksen juhlaan, kotoperäiseen Kekrin viettoon, sekä kristinuskon mukana tulleisiin vaikutteisiin.

Koristeltu joulukuusi ei nykymuodossaan ole kovinkaan vanha jouluperinne.

Se rantautui meille Saksasta 1700-luvulla, ja yleistyi seuraavien vuosisatojen kuluessa ensin varakkaissa porvariskodeissa, ja vähitellen myös tavallisen kansan keskuudessa.

Kuitenkin jo muinaisilla viikingeillä oli pohjolassa tapana koristella kotinsa ikivihreillä oksilla Talvipäivänseisauksen aikaan.

Havunoksat edustivat ikuista elämää, ja valon voittoa pimeydestä. Niiden katsottiin myös tarjoavan suojaa pahoilta voimilta, jotka olivat liikkeellä erityisesti vuoden pimeimpään aikaan.

Viikingeillä oli tapana asettaa kaksi kuusipuuta pääsisäänkäynnin molemmin puolin, ja myös rappusille laitettiin havunoksia suojelemaan taloa peikoilta, pahantahtoisilta hengiltä ja muilta kutsumattomilta vierailta.

Myös meillä suomalaisilla on vielä nykyäänkin tapana asetella havunoksia portaille talvisaikaan, ainakin maaseudulla. Havuista taiteillaan kransseja, ja niitä käytetään koristeena jouluisissa kukka-asetelmissa.

Joulukuusi ja maailmanpuu

Pohjolan mytologiassa, samoin kuin esimerkiksi kelttien keskuudessa, puu on perinteisesti ollut tärkeä elämänvoiman symboli.

Myyttistä maailmanpuuta on monessa kulttuurissa pidetty koko maailmankaikkeutta koossapitävänä voimana, joka kannattelee taivasta, ja nivoo todellisuuden eri tasot yhteen.

Viikingit käyttivät maailmanpuusta nimitystä Yggdrasil, ja Kalevalassa siihen viitataan nimillä Tasmatammi ja Rutimoraita.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että joissakin pohjoisissa perinteissä Pohjantähden katsottiin sijaitsevan maailmanpuun latvassa.

Tästäpä ajatukset siirtyvät takaisin nykymuotoiseen joulukuuseen, ja sen latvassa killuvaan kultatähteen. Kuinka kristillinen joulukuusiperinne oikeastaan on?


Latva saapi tähtösen…

Tapa tuoda kuusi tai mänty sisälle kotiin, ja koristella se omenin, nauhoin ja kynttilöin keksittiin siis myöhäiskeskiajan Saksassa.

Saksasta joulukuusi levisi kauppiaiden ynnä muiden matkustavaisten mukana muualle Eurooppaan, meren yli Amerikkaan ja vähitellen ympäri maailmaa.

Vanhimmat joulukuusen koristelua käsittelevät kirjalliset lähteet osoittavat, että joulukuusen latvaan ei alkujaan ollut tapana välttämättä kiinnittää tähteä.

Latvatähti ja muu kristillinen symboliikka yleistyi kuusen koristelussa vasta sitten, kun kristinusko omaksui joulukuusiperinteen osaksi omia tapojaan.

Latvatähden osalta joulukuusen symboliikka tarjoaakin monia vaihtoehtoisia tulkintatapoja.

Se voi johtaa ajatukset Beetlehemin tähteen ja Jeesuksen seimen luo, tai pohjoisen mytologian Maailmanpuuhun ja Pohjantähteen.

Myös useimmat muista joulukuusenkoristeista voidaan liittää niin kristilliseen kuin uuspakanalliseen symboliikkaan. Joulukuusen merkitys muodostuu siis hyvin pitkälti sen mukaan, kuka sitä katsoo.

Maaginen joulukuusi

Ei-kristillisestä ja uuspakanallisesta näkökulmasta joulukuusen voi katsoa symboloivan ikuista elämää, valon jälleensyntymää, sekä suojaa talven pimeitä voimia vastaan.

Oma joulukuusi kannattaakin koristella sellaisilla asioilla, joita haluaa edistää pimeimmän talven keskellä. Ne voivat liittyä esimerkiksi aurinkoon, elämänvoimaan, valoon, suojeluun, vaurauteen ja hedelmällisyyteen.

Kuusenkoristeiden symboliikkaa

  • Kävyt: suojelu, vauraus
  • Pähkinät: vauraus
  • Appelsiinit ja mandariinit: aurinko, elinvoima, ilo, Jumala
  • Omenat: hedelmällisyys, runsaus, Jumalatar
  • Piparkakut: aurinko, vauraus, hedelmällisyys, hyvä onni
  • Kynttilät: valo, suojelu, elämä, toivo
  • Kellot: keijut, enkelit, hyvät henget

Modernit kuusenpallot matkivat perinteisesti joulukuuseen ripustettuja pyöreitä hedelmiä, kuten omenia ja appelsiineja. Voimme siis ajatella niiden liittyvän juuri aurinkoon, hedelmällisyyteen ja elinvoimaan.


Piparkakkukoristeiden symboliikka voi vaihdella sen mukaan, millaisia aineksia niiden leivontaan on käytetty.

Piparkakut sisältävät vehnää, joka liittyy vaurauteen ja hedelmällisyyteen. Perinteiset piparkakkumausteet (kaneli, inkivääri, mausteneilikka, muskottipähkinä) tuovat onnea, suojelua ja elinvoimaa.

VINKKI! Leivo piparkakkuja, ja koristele ne esimerkiksi riimuilla tai muilla itsellesi merkityksellisillä symboleilla. Ripusta piparkakut joulukuuseen kauniiden nauhojen tai juuttinarun avulla.

Joulukuusen taikaa

Joulukuusen ei tarvitse olla pelkkä koriste huoneen nurkassa, vaan sille voi asettaa myös maagisen tarkoituksen. Näin voit toteuttaa joulukuusen kautta myös vanhaa jouluhalkoperinnettä.

Koristele kuusesi sellaisten asioiden symboleilla, joita toivot lisää elämääsi tulevana vuonna.

Pidä kuusestasi hyvää huolta, ja jos mahdollista, polta se joulun jälkeen (tämä tulee kysymykseen vain jos kuusi on aito). Näin tehostat toiveidesi toteutumista.

Oi kuusipuu, oi kuusipuu!

Joulukuusi on minulle yksi rakkaimmista ja tärkeimmistä jouluperinteistä. Olisi vaikea kuvitella Talvipäivänseisausta ja joulua ilman kauniisti koristeltua, ihanalta tuoksuvaa kuusta olohuoneessa.

Minulla on tapana tuoda joulukuusi sisälle muutamia päiviä ennen joulua, viimeistään Talvipäivänseisauksen aattona. En välttämättä koristele sitä heti, vaan annan sen rauhassa asettua sisätiloihin.

Joulukuusen koristelussa suosin luonnonmateriaaleja, itse tehtyjä, sekä aikojen kuluessa merkityksellisiksi muuttuneita koristeita.

Koen, että kuusen koristelussa vähemmän on todellakin enemmän. En halua peittää kuusen luonnollista kauneutta liioilla koristeilla, vaan pyrin käyttämään harkintaa.

Ja kyllä, minun joulukuusessani on se perinteinen, kultainen latvatähti!

Anna

Ps. Olisi kiva kuulla, miten sinulla on tapana koristella oma joulukuusesi. Oletko perinteiden kannattaja, vai uudistushenkisempi? Tai ehkä sinulla ei ole lainkaan tapana hankkia joulukuusta? Jätä kommenttia alle!

LUE LISÄÄ

Joulukuun taroskooppi *ohjausta enkeleiltä*

Testaa, millainen joulun henki olet!

Ekologisuus on osa henkistä polkua

KUVAT

Unsplash

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.