meditointiharjoitus_artikkelikuva

Onnistu meditaatiossa – 5 neuvoa harjoittelun tueksi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Meditaatio on ikivanha menetelmä, jossa tähdätään mielen hallintaan ja tietoiseen läsnäoloon. Kun mieli on tyyni, eivätkä ajatukset ja tunteet ole yhtä sekamelskaa, ihminen on tasapainoisempi ja onnellisempi.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllisellä meditointiharjoittelulla on runsaasti terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Se muun muassa laskee stressitasoa, parantaa keskittymiskykyä, vähentää ahdistuneisuutta ja auttaa univaikeuksiin.

Kokosin tähän postaukseen muutamia vinkkejä onnistuneeseen meditointiharjoitteluun. Niiden avulla pääset mukavasti alkuun, jos et ole juuri aikaisemmin harjoittanut meditaatiota.

RAIVAA KALENTERISTASI TILAA MEDITAATIOLLE

Meditaatio on mielen kuntosalitreeniä. Ja ihan samalla lailla kuin fyysisessäkin harjoittelussa, siihen vaaditaan hieman sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä.

Ensimmäinen askel onnistuneeseen meditointiharjoitteluun onkin tämä: ota kalenterisi esille, ja merkitse sinne ne ajankohdat, jolloin voit hetkeksi keskittyä istumaan rauhallisesti paikoillasi. Alussa et tarvitse meditaatioharjoitteluun kuin 5 – 10 minuuttia päivässä, joten ehkä voisit herätä aamulla hieman aikaisemmin?

Meditaatiokurssille osallistuminen voi auttaa sitoutumaan säännölliseen harjoitteluun, ja samalla saat asiantuntevaa ohjausta harjoittelun tueksi. Meditointi- ja mindfulnesskursseja järjestetään esimerkiksi joogastudioiden yhteydessä.

Myös älypuhelinsovellus voi olla kätevä apuväline meditointiharjoittelussa. Esimerkiksi Calm on laadukas sovellus, joka sisältää monipuolisia harjoitusohjelmia ja ohjattuja meditaatioharjoituksia niin aloittelijoille kuin kokeneemmille meditoijille. Sovelluksen avulla pystyt helposti seuraamaan edistymistäsi, ja halutessasi voit ajastaa sen muistuttamaan itseäsi päivittäisestä meditointihetkestä.

Calm on ainakin toistaiseksi saatavissa vain englanninkielisenä versiona. Jos haluat harjoitella suomeksi, voit kokeilla esimerkiksi Mindfulness App Leena Pennanen -mobiilisovellusta.

ASETA ITSELLESI SELKEÄ TAVOITE

Tavoitteen asettaminen auttaa sinua sitoutumaan meditointiharjoitteluun, ja pitää motivaatiosi korkealla. Marssi siis kirjastoon, tai etsi vaikka googlettamalla lisätietoa meditoinnin lukuisista terveysvaikutuksista. Mieti, miten meditointiharjoittelu voi hyödyttää parhaiten juuri sinua.

Tässä pieni lista asioista, joita meditoinnin avulla on mahdollisuus saavuttaa:
• Helpotusta stressiin
• Kyky elää tässä ja nyt
• Parempi paineensietokyky
• Itsetuntemuksen lisääntyminen
• Keskittymiskyvyn paraneminen
• Energiatason kohoaminen
• Luovan energian vapauttaminen (eroon kirjoittajan blokista!)
• Intuition ja yliaistillisten kykyjen kehittäminen
• Univaikeuksien selättäminen
• Ahdistuksen ja paniikkioireiden lievittäminen

Tuntuiko jokin näistä aiheista sopivan sinuun? Etsi siitä lisätietoa! Jos haluat kehittää itsetuntemustasi (ja sitä kautta itseluottamustasi!) ja edetä henkisellä polulla, meditointi on minun mielestäni yksi tehokkaimmista apuvälineistä. Siitä voi olla myös iso apu erilaisissa sisäisestä epätasapainosta johtuvissa ongelmissa kuten kroonistuneessa stressissä, keskittymisvaikeuksissa ja paniikkioireissa.

Muista kuitenkin, ettei meditaatioharjoittelu korvaa asianmukaista keskusteluterapiaa tai lääkehoitoa. Jos kärsit vakavasta masennuksesta tai muista kliinistä hoitoa vaativista oireista, keskustele lääkärisi tai terapeuttisi kanssa ennen harjoittelun aloittamista.

KOKEILE ERILAISIA TEKNIIKOITA

Meditointiharjoitteluun on olemassa useita erilaisia tekniikoita. Kokeile ennakkoluulottomasti erilaisia tyylejä ja koulukuntia, jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan meditointitekniikan. On yleistä, että meditoidessa istutaan ryhdikkäässä ja mukavassa asennossa silmät suljettuina, mutta on olemassa myös dynaamisempia harjoitustekniikoita kuten kävelymeditaatio.

Meditointitekniikat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Huomiota suuntaavassa meditaatiossa mieli kohdistetaan esimerkiksi hengitykseen, laskemiseen, mantraan, mielikuvaan tai kehon tuntemuksiin. Tällaista tekniikkaa käytetään muun muassa zazen-, qigong– ja kundaliinimeditaatiossa.

Vapaata havainnointia painottavassa meditaatiossa kaikki tietoiseen mieleen nousevat asiat pyritään kohtaamaan avoimesti ja hyväksyvästi, mihinkään sen kummemmin takertumatta. Tällaista vapaata ”monitorointia” painotetaan esimerkiksi mindfulness-harjoittelussa.

Ohjatut meditaatiot ovat todella hyvä tapa päästä alkuun meditointiharjoittelussa, ja niiden kautta pääsee myös tutustumaan erilaisiin meditointitekniikoihin. Ohjattuja meditaatioharjoituksia löytyy muun muassa YouTubesta ja edellä suosittelemistani mobiilisovelluksista. Myös erilaiset meditointikurssit sisältävät ohjattua meditaatiota.

OLE LEMPEÄ ITSELLESI

Meditaatio on harjoitus, ei suoritus. Se on joka kerta hieman erilainen, mutta yhtä lailla arvokas kokemus. Älä siis meditoi ”pipo kireällä”, vaan yritä suhtautua siihen mukavana pienenä hengähdystaukona arjen kiireiden keskellä.

Hektinen elämänmeno on täynnä deadlineja ja tehtävälistoja. Olemme tottuneet suorittamaan ja suoriutumaan monesta asiasta yhtä aikaa. Liika suorituskeskeisyys on kuitenkin aikalailla päinvastaista sille rennolle nykyhetken hyväksyvän tiedostamisen tilalle, johon meditointiharjoittelulla tähdätään.

Onkin tärkeää, ettet aseta itsellesi liian suuria odotuksia meditointiharjoittelusi suhteen. Anna itsellesi lupa edetä tällä polulla ihan omaan tahtiisi. Luota siihen, että sinä osaat ja pystyt! Jatkamalla säännöllisesti meditointiharjoittelua edistyt aivan varmasti.

ÄLÄ ANNA PERIKSI!

En aio nyt kaunistella tätä asiaa, vaan sanon sen suoraan: aluksi meditointi voi tuntua tosi haastavalta ja jopa epämukavalta. Paikoillaan oleminen ja sisäänpäin kääntyminen on jotakin tyystin erilaista kuin se kiireinen säntäily, johon me nykyihmiset olemme tottuneet.

Meditointiharjoittelu voi myös nostaa pintaan käsittelemättömiä asioita, kuten kipeitä muistoja tai traumaattisia kokemuksia. Jos meditointi tuntuu aiheuttavan sinulle voimakasta ahdistusta tai masennusta, keskeytä harjoittelu ja käänny lääkärin puoleen.

Jos meditointiharjoittelun aikana kokemasi epämukavuus on siedettävää (eikä se vaikuta muuhun elämääsi), älä anna periksi vaan jatka sinnikkäästi harjoittelua. Jo 10 minuuttia päivässä voi saada ihmeitä aikaan, jos jatkat harjoittelua muutaman viikon ajan!

Niin kuin kaikessa pitkäjänteisyyttä vaativassa harjoittelussa, myös meditoinnissa tulee vastaan päiviä, jolloin tekisi mieli heittää hanskat tiskiin. Ja alkuvaiheessa näitä päiviä saattaa olla usein.

Jos sinun tekee mieli luovuttaa, muista tavoitteesi. Palauta mieleesi, mikä sai sinut lähtemään tälle polulle. Mikä on se suuri palkinto, jonka sinä voit saavuttaa! Menee hetki, ennen kuin tuloksia alkaa tulla. Mutta kun jatkat sitkeästi harjoittelua, niitä tulee ihan varmasti. Ja ne ovat kaiken vaivannäön arvoisia.

♥Anna♥

LUE LISÄÄ:

Kupariketun parhaat vinkit meditoimiseen

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

1 ajatus aiheesta “Onnistu meditaatiossa – 5 neuvoa harjoittelun tueksi”

  1. Paluuviite: Auringonpimennys Ravussa - LUMOISA TAROT

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.