kuparikettu_artikkelikuva

Kupariketun parhaat vinkit meditoimiseen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Meditaatio on tehokas harjoitus itsetuntemuksen parantamiseen ja henkisellä polulla etenemiseen.

Oma meditointiharrastukseni lähti lentoon muutamia vuosia sitten, kun törmäsin YouTubessa Kupariketun ohjattuihin meditaatioihin. Hänen asiantuntevassa ohjauksessaan jopa vilkkaat Vesimies-aivoni rauhoittuivat siinä määrin, että kykenin istumaan hetken paikoillani, ja pysähtymään käsillä olevaan hetkeen.

Tässä artikkelissa haastattelen Kuparikettua, ja hän jakaa meille viisaita neuvoja meditoimiseen ja tietoisen läsnäolon harjoitteluun. Olitpa sitten aloittelija tai jo kokeneempi meditoija, nappaa tästä Kupariketun parhaat vinkit harjoittelusi tueksi.

MEDITOINNIN KAUTTA OMAN VOIMAN ÄÄRELLE

Eli alkuun taustoittava kysymys: kerro vapaamuotoisesti itsestäsi ja omasta meditointitaustastasi.

Kuparikettu: Olen vuonna 1991 syntynyt nuori nainen, nykyisin myös pienen 8kk tytön äiti, ja piakkoin vaimo. Meditointi tuli elämääni ensi kerran vuonna 2013, kun lähdin äitini kanssa Suomen Spiritualistisen Seuran Henkisen Tietouden kurssille. Olin kuullut meditoimisesta, chakroista ja auroista, mutta kurssilla sain aivan uudenlaisen näkökulman näihin käsitteisiin.

Huomasin, että meditoinnin kautta avautui aivan oma ja uniikki sisäinen maailma, missä kaikki on aina hyvin. Se oli oma turvapaikka, mikä olikin ollut aina mukanani, en vain ollut ennen tietoinen siitä.

Voisi siis sanoa, että meditointi todella avasi silmäni näkymättömällä todellisuudelle, joka on läsnä koko ajan. Sitä kautta sain uuden yhteyden itseeni ja aloin nähdä kaiken elämässäni uudella tavalla. Ihmiset ja heidän välittämänsä energia, kulttuurimme, kulutus, sekä materiaalinen ja pinnallinen propaganda, maailmamme tilanne, luonto ja eläimet.

Tajusin, että olen ollut todellisuudessa unessa koko elämäni ajan ja siksi niin onneton, sekä hukassa itseni suhteen. Meditoinnin kautta heräsin viimein ja löysin itseni, sekä oman voimani. Nyt haluan auttaa muitakin heräämään ja näkemään, mitä tällä hetkellä koko ajan tapahtuu, ja miten meihin vaikutetaan.

MEDITOINTIA VOI HARJOITTAA MISSÄ JA MILLOIN VAIN

Meditoitko itse paljon? Miten koet sen hyödyttävän sinua?

Kuparikettu: Meditoin itse päivittäin, eikä se tarkoita, että edes istuutuisin tai sulkisin silmäni. Meditointia voi harjoituttaa missä ja milloin vain, kun sen taidon on kerran oppinut ja sisäistänyt. Se on mielentila. Aitoa läsnäoloa ja keskittymistä.

Minullakin kesti alussa oma aikansa, että sain kunnolla ”kiinni” omasta mielestäni, mutta nyt kun kontrolli on minulla eikä mielelläni, saan paljon helpommin ajatukseni kuriin ja pystyn suhtautumaan asioihin neutraalimmin, sekä myös objektiivisemmin.

Saan paljon enemmän irti itsestäni, päivistä, unista, elämästä, sekä ihmisten, eläinten ja luonnon seurasta. Kaikki on jatkuvasti selkeämpää, kirkkaampaa, värikkäämpää ja toiveikkaampaa.

MEDITOINTI AVAA YHTEYTTÄ HENKIMAAILMAAN

Miten YouTube-kanavasi sai alkunsa?

Kuparikettu: Olen tutkinut erilaisia meditointitekniikoita, muun muassa mindfullness, zazen, buddhalaiset meditointitekniikat, mantrat, hengityskeskeiset tekniikat ja jooga. Myös opiskellessani Spiritualistisen Seuran kursseilla ja Englannissa Arthur Findlay Collegessa meditoitiin hyvin paljon, mutta tällöin keskityttiin avaamaan väylää korkeammille taajuuksille ja henkimaailmaan.

Koen, että ohjaamani meditaatiot ovat omanlaisensa sekoitus kaikkia näitä. Jokainen meditaatio on uniikki, ja kanavoitu puheena erilaisilta henkioppailta.

Perustin Kuparikettu-nimisen YouTube -kanavani vuonna 2015. Mieheni oli kuunnellut jo vuosia erilaisia rauhoittavia ja rentouttavia videoita. Kerran hän ei saanutkaan unta ja ehdotin, että voisin ohjata hänelle meditaation. Tämän jälkeen hän kertoi, että ääneni on poikkeuksellisen pehmeä, ja voisi sopia erittäin hyvin rentoutusäänitteisiin. Mietin asiaa, ja se on johtanut tälle polulle missä olen tänäkin päivänä.

MEDITOINTI ON PYSÄHTYMISTÄ TÄHÄN HETKEEN

”Meditointi” on juhlalliselta ja vähän mystiseltäkin kuulostava termi. Voisitko vääntää rautalangasta, mitä se tarkoittaa?

Kuparikettu: Meditointi on mielestäni hiljentymistä ja itseensä menemistä. Pysähdytään ja ollaan aidosti läsnä, tässä ja nyt. Kuunnellaan kehoa, mieltä ja henkeä. Kukin voi tavoitella meditoinnin kautta omiin tarpeisiinsa sopivia asioita. Toiset kaipaavat latautumista, kun toiset taas haluavat kehittää itsehallintaa ja keskittymistä.

Olen ihan tavallinen, ruuhkavuosia elävä nainen Oulusta. Voisiko meditointi sopia minulle? Miten minä hyötyisin siitä?

Kuparikettu: Kannustan ehdottomasti ainakin kokeilemaan, ja etsimään itselle sopivan meditointitekniikan. Meditointi soveltuu kaikille. On ihmisestä itsestään ja hänen mielentilastaan riippuvaa, miltä meditointi ja pysähtyminen tuntuu.

Tiedän ihmisiä, jotka ovat elämäntavoiltaan koko ajan liikkeessä ja he tekevät koko ajan jotakin. Tällaisissa tapauksissa voi olla todella vaikeaa pysähtyä ja hiljentyä. Suosittelen tällöin jonkin tekemisen kautta meditoimista. Esimerkiksi piirtämistä keskittyneesti, liikkumista ja niin edelleen.

Meditointi voi tuoda mukanaan hyvin paljon helpotusta elämään. Muun muassa ajatukset ja oman suhtautumisen asioihin hallitsee paremmin. Stressitasot pysyvät alhaisina, mieli ja keho on rennompi. Kaikesta palautuu tehokkaammin, ja energiaa on enemmän käytettävissä.

Keskittyminen ja muistaminen on parempaa, unenlaatu kohenee, intuitio voimistuu ja aivot uudistuvat paremmin. Pitkäaikaisen meditoinnin harrastamisen on havaittu kasvattavan uusia hermoyhteyksiä.

PARAS APUVÄLINE ON AVOIN MIELI

Miten meditoinnissa pääsee helpoimmin alkuun, jos on ihan aloittelija? Pitääkö mennä johonkin kurssille? Hankkia jotain apuvälineitä?

Kuparikettu: Kurssi on hyvä vaihtoehto. Nykyään monella jooga- tai liikuntatunnillakin meditoidaan lopuksi, ja käynnistetään kehon palauttava aineenvaihdunta rauhoittamalla mieli ja hermosto tietoisesti. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.

Alkuun itsenäinen meditointi voi olla vaikeaa, kun yhteyttä itseensä ei ole vielä löytänyt. Suosittelenkin siksi lämpimästi kuuntelemaan tai kokeilemaan ohjattuja meditointiharjoituksia. Niitä löytyy ilmaiseksi nykyään monia erilaisia erityisesti YouTubesta.

Parhaimmat apuvälineet meditoimiseen löytyvät asennoitumisestamme. Kannustan jokaista avarakatseisuuteen ja ennakkoluulottomuuteen. Alkuun vaaditaan myös kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. Elämää mullistavia tuloksia ei välttämättä tule heti.

Erittäin hyviä vinkkejä löytyy tästä videosta, jonka tein yhdessä rohkeuskouluttaja Jevgeni Särjen kanssa.

VIRHEITÄ EI OLE, ON VAIN KOKEMATTOMUUTTA

Olen kokeillut muutaman kerran ohjattua meditaatiota, mutta en oikein päässyt siitä jyvälle. On todella vaikea istua hiljaa paikoillaan, kun mielessä pyörii tuhat ja sata asiaa, ja takapuolikin uhkaa puutua jo ensimmäisen minuutin jälkeen. Teenkö jotakin väärin? 

Kuparikettu: Virheitä ei ole, on vain kokemattomuutta. Lisäksi on hyvä tietää, että alkuun oma mieli voi olla todella vaikea saada ”hiljennettyä” ajatuksista. Monelle ensikertalaiselle voi tulla jopa pienenä shokkina se, miten paljon ajatuksia omasta mielestä löytyykään (päivittäin jopa 65 000 kpl), kun ei ole aiemmin pysähtynyt havainnoimaan tätä tietoliikennettä.

Kehitystä tapahtuu pienen askelin, ja harjoitus tekee mestarin. On hyvä olla itselleen armollinen ja muistaa, että aivoilta kestää jonkin aikaa oppia uusia asioita.

Omalla asennoitumisella saa kuitenkin jo hyvin paljon aikaiseksi. Jos jaksaa kurinalaisesti palauttaa keskittymisen uudestaan ja uudestaan hengitykseen, tai katseen yhteen pisteeseen, tai ajatukset mantraan, niin oma mieli kesyyntyy kyllä vähitellen. Descartesin mukaan ”ajattelen, siis olen” ja millainen ajatteletkaan olevasi?

Me ihmiset emme pidä epämukavuusalueista. Meditointi voi olla alkuun sellainen. On valintakysymys, ottaako haasteen vastaan vai pysytteleekö elämässä aina tutussa ja turvallisessa, omassa mukavuusalueessa.

Tietysti on myös hyvä etsiä ja kokeilla erilaisia meditointi tekniikoita, ja valita itselle parhaiten sopiva tekniikka. Vaaranpaikkana on myös, jos meditoimisen ottaa aina suorittamisena. Se ei ole tarkoitus.

RIMAA YLÖSPÄIN FYYSISIÄ AISTEJA RAJOITTAMALLA

Olen harrastanut meditointia säännöllisen epäsäännöllisesti jo kaksi vuotta, enimmäkseen ohjattujen videoiden avulla. Alussa tuntui, että edistyn, mutta nyt homma junnaa paikoillaan (enkä totisesti ole vielä valaistunut!). Miten pääsisin harjoituksessa eteenpäin, ja saisin enemmän tuloksia?

Kuparikettu: Tällaisessa tapauksessa voisi olla aika siirtyä enemmän itsenäiseen meditoimiseen, tai pohtia millaisia tuloksia haluaa saavuttaa meditoimisen kautta. Tällöin hahmottuu paremmin myös mahdollinen uusi meditointitekniikka, jonka kautta voisi lähteä kehittämään itseään.

Meidän mielemme on todella ovela ja se yrittää jatkuvasti päästä takaisin hallintaan. Huomaat tämän, jos yritätkin syventyä meditatiiviseen tilaan kävely- tai juoksulenkillä. Entä jos teet ruokaa tai luet kirjaa? Käyt vaatekaupoilla? Entäpä töissä? Entä jos laittaisitkin korvatulpat ja meditoisit täydessähiljaisuudessa?

Fyysisiä aisteja rajoittamalla saa hyvin nostettua rimaa, koska tällöin pääsee syventymään paremmin, ja erilailla omaan sisimpäänsä ja mieleensä.

MEDITOINTI ON KAIKKEA MUUTA KUIN ”EI MINKÄÄN TEKEMISTÄ”

Voiko meditoinnista olla jotakin haittaa? Pelkään, että minua aletaan pitää vähän omituisena jos kerron, että harrastan ”mitään tekemättömyyttä”.

Kuparikettu: Joskus, kun syvennymme itsemme ja mieleemme voimme joutua kohtaamaan asioita ja ajatuksia, joita emme tahtoisi kohdata. Jokin menneisyyden trauma voi tulla vastaan. Itseään voi olla myös vaikea kohdata lempeästi ja myötätuntoisesti, jos on masentunut. Omat käsittelemättömät asiat on aina hyvä hoitaa ensin koulutetun sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen luona.

Meditointi on kaikkea muuta kuin ”ei minkään tekemistä”. Se on hyvin kurinalaista ja keskittymistä vaativaa työskentelyä itsensä ja mielensä kanssa, joka palkitsee ja hoitaa itsemme lisäksi myös kaikkia ympärillämme olevia. Neurotiede on havainnut, että keskittyminen kuluttaa myös fyysisen kehon energiaa. Se on siis eräänlaista kuntoilemista, mutta tapahtuu ajatuksen tasolla.

Maailmamme muuttuu koko ajan suvaitsevammaksi ja vapaammaksi. Meditointia ei nähdä enää niin mystisenä, tai pelkästään tietynlaisten ihmisten ajanvietteenä.

Mindfullness on raivannut vahvasti tiensä työpaikoille ja suuriin yrityksiin ympäri maailmaa. Tiede on omalta osaltaan pystynyt vahvistamaan meditoinnin terveydelliset hyödyt, ja koko ajan kehittyvä neurotiede saa vähitellen lisää ymmärrystä aivoistamme, sekä tietoisuudestamme.

Mielestäni ihmisten asenteet ja mielipiteet kertovat enemmän heistä kuin heidän sanojensa kohteesta. Uskalla siis rohkeasti ja ylpeästi olla sellainen kuin olet.

KUPARIKETTU SUOSITTELEE

Sinun YouTube-kanavaltasi löytyy monipuolinen valikoima ohjattuja meditointeja, joista osa on suunnattu aloittelijoille ja osa kauemmin harrastaneille. Ja lapsillekin löytyy omia videoita! Valitse videoidesi joukosta omat suosikkisi seuraaviin tilanteisiin: 

Henkilölle, joka ei ole koskaan kokeillut meditointia suosittelen kehon rentoutukseen painottuvia meditaatioitani. Erityisesti ”Vesimeditaatiota” tai ”Untuvameditaatiota”. Ne ovat myös ensimmäisiä meditaatioita kanavallani.
Rentoutumiseen raskaan työpäivän jälkeen suosittelen mielen rentoutukseen suunnattuja meditaatioita. ”Meri” tai ”Hetki unelmointia” ovat suosittuja. Kanavallani on myös uneen johdatteleva ”Hyvää yötä” meditaatio.
Pirteään aamun aloitukseen suosittelen energian voimistus -meditaatioitani. Ne sopivat aamuun tai silloin, kun valmistautuu johonkin suoritukseen. ”Uusi päivä” meditaatio on tehty nimenomaan aamun aloitukseen, ja sängystä ylös nousemiseen.
Pitempään meditointia harrastaneelle suositelen erilaisia meditaatiomatkoja ja syvämeditointeja. Ne ovat hiukan kokeneemmille.
Iltasaduksi lapselle suosittelen erilaisia mielikuvitusmatkoja, joita olen tehnyt lapsille ja nuorille. ”Pegasoksen tähdistö” -tarinan kautta lapsi saa turvakseen oman pegasoksen, tai ehkä lapsesi haluaisi uneksia keijuista tai merenneidoista? Vaihtoehtoja on monia, ja niitä tulee lisää tulevaisuudessa.

Jos sinulle tuli mieleen kysyttävää tai kommetoitavaa, ole hyvä ja jätä viestiä tuohon alapuolelle!

♥ Anna & Kuparikettu ♥

 

Kuvat: Viivi Sihvonen (artikkelikuva haastateltavasta), muut kuvat Unsplash

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

2 ajatusta aiheesta “Kupariketun parhaat vinkit meditoimiseen”

  1. Paluuviite: Onnistu meditaatiossa - 5 neuvoa harjoittelun tueksi - LUMOISA TAROT

  2. Paluuviite: Lumoisa testaa: meditointisovellukset älypuhelimeen ja tablettiin - LUMOISA TAROT

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.