lumoisatestaa_mobiilisovellukset

Lumoisa testaa: meditointisovellukset älypuhelimeen ja tablettiin

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Meditaatio- ja mindfulnessharjoituksilla on tutkitusti monia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Jotta harjoittelusta saisi parhaan hyödyn irti, sitä olisi tehtävä säännöllisesti, mieluiten useita kertoja viikossa. Arjen kiireiden keskellä meditointi saattaa kuitenkin unohtua.

Onneksi nykyteknologia tarjoaa ongelmaan ratkaisun. Älypuhelimeen tai tablettiin ladattava mobiilisovellus kannustaa käyttäjäänsä sitoutumaan säännölliseen harjoitteluun muun muassa muistuttamalla häntä päivittäisestä meditointihetkestä.

Tässä artikkelissa vertailen kolmea meditointisovellusta, jotka ovat Calm, Headspace ja Mindfulness App Leena Pennanen. Kaikki sovellukset olivat käytössäni noin kuukauden ajan. Calm- ja Mindfulness App Leena Pennanen -sovelluksista kokeilussa oli maksullinen premium-versio, Headspacesta puolestaan ilmainen tutustumisversio.

Vertailua tehdessäni kiinnitin huomiota muun muassa kunkin sovelluksen helppokäyttöisyyteen, sisällön monipuolisuuteen ja kiinnostavuuteen, graafiseen ilmeeseen ja hintaan.

Testi on täysin riippumaton, eli olen valinnut testattavat sovellukset itse, ja maksanut niiden käytöstä aiheutuneet kustannukset omasta kukkarostani.

CALM – LAADUKASTA SISÄLTÖÄ JA HELPPOKÄYTTÖISYYTTÄ

Calm on käsitykseni mukaan yksi kansainvälisesti tunnetuimmista tällä hetkellä markkinoilla olevista meditointisovelluksista. Se on tähän testiin valikoituneista sovelluksista kallein – ja paras.

Calm erottautuu edukseen niin laadukkaan ja monipuolisen sisältönsä, helppokäyttöisyytensä kuin graafisen ilmeensä perusteella. Sovellus on saatavissa sekä Android- että iOS -laitteille, ja se on englanninkielinen.

Ohjattujen meditaatioiden ja harjoitusohjelmien ohessa sovellus sisältää monipuolisen ja jatkuvasti päivittyvän valikoiman hengitysharjoituksia, rentoutusmusiikkia, iltasatuja (myös ASMR-tyylisiä kuunnelmia), sekä terveyttä ja hyvinvointia käsitteleviä asiantuntijaluentoja.

Myös lapsille ja nuorille löytyy Calmista omat meditaatioharjoituksensa ja iltasatunsa. Lasten meditointiharjoitteet on ryhmitelty selkeästi iän mukaan.

Calm on kaunis, moderni ja helppokäyttöinen mobiilisovellus, joka sopii niin aloittelijoille kuin kauemmin meditointia harjoittaneille. Suurimman osan meditaatioharjoituksista ohjaa nainen, jolla on miellyttävän pehmeä ääni ja rauhallinen puherytmi.

Puheen ja taustaäänien tasoja on helppo säätää, ja halutessaan voi meditoida myös ilman ohjausta. Sovelluksen taustakuvan ja äänimaailman voi valita oman makunsa mukaan useista eri vaihtoehdoista.

Jokaisen harjoituskerran kesto ja muut tiedot tallentuvat omaan profiiliin, josta on kätevä seurata edistymistään. Sovelluksen voi myös asettaa muistuttamaan meditointihetkestä parhaaksi katsomaansa vuorokaudenaikaan.

HEADSPACE – LAATUA, KÄYTETTÄVYYTTÄ JA HAUSKOJA ANIMAATIOITA

Headspace on Calmin ohella toinen kansainvälisesti suosittu meditointiohjelma, ja se suoriutui tässä testissä hopealle. Sovellus on saatavissa sekä Android- että iOS -mobiililaitteille, ja se on englanninkielinen.

Headspacen sisältö on monipuolisuudessaan lähes Calm-sovelluksen tasoa, ja se on keskittynyt mindfulness-harjoituksiin.

Maksullisen premium-version puolelta löytyvät omat tietoisuustaitoharjoituksensa moniin elämäntilanteisiin kuten lentopelkoon, tenttistressiin ja urheilusuoritukseen valmistautumiseen. Premium-versio sisältää omat harjoituksensa myös lapsille ja nuorille.

Headspacen graafinen ilme on nuorekas, moderni ja pirteä, ja siihen on selvästi panostettu paljon. Koin tässä sovelluksessa isona plussana myös mielenkiintoiset ja hauskat animaatiovideot, joissa käsitellään muun muassa erilaisia meditaatiotekniikoita.

Calmin tavoin myös Headspacessa käyttäjällä on oma profiili, johon tallentuvat tiedot harjoitteluun käytetystä ajasta, katselluista opetusvideoista, omista suosikeista ja niin edelleen. Sovelluksen voi asettaa muistuttamaan käyttäjää päivittäisestä harjoitteluajasta, ja ilmoittamaan saatavilla olevista uusista harjoitteista.

Headspace on monella tapaa oikein varteenotettava meditointisovellus. Se on helppokäyttöinen ja silmää miellyttävä, sisällöltään monipuolinen, ja hinnaltaan hivenen edullisempi kuin Calm.

Itselläni sen käyttö jäi kuitenkin testikuukauden aikana melko vähäiseksi. Miksi? Koska harjoitukset ohjaavan miehen ääni ja puhetyyli särähtävät korvaani pahan kerran. Harmin paikka!

On tietysti täysin henkilökohtainen asia, millainen ohjaaja sopii kenellekin. Suosittelenkin lämpimästi, että jos olet hankkimassa itsellesi meditointisovellusta, tutustu tuotteeseen huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä.
Hyödynnä ilmaista kokeilujaksoa, jos vain mahdollista!

MINDFULNESS APP LEENA PENNANEN – NIUKASTI SUOMEKSI, ENEMMÄN ENGLANNIKSI

Mindfulness App Leena Pennanen valikoitui testiin lähinnä siksi, että halusin mukaan myös suomenkielisen sovelluksen.

Otin siitä kokeiluun maksullisen premium-version, sillä sitä on mahdollista testata yhden kuukauden ajan ilmaiseksi. Ilmaisella versiollakin olisi kuitenkin pärjännyt vallan mainiosti, sillä suomenkielinen sisältö rajoittuu tämän suppean kokeiluversion puitteisiin.

Testissä kävi siis ilmi, että Mindfulness App Leena Pennanen on ennemminkin englanninkielisen Mindfulness-sovelluksen suomenkielinen ”teaser”, kuin varsinainen meditointisovellus. Premium-version navigointivalikko on käännetty suomeksi, mikä on mielestäni hieman harhaanjohtavaa.

Jos englanti ei tuota sinulle vaikeuksia, tämä tuskin on mikään kynnyskysymys. Englanninkielisen premium-kirjaston valikoima vaikutti nopeasti silmäiltynä laadukkaalta ja monipuoliselta, ja mukana on kansainvälisesti tunnettuja meditaatio- ja mindfulness-ohjaajia.

Mutta jos etsit nimenomaan suomenkielistä meditointisovellusta, Mindfulness App Leena Pennanen -sovelluksen kohdalla joudut valitettavasti pettymään: suomenkielisiä harjoituksia on vain kourallinen (viisi orientoivaa harjoitusta + kaksi muuta harjoitusta), ja ne on nopeasti kuunneltu.

Hyvääkin sanottavaa toki löytyy. Mindfulness App Leena Pennanen on helppokäyttöinen sovellus, jossa navigoiminen ja esimerkiksi ääniasetusten säätäminen on vaivatonta. Testin kahteen muuhun sovellukseen verrattuna se on myös huomattavasti edullisempi.

Calmin moderniin tyylikkyyteen ja Headspacen pirteään leikkisyyteen verrattuna Mindfulness App Leena Pennasen graafinen ilme on hivenen tylsä. Suomenkieliset harjoitukset ohjanneen naisen ääni ja erityisesti puhetyyli eivät oikein istuneet omaan korvaani, mutta tämä on tietysti makuasia.

Mindfulness App Leena Pennanen ei vastannut odotuksia etenkään sisältönsä puolesta, joten sen takia se päätyi tässä testissä kolmannelle sijalle. Toivottavasti sovellusta kehitetään jatkossa siten, että se vastaisi paremmin luomaansa ennakkokäsitystä kotimaisesta meditointisovelluksesta.

YHTEENVETO

Tämän testin perusteella voin suositella erityisesti Calm- ja Headspace -meditointisovelluksia. Näillä kahdella ei ole suuren suurta eroa sisällössä, käytettävyydessä tai hinnassa. Kannattaakin hyödyntää ilmaisia tutustumisjaksoja, ja kokeilla kumpi niistä sopii itselle paremmin.

Mikäli haluat kotimaisen meditointisovelluksen, on tarjonta melko suppeaa. Mindfulness App Leena Pennasen ilmaisella versiolla pääset kuitenkin kokeilemaan mindfulness-harjoittelua suomen kielellä.

Entä onko meditointisovelluksesta todella hyötyä? Kuukauden testijakson aikana huomasin, että mobiilisovellus on oikein näppärä apuväline meditaatioharjoittelussa. Kun sovellus muistuttaa päivittäisestä meditaatiohetkestä, on huomattavasti helpompi sitoutua säännölliseen harjoitteluun.

Calm-sovelluksen iltasadut koin hyödyllisinä rauhoittumisen ja nukahtamisen apuvälineinä, ja Headspacen mielenkiintoiset pienet opetusanimaatiot antoivat uutta näkökulmaa muun muassa erilaisiin meditaatiotekniikoihin.

Uskoisin, että omaan puhelimeeni meditaatiosovellus tuli näin ollen jäädäkseen.

Olisi mukava sinun kokemuksiasi meditointisovelluksista. Mitä sovelluksia olet kokeillut, ja mikä on henkilökohtainen suosikkisi? Kommentoi alle!

♥ Anna ♥

 

LISÄÄ VINKKEJÄ MEDITAATIOHARJOITTELUUN

Kupariketun parhaat vinkit meditoimiseen

Onnistu meditaatiossa – 5 neuvoa harjoittelun tueksi

TESTAA ITSESI!

Testaa kuinka intuitiivinen olet!

Tiedätkö, minkä värinen on aurasi? Tee Lumoisan testi

KUVAT

Ruutukaappaukset mobiilisovelluksista omia. Artikkelikuva: Usplash

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

3 ajatusta aiheesta “Lumoisa testaa: meditointisovellukset älypuhelimeen ja tablettiin”

  1. Paluuviite: Se Oikea auttaa sinua kasvamaan ihmisenä - LUMOISA TAROT

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.