marraskuun_taroskooppi_artikkelikuva

Marraskuun taroskooppi & voimakivet

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Hei sinä valoisa Sielu!

Marraskuun taroskoopin aiheeksi valikoitui intuitiivisesti varjotyöskentely, ja mikä olisikaan luontevampi ajankohta kääntää huomiota sisäänpäin, kuin tämä pimeä kuukausi ennen jouluhulinoita.

Vähintään kerran vuodessa on hyvä hidastaa tahtia, ja suorittaa oman psyyken kellarikerroksessa pieni suursiivous.

Jos syysmasennus uhkaa iskeä sinuun kyntensä, tai tunnet muuten vain olosi hiukan nuutuneeksi, keitä kupponen hyvää teetä, käperry viltin alle ja kysy itseltäsi: Mitä minulle kuuluu? Mistä nämä raskaat tunteet nousevat? Mikä alue minussa kaipaa enemmän rakastavaa huomiota?

Tätä kutsutaan varjotyöskentelyksi, ja se on – muodossa tai toisessa – yksi henkisen polun kulmakivistä.

Varjotyöskentely pähkinänkuoressa

Kerron varjotyöskentelyn periaatteista tarkemmin erillisessä postauksessa, mutta tässä lyhyesti tärkeimmät asiat.

Varjo on sinun psyykkinen pimeä puolesi. Se on jokaisesta ihmisestä löytyvä alitajunnan osa, joka varastoi negatiivisia tunteita, huonoja muistoja, vihaisia ajatuksia, surun ja pettymyksen kokemuksia ja muuta raskasvärähteistä energiaa.

Ja jotta tämä varasto ei paisuisi liian massiiviseksi ja alkaisi kylvää kaaosta elämääsi, sitä on paikallaan siivota silloin tällöin.

Varjotyöskentelyssä valaiset omaa pimeää puoltasi tietoisuuden ja rakkauden valolla, ja teet aktiivista työtä varjoon painuneiden asioiden käsittelemiseksi pois päiväjärjestyksestä. Tämä tapahtuu vaikeat tunteet kohtaamalla, korjaamalla tekemänsä virheet (jos mahdollista), ja antamalla anteeksi itselle ja muille.

Kuulostaa aika yksinkertaiselta, ja sitä se pohjimmiltaan onkin. Varjon voima heikkenee jo sillä, että siihen suuntaa lempeän ja hyväksyvän huomionsa. Ja koska varjojen verkossa kaikki asiat ovat jollakin tasolla kietoutuneita toisiinsa, yhden asian työstäminen saattaa aiheuttaa valtavan positiivisen muutoksen koko olemukseesi.

Haluan kuitenkin alleviivata, ettei varjotyöskentely ole mikään pikaratkaisu elämän ongelmiin. Se ei ole ”helppoa ja kivaa”, vaan se vaatii jonkin verran aikaa, kärsivällisyyttä ja paneutumista.

Jos varjosi on päässyt paisumaan kovin suureksi ja sinusta tuntuu, että tarvitset sen työstämiseen esimerkiksi terapeutin tukea, suosittelen sitä lämpimästi. Myös samanhenkinen ryhmä (esimerkiksi vertaistukiryhmä, rumpupiiri, AA-kerho) voi olla loistava tuki varjotyöskentelyssä.

Jos et ole aikaisemmin kokeillut varjotyöskentelyä, lähde liikkeelle rauhallisesti ja lempeästi, varjon reuna-alueita tunnustellen. Ei ole välttämättä viisasta sukeltaa suoraan kaikkein kipeimpiin ja synkimpiin lapsuusmuistoihin (vaikka ne kyllä aika usein alkavat pulpahdella esiin, kun varjoa hieman ”ärsyttää”).

Kiinnitä sen sijaan huomiota ajankohtaisiin asioihin: mikä sinua painaa eniten juuri nyt? Mitä sen taustalla voisi olla?

Varjotyöskentelykortit & voimakivet

Marraskuun taroskoopissa nostin jokaiselle horoskooppimerkille oman ”varjotyöskentelykortin” ihanan retrosta The Kalevala Tarot -korttipakasta. Tämä kortti tarjoaa sinulle eräänlaisen henkisen langanpään, josta voit lähteä kerimään omaa varjovyyhtiäsi näkyville.

Suosittelen lämpimästi lukaisemaan myös muiden horoskooppimerkkien varjokuvaukset (jos tiedät oman kuumerkkisi ja nousevan merkkisi, lue ainakin ne). Näin saat paremman kokonaiskuvan siitä, mitkä asiat omassa varjossasi ovat tällä hetkellä eniten pinnalla.

Lisäksi nostin jokaiselle horoskoopille oman voimakiven antamaan tukea, suojausta ja maadoitusta varjotyöskentelyyn.

Valoa ja rakkautta marraskuuhusi,

♥Anna♥

Ps. Loistava apu varjotyöskentelyyn on Deepak Chopran, Debbie Fordin ja Marianne Williamsonin teos Varjominä. Löydä kätketty voimasi. Basam Books, 2010.

OINAS: LANTIT 10 KÄÄNTEISENÄ + TIIKERINSILMÄ

Varjon alue: perusturvallisuus
Perusturvallisuuden tunne kehittyy aivan varhaisimmassa lapsuudessa, ja se linkittyy juurichakraan. Ongelmat perusturvallisuuden alueella ilmenevät esimerkiksi pelokkuutena, epävarmuutena, tarvitsevuutena ja ripustautumisena, puuteajatteluna ja heikkona itseluottamuksena. Saatat tukeutua liiaksi toisten ihmisten mielipiteisiin, ja tukahduttaa itsestäsi niitä puolia, joita ympäristössäsi ei pidetä ”hyväksyttävinä” (ks. Kaksonen).

Heikentynyt perusturvallisuus saattaa ilmetä myös liiallisena venymisenä ja omien rajojen heikkoutena. Hakiessasi hyväksyntää itsesi ulkopuolelta sinun voi olla vaikea sanoa ”ei”, joten päädyt ylisuorittamaan työelämää, vanhemmuutta, parisuhdetta ja muita ihmissuhteita oman hyvinvointisi kustannuksella (ks. Neitsyt). Heikko perusturvallisuus saa ihmisen elämään ”muiden kautta”: sivuutat omat tarpeesi ja Oman Totuutesi siinä pelossa, etteivät muut voisi hyväksyä sinua sellaisena kuin todella olet.

Pohdittavaa:
Millaista sukuperintöä kannat mukanasi? Monet meistä vannovat lapsuudessa, ettei heistä tule ainakaan sellaisia kuin omat vanhempansa, kunnes joutuvat jossain vaiheessa toteamaan, että heille on käynyt juuri näin. Onko kaikki se, mitä olet perinyt ja omaksunut omaan persoonaasi sinulle hyväksi, vai olisiko aika panostaa enemmän oman identiteetin löytämiseen? Kysy itseltäsi: kuka minä olen.

Alue, jota kannattaa tutkia:
Kiinnitä huomiota läheisiin hoivasuhteisiin varhaisessa lapsuudessasi. Myös suvulla ja laajemmin kasvuympäristöllä voi olla vaikutusta perusturvallisuuden muodostumiseen. Tämän aiheen tutkimisen voit halutessasi laajentaa myös kollektiiviseen alitajuntaan ja entisiin elämiisi.

Voimakivi: tiikerinsilmä
Tiikerinsilmä auttaa sinua olemaan päättäväisempi omien rajojesi suhteen. Se tasapainottaa juurichakraa, ja lisää kantajansa itsevarmuutta ja turvallisuudentunnetta. Meditoi kiven kanssa, ja löydä oma sisäinen voimakeskuksesi.

KAKSONEN: MIEKKOJEN LÄHETTI + VIHREÄ AVENTURIINI

Varjon alue: itsearvostus
Heikon itsearvostuksen juuret ovat usein lapsuuden ja nuoruuden negatiivisissa kokemuksissa. Ihminen, joka ei ole varma omasta arvostaan, saattaa kompensoida sisäistä epävarmuuttaan ja arvottomuuden kokemuksiaan olemalla erityisen äänekäs, osoittelemalla kärkkäästi toisten ”vikoja” ja pyrkimällä hallitsemaan muiden mielipiteitä. Onko sinulla tarve olla aina oikeassa? Millaisia tuntemuksia sinussa nousee silloin, kun huomaat (ja joudut pahimmassa tapauksessa myöntämään ääneen) olevasi väärässä? Entä miten reagoit, jos joku on kanssasi eri mieltä?

Heikko itsearvostus ilmenee usein myös tiukkana itsekontrollina, omaan kuoreensa vetäytymisenä ja omien persoonallisuuspiirteiden häivyttämisenä (ajattele seinäruusua tai Harry Potterin näkymättömyysviittaa). Kuinka vapaasti ja luovasti uskallat tuoda itseäsi ja ajatuksiasi esille erilaisissa kommunikaatiotilanteissa? Kuoletko häpeästä, jos vedät huomion itseesi esimerkiksi kaatamalla kahvikuppisi tai möläyttämällä jotakin harkitsematonta? Jos kärsit heikosta omanarvontunteesta, sinun on vaikea uskoa että kukaan muukaan voisi todella arvostaa sinua. Niinpä teet kaikkesi ”ettei vain tule sanomista”.

Pohdittavaa:
Koetko olevasi tärkeä ja arvokas juuri sellaisena kuin olet? Pystytkö suhtautumaan lempeästi ja ymmärtäväisesti omiin ja toisten virheisiin?

Alue, jota kannattaa tutkia:
Oletko kokenut tärkeissä ihmissuhteissasi (erityisesti lapsena ja nuorena) jotakin sellaista, mikä on saanut sinut tuntemaan itsesi arvottomaksi? Ehkä joku lähipiirissäsi vähätteli sinua, tai olit koulukiusattu?

Voimakivi: vihreä aventuriini
Vihreä aventuriini on sydänchakraa avaava ja vahvistava kivi, joka opettaa kantajaansa rakastamaan itseään. Se rauhoittaa ja tasapainottaa tunne-elämää, virkistää ja poistaa stressiä. Tämä kivi on oivallinen työkalu omanarvontunteen ja itseluottamuksen vahvistamiseen. ”Onnenkivi”.

HÄRKÄ: LANTIT 4 + KELTAINEN KALSIITTI

Varjon alue: kuolemanpelko
Oletko pohtinut, kuinka sinut olet oman kuolevaisuutesi kanssa? Kuolema on meidän kulttuurissamme tabu, joten moni meistä välttelee aktiivisesti koko asian ajattelemista. Oman kuolevaisuuden työstäminen on kuitenkin tärkeä osa elämän merkityksellisyyden ymmärtämistä ja henkistä kasvua.

Ellet tee tietoisesti töitä sen asian hyväksymiseksi, että tulet jonakin päivänä jättämään fyysisen kehosi ja aineellisen todellisuuden taaksesi, saatat kompensoida alitajuista kuolemanpelkoasi monin haitallisin tavoin: käytät aikasi maallisen omaisuuden, rahan ja materian haalimiseen, keräät itsellesi mahdollisimman monta tärkeän kuuloista tutkintoa tai titteliä, tai tuhlaat valtavasti aikaa ja voimavaroja kehosi nuorekkaana pitämiseen. Tosiasia kuitenkin on, että mitään näistä et saa mukaasi sinne, mihin menet kuolemasi jälkeen. Viikatemies ei ole huijattavissa, ostettavissa eikä lahjottavissa; se on demokraattinen voima, joka koskettaa meitä jokaista huolimatta siitä, kuinka syvälle pensaaseen yrität piilottaa pääsi.

Kuolema saattaa riistää meiltä ajoittain jotakin sellaista, mistä emme haluaisi luopua. Mutta niin tehdessään se antaa elämälle merkityksen. Tärkeitä asioita ei kannata lykätä loputtomiin, sillä jonakin päivänä aikaa ei enää ole. Olisitko tyytyväinen siihen miten olet elänyt elämääsi, jos kuolisit huomenna?

Käytämme paljon aikaa ja energiaa tukahduttaaksemme kuoleman varjon ja uskotellaksemme, ettei se kosketa meitä. Mutta itseasiassa koko fyysinen todellisuus on jatkuvaa elämän ja kuoleman vuoropuhelua, ja kuolema on läsnä jokapäiväisessä elämässämme solutasolta lähtien. Jotta kehosi voisi elää terveenä ja toimivana, sen on uusiuduttava jatkuvasti. Ja tämä prosessi edellyttää sitä, että vanhat solut väistyvät hallitusti uusien tieltä. Henkisessä mielessä juuri kuolema on se voima, joka katkoo siteet sinun ja kaiken sellaisen väliltä, mikä ei enää palvele korkeinta parastasi. Jos ajattelet asiaa tältä kannalta, kuolema ei enää näyttäydy pelkästään pelottavana, tuhoavana ja arvaamattomana voimana, vaan siinä piilee myös mahdollisuus syvälliseen transformaatioon.

Pohdittavaa:
Millaisia ajatuksia ja tunteita kuolema sinussa herättää? Millaisena haluat tulla muistetuksi? Millaisen perinnön haluat jättää jälkeesi? Oletko valmistautunut kuolemaasi esimerkiksi ottamalla henkivakuutuksen ja tekemällä testamentin? Jos et, niin mikset?

Alue, jota kannattaa tutkia:
Millaisia pelkoja ja fobioita sinulla on? Mistä ne voisivat kertoa? Miten voisit lähteä työstämään niitä? Voit tutkia myös erilaisia kuolemaan liittyviä asioita ja ympäristöjä (hautausmaa, sairaala, saattohoitokoti) sekä kuoleman arkkityyppejä (esim. kuoleman jumalat ja jumalattaret) ja kiinnittää huomiota siihen, millaisia tuntemuksia nämä sinussa herättävät. Lausahdus ”en ole koskaan pitänyt sairaaloista” saattaa hyvinkin paljastaa jotakin lausujansa suhteesta kuolemaan. Mutta kun tutkit asiaa pintaa syvemmältä, näyttäytyykö kuolema pelkästään ”pahana”, vai onko siinä myös ”hyviä” ominaisuuksia?

Voimakivi: keltainen kalsiitti
Tämä kolmatta chakraa eli solar plexusta tasapainottava elämäniloinen kivi auttaa sinua lähestymään tätä haastavaa varjominän aluetta lempeästi ja positiivisella mielellä. Kuoleman ajatuksen rinnalla on tärkeää kuljettaa mukana kolikon toista puolta: vaikka kehosi muuttuu mullaksi, henkesi elää ikuisesti. Ja sama pätee myös kaikkiin rakastamiisi ihmisiin. Keltainen kalsiitti muistuttaa, että mitään todellista ei voi menettää lopullisesti.

RAPU: MIEKKOJEN ÄSSÄ + VUORIKRISTALLI

Varjon alue: totuudellisuus
Varjotyöskentelyn yhteydessä saattaa törmätä yllättävään havaintoon ihmismielen toiminnasta: se ei olekaan varjominä (pimeys), jota pelkäämme eniten – vaan oma valomme ja potentiaalimme. Varjo ylläpitää ihmisen mukavuusaluetta uskottelemalla, että siellä on turvallista ja mukavaa. Kun pysyttelet pienenä ja näkymättömänä, tai aiheutat säännöllisin väliajoin pettymyksiä itsellesi ja läheisillesi, sinulta ei odoteta sen enempää. Oletko sinä piilottanut kynttiläsi vakan alle? Älä anna varjon huijata itseäsi. Jos tyydyt jäämään tähän tilaan, suljet aktiivisesti korvasi Oman Totuutesi kuulemiselta ja alat elää elämääsi ulkopuoleltasi tulevien mielipiteiden ohjaamana. Ja tällöin et enää itse hallitse elämääsi ja unelmiasi. Saatat unohtaa, millainen todella olet: mistä pidät, mitä haluat, millaista elämää haluat elää. Ja sitä mukaa kun loittonet kauemmaksi Omasta Totuudestasi, sitä hämmentyneempi ja onnettomampi sinusta tulee.

Jonakin päivänä sinulle saattaa puhjeta identiteettikriisi (usein tämä tapahtuu kun ihminen täyttää 30 tai 50 vuotta, mutta kriisi voi iskeä milloin tahansa), ja tällöin ihmettelet ahdistuneena kuka oikein olet, ja miksi kaikki tuntuu niin merkityksettömältä. Tässä kohtaa on loistava paikka tehdä varjotyöskentelyä! Jos sinusta tuntuu, ettet ole saanut elämässäsi mitään merkityksellistä aikaan, tähän tunteeseen kannattaa suhtautua vakavasti riippumatta siitä, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä (tämä tunne voi tulla, vaikka olisit puuhannut yhtä sun toista mitä kunnon kansalaiselta odotetaan). Se on sinun aito sisäinen kokemuksesi, ja se on tullut johdattamaan sinua takaisin Oman Totuutesi äärelle. Ahdistuksen sijaan kannattaa siis tuntea kiitollisuutta, kääriä hihat ja ryhtyä korjaamaan elämänsä kurssia.

Mikä tuo Oma Totuus sitten on? Se on sinun aito, ikuinen olemuksesi. Voit kutsua sitä sieluksi tai hengeksi, Korkeaksi Itseksi, Sydämen Viisaudeksi tai miksi vain haluat. Se on se osa sinua, mikä tietää aina mikä sinulle on parhaaksi, ja mikä vie sinua elämässäsi eteenpäin. Se johdattaa sinua intuitiosi kautta, ja saa elämäsi soljumaan helpon oloisesti. Mitä paremmin tunnet todellisen itsesi, ja kykenet luottamaan intuitiosi johdatukseen, sitä vähemmän olet altis ulkopuolisten voimien vaikutukselle. Elämällä Oman Totuutesi mukaisesti kohtaat elämässä esiin nousevat haasteet ja mahdollisuudet avoimesti ja ennakkoluulottomasti, ja rakennat aktiivisesti itsesi näköistä elämää. Oman Totuuden seuraamista saattavat vaikeuttaa erilaiset pelot, kuten epäonnistumisen ja sosiaalisen paheksunnan pelko. Nämä pelot saattavat kummuta esimerkiksi arvottomuuden kokemuksesta (ks. Kaksonen).

Pohdittavaa:
Tuntuuko elämäsi merkitykselliseltä? Oletko tyytyväinen tekemiisi valintoihin? Tunnetko olevasi vapaa toteuttamaan unelmiasi, vai tuntuuko sinusta, että olet kahlehdittuna elämän juoksupyörään? Millaisissa tilanteissa sinulla on taipumusta työntää pääsi pensaaseen sen sijaan, että kohtaisit ”karun totuuden”? Millaisilta tunteilta yrität tällä tavoin suojella itseäsi?

Alue, jota kannattaa tutkia: 
Kiinnitä huomiota kaikkiin sellaisiin tilanteisiin, joissa olisit välttynyt ikävyyksiltä kuuntelemalla intuitiosi johdatusta. Mikä sai sinut toimimaan vastoin Sisäistä Viisauttasi? Toistuuko jokin teema? Mitä tämän ilmiön taustalla voisi olla? Seuraa johtolankoja, niin pääset syvemmälle varjon ytimeen.

Voimakivi: vuorikristalli
Vuorikristalli on kokonaisvaltaisesti kehon energiajärjestelmää tasapainottava ja selkiyttävä ”mestariparantaja”, joka voi todella auttaa sinua vahvistamaan Oman Totuutesi kuulemista. Työstä kuudetta aistiasi blokkaavia pelkoja meditoimalla säännöllisesti vuorikristallin seurassa.

LEIJONA: MIEKKOJEN RITARI KÄÄNTEISENÄ + RUUSUKVARTSI

Varjon alue: suvaitsemattomuus
Miekkojen Ritarin varjopuolena on taipumus omaksua jokin aate tai ideologia niin tiukasti osaksi itseään (egoaan), että hän alkaa kuvitella sen olevan ainoa totuus: ainoa oikea tapa elää ja olla. Jos sinulle on kehittynyt jollakin persoonallisuutesi osa-alueella tällainen rajoittunut ajattelutapa, maailma voi näyttäytyä sinulle varsin mustavalkoisena. Varjominäsi on suuntautunut jakamaan asiat kahteen ryhmään, ja antamaan niille leimat ”hyvä” tai ”paha”, ”oikea” tai ”väärä”. Tämä arvottaminen saattaa tapahtua niin automaattisesti, että tuskin edes huomaat sitä. Mutta sillä voi olla suuri vaikutus käyttäytymiseesi ja erityisesti siihen, miten suhtaudut toisiin ihmisiin. Varjo tuomitsee säälimättömästi pahoina pitämänsä asiat, ja pyrkii sulkemaan ne kokemuspiirisi ulkopuolelle.

Mustavalkoinen ja jyrkkä ajattelutapa saattaa kummuta esimerkiksi pelosta, heikosta itseluottamuksesta tai erillisyyden traumasta. Voi olla, ettet vielä tunne itseäsi kovin hyvin, ja identiteettisi nojaa vahvasti kaikkeen siihen, mitä omaksuit kasvuympäristöstäsi ja sinua ympäröivästä kulttuurista (ks. Rapu). Tai ehkä taustalla on jokin traumaattinen kokemus kuten koulukiusaaminen (ks. Kaksonen) tai läheisen ihmisen menetys (ks. Härkä), joka kaipaa edelleen työstämistä. Heikko perusturvallisuuden tunne voi saada sinut rakentamaan ympärillesi korkeita suojamuureja (ks. Oinas). Nyt on kuitenkin hyvä hetki tulla tietoiseksi asiasta, ja ryhtyä purkamaan Todellisen Itsen ympärille pystytettyjä varustuksia. Ne eivät pidä sinua turvassa eivätkä edistä onnellisuuttasi, vaan estävät sinua elämästä täysillä ja luomasta yhteyksiä muihin ihmisiin.

Pohdittavaa:
Kiinnitä huomiota siihen, millaisissa tilanteissa Sisäinen Tuomarisi tai Sisäinen Kriitikkosi aktivoituu. Kuulostaako se joltakin läheisesti tuntemaltasi henkilöltä (esimerkiksi äidiltäsi tai isältäsi)? Tarkkaile Tuomarin esittämiä väitteitä, ja kysy itseltäsi ovatko ne todella totta? Esimerkiksi väite ”akat ovat surkeita ratissa” ei tieteellisen tutkimusaineiston valossa pidä paikkaansa. Millaisesta lähteestä tuomitsevuutesi kumpuaa? Haluatko edelleen ruokkia tuota pelon ja vihan lähdettä, vai lähdetkö aktiivisesti muuttamaan uskomuksiasi positiivisempaan suuntaan?

Alue, jota kannattaa tutkia: 
Lapsuus ja nuoruus. Kiinnitä erityistä huomiota kaikenlaisiin traumaattisiin kokemuksiin, joihin liittyi jyrkkyyttä tai suvaitsemattomuutta, tai jotka aiheuttivat sinulle voimakasta pelkoa tai hylätyksi tulemisen tunnetta.

Voimakivi: ruusukvartsi
Ruusukvartsi on lempeä ja rauhoittava ”rakkaudenkivi”, joka tasapainottaa ja vahvistaa sydänchakraa. Se kannustaa sinua avaamaan sydämesi, ja opettaa sinua antamaan ja vastaanottamaan pyyteetöntä rakkautta. Ruusukvartsin kanssa työskentelemällä voit vapautua tuomitsevista ajatuksistasi, ja muuttaa ne myötätunnoksi ja hyväksynnäksi itseäsi ja muita kohtaan.

VAAKA: RAKASTAVAISET KÄÄNTEISENÄ + AMETISTI

Varjon alue: irrallisuus
Vaa’an horoskooppimerkille on ominaista sortua liialliseen diplomatiaan ja ukkosenjohdattimen rooliin ihmissuhteissa. Pyrkiessäsi huolehtimaan siitä, että yhteistyö sujuu hyvässä hengessä eikä kukaan vain pahoita mieltään, saatat työntää omat tarpeesi ja mielipiteesi syrjään, ja alkaa tinkiä Oman Totuutesi seuraamisesta (ks. Rapu). Onko sinulla taipumusta jättää asioita sanomatta, koska et halua ”keikuttaa venettä”? Onko tapanasi vältellä konfliktia niin kauan kuin mahdollista, ja jopa suostut tekemään toisen mieliksi asioita, jotka tuntuvat sinusta vääriltä? Entä miten teet elämänpolkusi kannalta tärkeitä valintoja? Uskallatko luottaa omaan näkemykseesi ja Sisäisen Viisautesi johdatukseen, vai nojaudutko ensisijaisesti ulkopuoliseen mielipiteeseen? Onko päätösten tekeminen ja niihin sitoutuminen sinulle helppoa, vai kärsitkö kroonisesta päättämättömyydestä ja sitoutumisongelmista?

Irrallisuuden varjo pohjautuu traumaattiseen kokemukseen, jossa olet kokenut itsesi tuskallisen erilliseksi muista ihmisistä ja ehkä koko maailmasta. Se saattoi syntyä niin varhaisessa lapsuudessasi, etteivät muistosi yllä tavoittamaan sitä. Sen seurauksena saatoit jo lapsena tuntea olevasi jotenkin erilainen kuin muut. Outo. Yksinäinen. Sellainen, joka ei kuulu oikein mihinkään.

Irrallisuuden varjo ilmenee ihmissuhteissa ripustautumisena ja sitoutumiskammoisuutena. Vaikka nämä kolikon kaksi eri puolta vaikuttavat olevan toisilleen vastakkaisia asioita, saatat hyvinkin ilmentää elämässäsi niitä molempia. Ehkäpä pakoilet syvällistä parisuhdetta tai perhe-elämää ripustautumalla työhön, ystäviin tai harrastuksiin. Parisuhteen sisällä voit ilmentää vuorotellen ripustautuvaa ja sitoutumiskammoista käytöstä; silloin kun kumppanisi kyllästyy väistelyysi ja uhkaa jättää sinut, ripustaudut häneen ja vannot muuttuvasi.

Päättämättömyys ja sitoutumisongelmat liittyvät myös heikkoon itseluottamukseen ja perusturvallisuudentunteeseen (ks. Kaksonen, Oinas). Jos sinusta tuntuu vaikealta luottaa Sisäiseen Johdatukseesi ja siihen, että elämä kannattelee sinua, estät todennäköisesti tehokkaasti itseäsi saavuttamasta unelmiasi ampumalla ne alas jo lähtökuopissaan. Varjo uskottelee sinulle, että on turvallisempaa jäädä kotiin, jäädä yksin, olla yrittämättä, olla valitsematta. Muista kuitenkin, että myös valitsematta jättäminen on valinta. Jos haluat heikentää irrallisuuden varjon voimaa, sinun on ryhdyttävä aktiivisesti valitsemaan Rakkaus.

Pohdittavaa:
Millaisia tuntemuksia riitely ja konflikti sinussa herättää? Onko aggressio sinusta pelkästään pelottavaa, vai pystytkö näkemään sen myös voimavarana? Kuinka avoimesti uskallat ilmaista omia mielipiteitäsi? Uskallatko olla tarvittaessa kriittinen ja puolustaa omia rajojasi? Luotatko valintatilanteessa enemmän järkeen kuin tunteeseen tai intuitioon? Millaiset pelot saattavat estää sinua seuraamasta Omaa Totuuttasi?

Alue, jota kannattaa tutkia: 
Valintatilanteet ja konfliktit. Muistele, miten lapsuudenkodissasi ratkottiin ristiriitoja. Voisiko rauhanrakentajan roolisi liittyä tähän? Miten lähipiirisi suhtautui sinuun lapsena ja nuorena, jos teit ”väärän” valinnan? Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua, jos ilmaisisit avoimesti mielipiteesi?

Voimakivi: ametisti
Ametisti on kohottava, rauhoittava ja puhdistava ”sielunkivi”. Se avaa ylempiä energiakeskuksia, laajentaa näkökulmaa, ja auttaa sinua pääsemään eroon kaikesta sellaisesta, mikä ei enää palvele korkeinta parastasi. Muinaiset egyptiläiset käyttivät ametistia syyllisyydeltä ja pelokkuudelta suojautumiseen. Loistava meditaatiokivi.

NEITSYT: LANTTIEN RITARI + APATIITTI

Varjon alue: häpeä ja syyllisyys
Lanttien Ritarin varjossa on persoonallisuuden osa, joka ei syystä tai toisesta ole rehellinen itselleen. Hän on kuin lahjottu syyttäjä, joka haalii huolellisesti kasaan omiin tarkoitusperiinsä sopivan todistusaineiston. Totuuden puolesta puhuvat todisteet hän sen sijaan piilottaa niin huolellisesti kuin kykenee – niin hyvin, että ne melkein olemasta, ja lopulta hän uskoo itsekin omiin selityksiinsä.

Totuuden vääristely on parhaimmillaan pieniä valkoisia valheita ja salonkikelpoisia selityksiä, ja pahimmillaan egoistista toisten ihmisten huijaamista ja manipulointia (ajattele esimerkiksi valelääkäreitä). Itsepetoksen taustalla on usein käsittelemätöntä syyllisyyttä tai häpeää. Häpeä tarkoittaa, että koet jonkin osan itsessäsi perustavanlaatuisesti vialliseksi, huonoksi tai pahaksi. Syyllisyys puolestaan viittaa siihen, ettet voi hyväksyä joitakin tekojasi, etkä pysty antamaan niitä itsellesi anteeksi. Nämä tunteet ovat siis toistensa sisar ja veli, ja niillä voi olla todella haitallinen vaikutus elämääsi. Heikko itseluottamus ja arvottomuuden kokemus (ks. Kaksonen) liittyvät usein kiinteästi tähän varjon osa-alueeseen, ja se saattaa ilmetä myös tuomitsevana asenteena (ks. Leijona).

Tutki itseäsi lempeästi ja syyllistämättä, ja ole sataprosenttisen rehellinen vastatessasi seuraavaan kysymykseen: oletko jollakin elämänalueella taipuvainen vääristelemään totuutta omaksi hyödyksesi? Kuuletko omatuntosi kolkuttavan? Jos vastaat kyllä tai ehkä, on aika tutkia häpeän ja syyllisyyden varjoa. Tuskin mikään on pidemmän päälle niin vahingollista psyykelle kuin itsensä huijaaminen. Ryhdy setvimään valheiden verkkoa, ja keri auki Oma Totuutesi (ks. Rapu)!

Pohdittavaa:
Onko sinulla tarvetta pitää yllä jonkinlaisia kulisseja? Jos on, niin miksi? Olipa kyse keskiluokkaisesta julkisivun kiillotuksesta (”meillä on kaikki tosi hienosti!”) tai laittoman kannabisviljelmän piilottelusta, näissä on pohjimmiltaan kyse samasta asiasta: et voi tai halua olla avoimesti sitä mitä olet, ja se aiheuttaa sisimpääsi syvenevän ristiriidan. Onko sinulla jokin salaisuus, jota et mistään hinnasta haluaisi paljastaa julkisesti? Mitä ajattelet tapahtuvan, jos salaisuutesi paljastuisi? Mikä on ”pahinta”, mitä salapoliisi voisi saada sinusta selville? Asiat, jotka eivät mielestäsi kestä päivänvaloa, saattavat tarjota hyviä johtolankoja häpeän ja syyllisyyden syntyjuurille. Jos sinulla on lapsia, he saattavat auttaa sinua kerimään vyyhtiä auki; tutki, millaisissa tilanteissa heidän käytöksensä aiheuttaa sinussa häpeää tai syyllisyyttä. Ehkä sinua itseäsi ojennettiin samasta asiasta silloin, kun itse olit pieni?

Alue, jota kannattaa tutkia:
Millainen lapsuus sinulla oli? Vallitsiko perheessäsi salailukulttuuri (”tämä on sitten perheen sisäinen asia, josta ei kerrota kellekään”), jouduitko peittelemään vanhempiesi tekoja (perheissä joissa käytetään alkoholia tai päihteitä tämä on yleistä) tai kasvatettiinko sinua vanhan mallin mukaan vitsaa säästämättä (virheistä seurasi ankaraa torumista ja kovia rangaistuksia)? Jos lapsuutesi oli turvaton, saatoit joutua selittelemään ja piilottelemaan säilyttääksesi edes jonkinlaisen turvallisuudentunteen. Tällöin käytöksesi oli aivan ymmärrettävää – se oli sinun selviytymiskeinosi. Mutta nyt aikuisena tällaisesta toiminnasta on vain harmia, joten on parempi nostaa häpeän ja syyllisyyden varjo tietoisuuteen, käsitellä sitä rakkauden valolla, ja alkaa aktiivisesti harjoitella Omaan Totuuden mukaisesti elämistä (ks. Rapu). Oman häpeän ja syyllisyyden juurille on mahdollista päästä myös tarkastelemalla nykyisiä ihmissuhteita, omaa seksuaalisuutta ja tilanteita, joissa totuuden kertominen tuntuu vaikealta.

Voimakivi: Apatiitti
Apatiitti on sydänchakraa ja kurkkuchakraa tasapainottava kivi, joka auttaa sinua olemaan rehellisempi ja avoimempi itsellesi ja irtautumaan selittelyn noidankehästä. Työskentelemällä tämän kiven kanssa saat tilanteeseen uutta näkökulmaa, ja pystyt käsittelemään vaikeitakin asioita myötätuntoisesti ja syyllistämättä. Näkijän kivi.

SKORPIONI: LANTIT 3 KÄÄNTEISENÄ + LUMIHIUTALEOBSIDIAANI

Varjon alue: riittämättömyys
Tunteellisen ja totuudellisen Skorpionin voi olla toisinaan vaikea ottaa muiden mielipiteitä huomioon ja tehdä todellista yhteistyötä. Saatat päällisin puolin vaikuttaa hyvinkin yhteistyökykyiseltä ja kiinnostuneelta muiden ideoista, mutta mielessäsi olet jo lyönyt lukkoon, miltä lopputuloksen on näytettävä ollakseen sinulle mieleen. Tietyissä tilanteissa on eduksi omata selkeä ja omaperäinen näkemys asioista, mutta on myös monia sellaisia tilanteita, joissa jokaisen osapuolen luovaa panosta ja asiantuntemusta tarvitaan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Tutki itseäsi ja pohdi, onko sinusta hankala höllätä ohjaksia ja jakaa vastuuta jollakin elämänalueella (esimerkiksi työssä ja parisuhteessa)? Uskallatko luottaa siihen, että maailma pyörii radallaan, työt tulevat tehdyksi ja lapset ruokituiksi, vaikket olisi joka hetki huolehtimassa, hössöttämässä ja varmistelemassa?

Perfektionismin, kontrollifriikkeyden ja nalkuttavan marttyyriäidin taustalla on yhteinen nimittäjä: riittämättömyyden tunne. Tämä egon orjapiiskuri hengittää säälimättä niskaasi, jos sen varjo on päässyt kasvamaan liian suureksi. Se huijaa sinut elämään muiden kautta, ja sivuuttamaan omat tarpeesi. Tällöin sinusta tulee perheesi palvelija tai yhteiskunnan työrobotti, ja oma henkilökohtainen elämäsi kadottaa merkityksensä. Oma Totuutesi lakkaa vähitellen kuulumasta, ja oma polkusi häviää näkyvistä (ks. Rapu). Ristiriita kasvaa sisälläsi, ja tunnet todennäköisesti kasvavaa tyytymättömyyttä elämääsi kohtaan. Kun painekattila kerää tarpeeksi ilmaa sisuksiinsa, pamaus on väistämätön. Se voi ilmetä identiteettikriisinä, loppuunpalamisena tai vaikka työtapaturmana, joka pakottaa ihmisen pysähtymään ja pohtimaan syvällisesti elämänsä suuntaa (ks. Rapu).

Pamahdusta ei onneksi tarvitse jäädä odottelemaan saadakseen elämänsä takaisin paremmille raiteille. Varjotyöskentely toimii nimittäin painekattilan varoventtiilin tavoin: kun käsittelet sisällesi kertynyttä negatiivista energiaa, se lakkaa olemasta ja paine laskee.
Riittämättömyyden tunne on hyvä johtolanka varjon alkujuurille. Kun lähdet seuraamaan sitä, saatat pian törmätä esimerkiksi tunteeseen omasta arvottomuudesta (ks. Kaksonen), turvattomuuden kokemukseen (ks. Oinas) tai kuolemanpelkoon (ks. Härkä).

Pohdittavaa:
Milla elämänalueella sinun on erityisen vaikea luopua kontrollista? Leikittele ajatuksella, että tekisit juuri niin. Millaisia tunteita sinulle nousee? Miten sinulla on tapana toimia ryhmätyötilanteissa? Oletko taipuvainen ottamaan johdon omiin käsiisi, vai pysytteletkö ennemminkin taustalla? Mistä hallintaan, järjestyksenpitoon tai siisteyteen liittyvästä rutiinista sinun olisi erityisen vaikea luopua? Miksi? Haasta itsesi, ja kokeile rikkoa tämä rutiini esimerkiksi päivän tai viikon ajan. Tarkkaile tuntemuksiasi ja katso, mitä tapahtuu!

Alue, jota kannattaa tutkia:
Tutki lapsuuttasi ja nuoruuttasi erityisesti siitä näkökulmasta, millaisia rooleja olet perinyt omilta vanhemmiltasi ja sukulaisiltasi esimerkiksi vanhempana ja kasvattajana, puolisona, työntekijänä ja yhteiskunnan jäsenenä olemiseen liittyen. Pohdi sellaisia tilanteita, joissa sinun on vaikea ottaa huomioon muiden mielipiteitä ja tehdä kompromisseja. Kiinnitä huomiota tapoihisi ja rutiineihisi, jotka liittyvät järjestyksen ylläpitämiseen. Mieti myös, kuinka kykenevä olet vastaanottamaan rakentavaa kritiikkiä omasta työstäsi. Aiheuttaako se sinussa automaattisen puolustusreaktion? (Jos vastasit kyllä, riittämättömyyden varjo voi linkittyä arvottomuuden kokemukseen).

Voimakivi: lumihiutaleobsidiaani
Tämä kivi on erinomainen apuväline kaikenlaiseen varjotyöskentelyyn, sillä se auttaa erottamaan valon pimeydestä, ja totuuden epätodesta. Lumihiutaleobsidiaani auttaa sinua olemaan rehellinen itsellesi, vapautumaan stressaavista ajatuskuvioista ja pysymään maadoittuneena. Aseta kivi sakraalichakran läheisyyteen (lantion seudulle) meditointiharjoituksen ajaksi.

JOUSIMIES: MALJAT 3 KÄÄNTEISENÄ + KUUKIVI

Varjon alue: pinnallisuus
Seikkailullinen ja energinen Jousimies saattaa alitajuisesti vastustaa ajatusta varjotyöskentelystä ja Elämän Suurten Kysymysten äärelle pysähtymisestä. ”Ääh, en minä nyt ehdi, minulla on tärkeämpääkin tekemistä.” ”Kaikkihan on ihan okei, mitä niitä vanhoja kaivelemaan.” ”Katsotaan sitten joskus…” Itsensä kiireisenä pitäminen haalimalla kalenterinsa täyteen kaikenlaisia velvollisuuksia ja harrastuksia on äärimmäisen tehokas keino välttää kohtaamasta elämän haastepuolia. Ne eivät kuitenkaan häviä minnekään, vaikka kulkisit laput silmillä ja sormet korvissa. Jonakin päivänä Elämä pakottaa sinut pysähtymään ja kohtaamaan itsesi, ellet tee sitä vapaaehtoisesti. Oman Totuutesi vastaisesti eläminen nimittäin kasvattaa sisälläsi olevaa ristiriitaa, ja lopulta sairastuminen tai jokin muu ”katastrofi” pyyhkäisee maton jalkojesi alta kertaheitolla. Pinnallinen ryntäily loppuu kuin seinään, eikä se välttämättä tunnu mukavalta. (Varjo on loppujen lopuksi mukavuusalue, kukas sieltä nyt vapaaehtoisesti haluaa lähteä).

Sinun ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottelemaan pommin putoamista, vaan voit myös valita vauhdin vähittäisen hidastamisen. Pysähdy aluksi edes minuutin ajaksi, ja kysy itseltäsi: mitä minä pakenen ja miksi? Mikä saa sinut juoksemaan elämää karkuun, ja estää sinua seuraamasta Omaa Totuuttasi? (ks. Rapu).

Pinnallisuuden varjo saattaa kietoutua yhteen monien muiden varjon osa-alueiden kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi riittämättömyys (ks. Skorpioni), irrallisuus (ks. Vaaka) ja suvaitsemattomuus (ks. Leijona). Pinnallisuus (tai välttely) on varjon reuna-aluetta, jonka vaikutukset näkyvät selvästi elämässäsi, mutta jonka perimmäiset syyt saattavat olla yllättävän syvällä. Niinpä suosittelenkin sinua lukaisemaan kaikkien muidenkin horoskooppimerkkien varjokuvaukset tästä taroskoopista, ja kuulostelemaan mitkä kohdat resonoivat itsesi kanssa kaikkein voimakkaimmin. Näin saat parhaan vihjeen siitä, mistä kohtaa vyyhtiä kannattaa lähteä purkamaan.

Pohdittavaa:
Mikä olisi pahinta, mitä sinulle voisi tapahtua? Mikä olisi sellainen menetys, josta selviäminen olisi todella vaikeaa? Muistele lapsuuttasi. Olitko jo silloin levoton? Miksi? Millaiset asiat kasvattavat rauhattomuuttasi? Entä millaiset asiat saavat sinut tuntemaan olosi rauhalliseksi?

Alue, jota kannattaa tutkia: 
Tämä on yksinkertainen mutta tehokas harjoitus, jota voi lämpimästi suositella kaikille varjotyöskentelystä kiinnostuneille. Sulje kännykkä, tabletti, tietokone, televisio ja muut laitteet, ja aseta oveesi lappu: ”ei saa häiritä”. Vietä sitten aikaa itsesi kanssa mitään tekemättä (siis todella mitään tekemättä) esimerkiksi tunnin, kolmen tunnin tai päivän ajan. Millaisia ajatuksia ja tuntemuksia sinussa nousee? Kirjoita ne muistiin, jotta voit analysoida niitä myöhemmin. Älä luovuta liian helposti, vaan sinnittele epämukavien tunteiden kanssa. Tämän harjoituksen avulla voit saada todella hyviä johtolankoja varjotyöskentelysi tueksi. Samalla kehosi saa ansaitun lepotauon kiireestä ja juoksemisesta.

Voimakivi: kuukivi
Kuukivi on ihanteellinen apuväline Jousimiehen varjotyöskentelyyn, sillä sen energia on rauhoittavaa, pehmeää ja feminiinistä. Se tasapainottaa yliaktiivista yang-energiaa (maskuliinista ja aktiivista puoltasi), ja auttaa sinua pysähtymään tärkeiden asioiden äärelle. Sujauta kuukivi taskuusi ja kosketa sitä aina kun tunnet, että vauhtisi uhkaa kiihtyä liian hurjaksi. Anna kiven ohjata sinut lempeästi takaisin hengitykseesi ja nyt-hetkeen.

KAURIS: LANTTIEN KUNINGATAR KÄÄNTEISENÄ + KARNEOLI

Varjon alue: pihtaaminen
Lanttien Kuningatar kutsuu sinua tarkastelemaan antamisen ja saamisen välistä tasapainoa elämässäsi. Jaatko avokätisesti kaikesta siitä runsaudesta, mitä kohdallesi on osunut, vai pyritkö pitämään tuon kaiken itselläsi ja haalimaan vielä entisestään lisää? Raha, materia ja ”aineellinen hyvinvointi” ovat vain yksi alue, jolla elämänenergia virtaa vastavuoroisuuden periaatteen mukaisesti: voit yhtä hyvin jakaa tai pihdata rakkautta, luovuutta, ideoita, asiantuntemusta, myötätuntoa, aikaa, rehellisyyttä…

Tarve haalia ja pitää itsellään pohjautuu pelkoon. Pelkoon omasta selviytymisestä, pelkoon tärkeiden asioiden menettämisestä, pelkoon omasta kuolevaisuudesta (ks. Oinas ja Härkä). Syvälle juurtunut pelko saa ihmisen eristäytymään ja rakentamaan suojamuureja itsensä ja elämän väliin. Mutta auttavatko ne? Eivät. Sillä todellinen vauraus lisääntyy vain jakamalla.

Pihtaaminen voi kummuta myös heikosta itseluottamuksesta ja arvottomuuden kokemuksesta. Jos et koe olevasi runsauden arvoinen, vedät puoleesi puutetta. Tämä on universaali vetovoiman laki. Ja mitä vähemmän sinulla on, sitä kovemmin todennäköisesti ripustaudut siihen kiinni.

Tähän varjon osa-alueeseen liittyy usein myös kollektiivisesta alitajunnasta ja kasvuympäristöstä omaksuttuja haitallisia uskomuksia, joiden mukaan vauraus ja menestyminen olisivat jollakin tavoin pahaksi ihmiselle. ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”, on eräs esimerkki tällaisesta sosiaalisesti jaetusta uskomuksesta. Saatat esimerkiksi ajatella alitajuisesti, että rikkaat ihmiset ovat itsekkäitä ja epärehellisiä, ja että köyhyys on ”henkisempää” kuin hyvä tulotaso. Olet ehkä perinyt ajattelutavan, jonka mukaan omien unelmien tavoittelu on itsekästä ja typerää ”haihattelua”. Jos tällainen varjominä on saanut sinusta yliotteen on varmaa, että alitajuntasi sabotoi ahkerasti kaikkia yrityksiäsi kasvattaa pankkitilisi saldoa tai saavuttaa unelmiasi. Mutta ei hätää! Tämäkin varjo hälvenee valaisemalla sitä tietoisuuden ja rakkauden valolla, ja ryhtymällä aktiivisesti muuttamaan uskomuksiaan positiivisempaan suuntaan.

Pohdittavaa:
Pihtaamisen varjo kätkee usein sisäänsä kokemuksen omasta arvottomuudesta (ks. Kaksonen). Tällöin mitkään materiaalisen maailman rikkaudet eivät riitä tekemään sinua onnelliseksi, vaikka omistaisit koko elämäsi rahan perässä juoksemiseen. Ja kuten jo edellä totesin, pihtaaminen ei välttämättä liity paksuun lompakkoon. Saatat itse sabotoida omat vaurastumisen mahdollisuutesi, jos koet syvällä sisimmässäsi, ettet ”ole sen arvoinen”.

Alue, jota kannattaa tutkia:
Millainen on suhteesi rahaan? Onko sillä sinulle välinearvon lisäksi muita merkityksiä? Raha saattaa edustaa meille esimerkiksi ”onnea”, ”turvallisuutta” tai ”vakautta” – mutta se ei automaattisesti merkitse minkään näistä lisääntymistä elämässäsi. Toivotko voittavasi lotossa? Jos vastasit kyllä, pohdi miksi. Mitä tekisit voittorahoilla? Miten ne auttaisivat sinua saavuttamaan unelmiesi elämän? Miten jakaisit vaurauttasi maailmaan? Jos vastasit ei, pohdi miksi ei. Etkö koe olevasi vaurauden arvoinen, pelkäisitkö rahojen muuttavan elämääsi huonompaan suuntaan, tai halutko karttaa vaurauteen liittyvää vastuuta?

Voimakivi: karneoli
Karneoli on energisoiva ja eteenpäin kannustava kivi, joka rohkaisee sinua avautumaan elämän tarjoamille mahdollisuuksille. Älä kätke enää kynttilääsi vakan alle, vaan tuo rohkeasti aarrekätkösi päivänvaloon. Pura egon rakentamat suojamuurit pala palalta, ryhdy jakamaan vaurauttasi – ja katso mitä tapahtuu!

VESIMIES: AURINKO + SITRIINI

Varjon alue: itserakkaus
Populaarikulttuurista löytyy monia varoittavia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu jos ihminen viehättyy liikaa omaan peilikuvaansa. Narkissos näännytti itsensä hengiltä oman kuvajaisensa äärellä. Ikaros lensi liian lähelle aurinkoa, poltti siipensä ja hukkui. Dorian Grey ajautui elämään hedonistista kaksoiselämää, joka vähitellen tuhosi hänet. Itserakkaus ja itsetuhoisuus ovat saman likaisen kolikon kaksi puolta.

Modernissa elämäntavassa on paljon sellaisia piirteitä, jotka kannustavat ihmisiä tuijottamaan omaa napaansa. Markkinavoimat (kasvattaessaan meistä tehokkaita kuluttajia) uskottelevat sinulle, että olet projekti: sinun on jatkuvasti paranneltava ja kehitettävä itseäsi, jotta olisit hyväksyttävä ja rakastettava. Saadaksesi rakkautta sinun on oltava nuorekas, hoikka, hyvin pukeutunut, meikattu, kammattu, monta tutkintoa, hyvä työpaikka, harrastuksia… ja tietysti materiaa! Talo, auto, kesämökki, kakkosauto, vaatteita, astioita, harrastusvälineitä ja mitä vielä. Kuinka huolellisesti me keskitymmekään oman peilikuvamme rakentamiseen. Mutta samalla tyhjyys ja yksinäisyys kasvavat sisällämme. Sillä kuka ehtii enää rakastaa, kun kaikki keskittyvät vain itseensä?

On tärkeää erottaa omahyväinen itserakkaus itsensä rakastamisesta. Itsensä rakastaminen on sen asian ymmärtämistä, että olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet. Sinun ei tarvitse muuttaa itseäsi voidaksesi rakastaa ja ottaa rakkautta vastaan. Itserakkaus puolestaan on egon hetkittäistä tyydytystä siitä, miten näytät pärjäävän verrattuna muihin ihmisiin. Tämä varjo tekee jatkuvaa vertailua sinun ja läheistesi välillä, ja kannustaa sinua tekemään asioita, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi heitä paremmaksi ja tärkeämmäksi. Jos lähdet mukaan tähän leikkiin, unohdat nopeasti, että erilaisuus on vain pintaa. Sinusta saattaa tulla varsin suvaitsematon ja jyrkkä näkemyksissäsi (ks. Leijona). Omaan napaan tuijottaminen voi ilmetä myös pihtaamisena ja haluttomuutena jakaa omastaan tarvitseville (ks. Kauris). Jos tunnistat itsessäsi pienen Narkissoksen, voisi olla paikallaan ryhtyä työskentelemään itserakkauden varjon kanssa. Seuraa johtolankoja ja tutki, mistä se ammentaa käyttövoimansa. Taustalla voi hyvinkin olla syvälle pinnan alle painunut kokemus omasta arvottomuudesta (ks. Kaksonen).

Pohdittavaa:
Suosittelen sinua kokeilemaan samaa yksin olemisen harjoitusta, jonka esittelen Jousimiehen yhteydessä. Vietä päivä itsesi seurassa, ja tarkkaile esille nousevia ajatuksia ja tunteita. Lopeta juokseminen ja suorittaminen pieneksi hetkeksi, niin saatat kokea syvällisen oivalluksen.

Alue, jota kannattaa tutkia: 
Toimintasi motiivit. Pohdi rehellisesti, miksi teet niitä asioita joilla täytät päiväsi. Tutki harrastuksiasi, ammatinvalintaasi, ihmissuhteitasi ja ylipäätään ihan kaikkea elämässäsi. Teetkö asioita siksi, että rakastat niitä? Teetkö asioita, jotta voisit loistaa valoasi maailmaan, olla avuksi ja jakaa runsaudestasi? Vai teetkö sitä, mitä ”sinulta odotetaan”, mitä sinun on ”pakko” tehdä, tai mitä et uskalla jättää tekemättä hylätyksi tulemisen pelossa? (ks. Skorpioni ja Jousimies). Ole sataprosenttisen rehellinen! Erityisesti auttajan ja hoivaajan roolia on helppo käyttää itsekkäiden motiivien kätkemiseen.

Voimakivi: sitriini
Sitriini on oikea kivimaailman C-vitamiinipommi! Se energisoi, puhdistaa ja tasapainottaa auraa ja myös fyysistä kehoa. Ota sitriini mukaan meditaatioharjoitukseen, tai kanna sitä mukana taskussasi. Se tukee egoasi positiivisella tavalla, vahvistaa myönteistä ajattelua ja vähentää tarvetta verrata itseä muihin.

KALAT: MIEKAT 5 KÄÄNTEISENÄ + SODALIITTI

Varjon alue: itsesabotaasi
Herkkää ja tunteikasta Kaloja kutsutaan tutkimaan sitä varjon osa-aluetta, jolla sinulla on taipumusta käyttäytyä itsetuhoisesti. ”Itsesabotaasi” viittaa tässä yhteydessä kaikkeen sellaiseen ajatteluun ja käyttäytymiseen, joka on Omaa Totuuttasi vastaan (ks. Rapu), ja jolla estät itseäsi saavuttamasta tasapainoa ja mielenrauhaa.

Kiinnitä erityistä huomiota elämässäsi toistuviin, haitallisiin kuvioihin. Jos sinulla on esimerkiksi taipumus päätyä suhteeseen ”renttujen” kanssa, tai tupakkalakkosi päättyy kerta toisensa jälkeen repsahdukseen… jos tuntuu, että ”mikään ei muutu” hyvistä aikomuksistasi huolimatta, olet oikeilla jäljillä! Tutki, mitä noidankehässäsi tapahtuu, ja millaisia tunteita se sinussa vahvistaa. Entä millaiset uskomukset saavat vahvistusta näiden tunteiden pohjalta? Otetaan esimerkiksi päätyminen haitallisiin suhteisiin. Jos parisuhteesi epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen, yritä löytää ilmiölle yhteinen selitystekijä. Se voi olla vaikkapa ”päädyn yhteen sellaisten miesten kanssa, jotka eivät ole valmiita sitoutumaan.” Suuntaa sitten huomio itseesi ja tarkastele löytämääsi teemaa itsesi suhteen. Esimerkkitapauksessamme teema on sitoutuminen, joten tarkastele omia ajatuksiasi ja tuntemuksiasi tähän aiheeseen liittyen. Oletko pohjimmiltasi itse valmis sitoutumaan? Jos et ole ihan varma, tee lisätutkimuksia ja selvitä, mikä sinussa haraa vastaan. Sillä juuri nämä vastaan haraavat, alitajuiset voimat ovat niitä, jotka aiheuttavat itsesabotaasia!

Vetovoiman laki toimii tässä asiassa varmasti kuin junan vessa. Jos et pohjimmiltasi usko, että sinun on turvallista sitoutua, houkuttelet puoleesi sellaisia ihmisiä, jotka eivät missään nimessä halua ”kahlita itseään”. Jos uskot omaan arvottomuuteesi ja epäilet, voiko kukaan aidosti rakastaa sinua, vedät kärpäspaperin lailla puoleesi hyväksikäyttäjiä. Jos sinun on vaikea uskoa, että voisit olla turvassa toisen ihmisen seurassa, olet vaarassa houkutella puoleesi todella epämiellyttäviä tyyppejä, tai pelkosi saa sinut pystyttämään niin korkeat suojamuurit, että ne eristävät sinut kokonaan muista ihmisistä.

Vetovoiman lain valossa ”epäonnistuneet” ihmissuhteet ja kaikkinaiset muut ”vastoinkäymiset” saavat ihan uuden merkityksen. Voit huokaista helpotuksesta ja lopettaa itsesäälissä rypemisen, sillä epäonnistumiset eivät todellakaan ole sinun ”vikasi”. Ne ovat Universumin tapa näyttää sinulle, missä kohtaa varjosi uhkaa kasvaa liian suureksi. Missä kohtaa sinun on tarpeen kasvaa ja oppia. Sinun tehtäväsi on ottaa vastuu omasta onnellisuudestasi, ja ryhtyä työskentelemään aktiivisesti sen eteen, että varjo menettää voimansa.

Pohdittavaa:
Itsesabotaasi voi ilmetä hyvin erilaisissa muodoissa kuten tosiasioiden välttelynä, pinnallisena elämää karkuun juoksemisena, riittämättömyyttä ilmentävänä marttyyriasenteena, perfektionismina (tosi perfektionisti ei saa mitään koskaan valmiiksi), elämän suorittamisena, yltiömaterialismina tai pessimistisenä ajatteluna. Siksi suosittelenkin sinua lämpimästi lukaisemaan jokaisen horoskooppimerkin varjokuvauksen tässä taroskoopissa. Kiinnitä huomiota niihin asioihin, jotka tuntuvat resonoivan kanssasi kaikkein voimakkaimmin. Ne antavat vihjeitä siihen, miltä suunnalta varjon vyyhteä kannattaa lähteä purkamaan.

Alue, jota kannattaa tutkia:
Itsesabotaasin juuriverkosto voi olla rönsyilevä, mutta usein varhaislapsuudesta löytyy ”pääjuuri”. Se on jokin traumaattinen kokemus, joka on aiheuttanut sinussa voimakasta pelkoa, häpeää, surua, arvottomuutta, yksinäisyyttä tai hylätyksi tulemisen tunnetta. Tutki tätä kokemusta myötätuntoisesti ja itseäsi syyllistämättä. Ei ole myöskään hedelmällistä jäädä syyttelemään muita ihmisiä (esimerkiksi omia vanhempia), sillä he tekivät varmasti parhaansa siinä määrin kuin kykenivät. Rauhaa ei saavuteta sotimalla, vaan laskemalla aseet. Anteeksi antaminen ei tarkoita sitä, että hyväksyisit kokemasi kaltoinkohtelun, vaan se tarkoittaa, että olet valmis päästämään irti ja menemään eteenpäin.

Voimakivi: sodaliitti
Sodaliitti on loistava apuväline varjotyöskentelyyn, sillä se poistaa hämmennystä, tasapainottaa mieltä ja rauhoittaa ajatusvirtaa. Ota sodaliitti mukaan meditaatioon, ja pyydä ohjausta negatiivisten kuvioidesi työstämiseen.

Kuvat

Artikkelin kuvat ovat omia, ethän käytä niitä ilman lupaani.

Lue lisää

Intuitio on kuudes aistimme

5 tehokasta harjoitusta intuition vahvistamiseen

Onnistu meditaatiossa: 5 neuvoa harjoittelun tueksi

Testaa itsesi!

Tiedätkö, minkä värinen on aurasi? Tee Lumoisan testi!

Testaa, kuka tarotpakan Kuningattarista olet!

Testaa kuinka intuitiivinen olet!

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.