kuva äänimaljoista

Lumoisa testaa: tiibetiläinen äänimaljahoito

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Parkkeeraan autoni Olentilan pihamaalle jännittyneissä tunnelmissa. Tällä kertaa en ole menossa joogaan, vaan kokeilemaan jotakin aivan uutta: tiibetiläistä äänimaljahoitoa.

On aurinkoinen lauantai, mutta oloni on jotenkin raskas. Lähestyvä Uusikuu vetää energiatasoani alaspäin, ja tekee kaikesta intensiivisempää.

No, ehkäpä tunti äänimaljojen parissa saa oloni paremmaksi.

Tervetuloa äänimaljahoitoon

Olentilan äänimaljahoitaja ja joogaohjaaja Nita Pihlajamaa on minua ulko-ovella vastassa. Hän johdattaa minut hoitohuoneelle, ja kehottaa ottamaan päällysvaatteet ja kengät pois.

Kun olen riisunut takkini ja kenkäni, saan käteeni vesilasin. Istahdamme juttelemaan.

Aluksi Nita kysyy minulta, onko minulla aikaisempaa kokemusta äänimaljahoidosta. Ei ole, mutta olen joskus kuunnellut äänimaljoilla soitettua meditaatiomusiikkia.

Saan kuulla, että tiibetiläinen äänimaljahoito on syvärentouttava hoitomuoto, joka sopii moneen tarkoitukseen. Se vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti niin energiajärjestelmän kuin solujen tasolla.

”Maljojen tuottama värähtely etenee kehon nesteessä, ja saa solut värähtelemään harmonisesti. Ihmiskehon jokainen soluhan on täynnä vettä, ja ääni kulkee vedessä jopa viisi kertaa nopeammin kuin ilmassa”, Nita selittää.

Onpas mielenkiintoista, minä ajattelen. Kysyn, onko hoito turvallista. Voiko siitä olla sivuvaikutuksia?

Nita painottaa, että tehokkuudestaan huolimatta äänimaljahoito on lempeä hoitomuoto, joka sopii kaikille – myös lapsille, aistiyliherkille ja raskaana oleville.

Uteliaisuuteni kasvaa entisestään, kun silmäilen lattialle aseteltuja työvälineitä. Äänimaljat on taottu kupariin vivahtavasta metallista. Niitä on kuusi kappaletta, ja ne ovat kaikki eri kokoisia.

Seuraavaksi Nita selostaa 60 minuuttia kestävän hoidon kulkua.

Aloittaisimme siten, että olen päinmakuulla, ja myöhemmässä vaiheessa hän pyytäisi minua kääntymään selälleni. Maljoja soitettaisiin niin keholla kuin sen ulkopuolella.

Vaatteita ei tarvitse riisua hoitoa varten. Nita kertoo peittelevänsä minut hoidon ajaksi viltin alle, jotta kehoni pysyy varmasti lämpimänä.

Äänimaljoista tukea kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Vielä ennen äänimaljahoidon aloittamista käymme läpi perustiedot terveydentilastani. Onko sydänvaivoja, kroonisia sairauksia tai muuta huomionarvoista?

Kerron, että oikeassa kädessäni on hermovaurio, ja että käteni on ollut vähän kipeänä viime aikoina.

Nita huomauttaa, että äänimaljahoito on kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva hoitomuoto, joka saattaa tuoda helpotusta myös kehon vaivoihin. Ehkäpä se lievittäisi myös hermosärkyäni.

Sepäs olisi hieno juttu, minä ajattelen, vaikka olen kieltämättä vähän skeptinen. Tähän mennessä särkyä on helpottanut vain tehokas kipulääke.

kuva kukista ruskealla peitolla

Fyysisen terveydentilan ohella keskustelemme myös psyykkisestä hyvinvoinnista.

Nita mainitsee, että äänimaljahoito saattaa nostaa esiin alitajuisia asioita, kuten tukahdutettuja muistoja. Tästä on hyvä olla tietoinen ennen hoidon aloittamista, erityisesti jos kokee olevansa ahdistunut tai masentunut.

Minä koen olevani tasapainossa, joten toivotan tervetulleeksi kaiken, mitä alitajuntani haluaa tuoda hoidon aikana esille. Sittenpähän voin käsitellä sen pois päiväjärjestyksestä.

Nita kannustaa minua kertomaan heti, jos jokin tuntuu hoidon aikana epämiellyttävältä, tai muuta erityistä ilmenee. Myös asentoa saa kuulemma vaihtaa vapaasti hoidon kuluessa.

Uusi kokemus – vai sittenkin vanha tuttu?

Esihaastattelun jälkeen on aika aloittaa varsinainen hoitosessio.

Asetun päinmakuulle, ja etsin mukavan asennon. Nita asettaa tyynyn nilkkojeni alle, ja peittelee minut lämpimällä huovalla. Suljen silmäni ja odotan, mitä tuleman pitää.

Pian äänimaljat alkavat soida jossakin lähettyvilläni, kuin toivottaen minut lempeästi tervetulleeksi hoitoon.

Ensin pieni äänimalja kilahtaa korkealta muutaman kerran, ja sitten muut maljat yhtyvät kuoroon. Kukin vuorollaan ja omalla ominaisella äänellään.

Mieleeni nousee kuva itämaisesta munkkiluostarista, ja tunnen oloni ihmeen kotoisaksi.

”Olen ollut tässä äänimaisemassa ennenkin,” ajattelen vähän yllättyneenä. Ehkäpä tunne on kaikua jostakin entisestä elämästä.

Vedän syvään henkeä, ja yritän rentoutua. Imeä vaikutelmia. Avautua uudelle kokemukselle.

Äänimaljojen sointi vahvistuu ja tulee lähemmäs. Alan tuntea, kuinka ääniaallot värähtelevät ympärilläni.

Maljojen hoitava värähtely

Nita koskettaa yläselkääni, ja asettaa sitten yhden suuremmista maljoista sen päälle. Maljan paino tuntuu rauhoittavalta ja mukavan maadoittavalta.

Kun malja alkaa soida, tunnen ääniaaltojen värähtelyn siirtyvän siitä suoraan kehooni. Kokemus on vahva, kokonaisvaltainen ja uniikki. Sitä on vaikea kuvailla tai verrata mihinkään.

Tunnen kuinka jokainen kehoni lihas rentoutuu, ja miellyttävä ”sirinä” leviää solusta toiseen.

Nyt selkääni asettuu toinenkin malja, ja nämä kaksi soivat yhdessä. Niiden ääni on matala ja rauhoittava. Nautin olostani. Rentoudun yhä syvemmin.

Nita käy rauhallisesti läpi koko selkäpuoleni, ja soittaa maljoja monipuolisesti kehoni ympärillä. Myös jalkapohjat saavat oman käsittelynsä.

Lopuksi hän pyörittää selkäni päälle asetettuja suuria äänimaljoja soittokapulallaan, jolloin ne alkavat soida ja värähdellä aivan erityisen voimakkaasti.

Voin nähdä sieluni silmin, miten ääniaallot leviävät kaikkialle kehossani, puhdistaen lempeästi tieltään jumiutuneen ja jähmettyneen energian. Aurani vahvistuu, ja soluni saavat mahdollisuuden hakeutua parempaan tasapainoon.

kuva äänimaljasta

Nita ilmoittaa, että on aika kääntyä selinmakuulle. Hymyilen, ja vaihdan asentoa. Hoitaja asettelee tyynyn polvieni alle ja peittelee minut huolellisesti.

Sitten vatsapuoli saa saman käsittelyn kuin selkäkin. Maljat hoitavat kehoani ylhäältä alaspäin, ja oloni on rennon meditatiivinen.

Hoidon aikana on hetkiä, jolloin tunnen suorastaan sulautuvani ihaniin, rauhoittaviin ääniaaltoihin. Ajattelen vähän kaihoisasti, että voisin olla näin vaikka koko loppupäivän.

Sydänchakran ja solar plexuksen päällä äänimaljojen värähtely tuntuu kaikkein voimakkaimmin. Se on melkeinpä hypnoottista, mutta ei niinkään mielen vaan kehon tasolla.

Lopuksi pienin ja korkeaäänisin malja kilahtaa muutaman kerran, ja tiedän hoidon olevan ohi.

Äänimaljahoidon jälkeen

Avaan silmäni, ja nousen rauhallisesti istumaan. Olo on kuin uudestisyntyneellä. Vähän tokkurainen ja pöllämystynyt, mutta aivan mahtava!

”Onneksi olkoon, tulit juuri ottaneeksi kunnon päikkärit,” Nita naurahtaa ja selittää, että äänimaljahoidolla on tehokas koko elimistöä virkistävä vaikutus: tunnin mittainen hoito vastaa kolmen tunnin nukkumista.

Yöunet saattavat kuulemma jäädä hoitoa seuraavana yönä normaalia lyhyemmiksi.

Saan käteeni toisen vesilasillisen, ja sitä naukkaillessani nautin rennosta olostani. Tuntuu todella siltä kuin takana olisi hyvin nukuttu yö, tai syvärentouttava meditointiharjoitus.

Olen läsnä, maadoittunut ja tasapainossa. Ajatusten virta on mukavasti rauhoittunut, ja kaikki on juuri niin kuin pitääkin.

Perinteisin menetelmin

Hoidon jälkeen kyselen Nitalta äänimaljoista, ja hän kertoo niistä kiinnostavia yksityiskohtia.

Aidot äänimaljat taotaan perinteisin käsityömenetelmin, ja niiden valmistuksessa käytettävä metalliseos sisältää muun muassa kultaa. Maljoja tuodaan Suomeen Tiibetistä, Nepalista ja Intiasta.

Jokainen äänimalja on yksilöllinen, eivätkä kaikki maljat soi samalla tavalla kaikille ihmisille. Niinpä hoitajat kokeilevat monia äänimaljoja, ennen kuin valitsevat itselleen henkilökohtaiset työvälineensä.

Äänimaljat ovat tehokas keino tukea kehon ja mielen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ne ovat myös hyvä tapa vahvistaa maadoitusta.

Matalalla värähtelevät, suuret äänimaljat vaikuttavat erityisesti kehoon ja alempiin chakroihin (juurichakraa, sakraalichakraa ja solar plexusta).

Korkealla värähtelevillä, pienemmillä maljoilla hoidetaan raajoja ja pään aluetta, sekä tasapainotetaan ylempiä chakroja (sydänchakra, kurkkuchakra, otsachakra ja kruunuchakra).

Äänimaljahoito voi tuoda helpotusta muun muassa stressiin, unettomuuteen ja kehon jännityksiin.

kuva Nita Pihlajamaasta
Olentilan äänimaljahoitaja Nita Pihlajamaa.

Lopuksi

Tiibetiläinen äänimaljahoito yllätti minut positiivisesti. Minulla ei juurikaan ollut ennakko-odotuksia hoidon suhteen, kunhan menin avoimin mielin ”testaamaan jotakin uutta”.

Olin hämmästynyt siitä, kuinka terapeuttinen kokemus hoito oli.

Koen, että kropassani ja mielessäni tapahtui sen aikana jonkinlainen syvemmän tason puhdistautuminen ja uudelleenjärjestely: palaset loksahtivat takaisin oikeille paikoilleen.

Äänimaljahoidon jälkeen olo oli ihanan kevyt, rauhallinen ja tasapainoinen – ei jälkeäkään siitä raskauden tunteesta, mikä oli vaivannut minua sitä ennen.

Uusikuu vie minulta usein yöunet, mutta hoitoa seuraavana yönä nukuin oikein makeasti, ja heräsin pirteänä uuteen päivään. Ja mikä parasta, pääsin pitkästä aikaa nukkumaan ilman särkylääkkeen apua.

Oletko sinä kokeillut tiibetiläistä äänimaljahoitoa? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

♥ Anna ♥

Lue lisää

Lisätietoa Olentilan äänimaljahoidosta: https://www.olentila.fi/tiibetilainen-aanimaljahoito/

Kuvat

Artikkelikuva sekä kuva äänimaljahoitajasta Nita Pihlajamaa. Muut kuvat Pixabay.

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.