nukkuminen_artikkelikuva3

Hyvää yötä! Paranna unen laatua näillä vinkeillä

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Hyvät yöunet ovat terveyden perusta. Tieteellisissä tutkimuksissa löydetään jatkuvasti uusia viitteitä siitä, että nukkuminen on erittäin tärkeää niin ihmisen fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin kannalta.

Samaan aikaan yhä useampi meistä tuntuu kärsivän univaikeuksista. Kiireinen elämänrytmi, stressi ja monet muut tekijät saattavat häiritä nukkumista.

Kokosin tähän artikkeliin joukon käytännöllisiä vinkkejä makoisampiin yöuniin. Nämä neuvot voivat auttaa sinua, jos:

  • Sinulla on uniongelmia, kuten unettomuutta, ja toivot selättäväsi vaivan luonnonmukaisin menetelmin.
  • Haluat parantaa unesi laatua, nähdä enemmän unia ja tehostaa niiden muistamista.
  • Kaipaat ideoita makuuhuoneen harmonisempaan sisustukseen.

Makuuhuoneen sisustus vaikuttaa nukkumiseen

Makuuhuone on eräs kodin tärkeimmistä tiloista: siellä levätään ja rakastetaan. Kun pohdit makuuhuoneesi sisustusta, pidä mielessä nämä kaksi ydintoimintoa eli uni ja romantiikka.

Makuuhuoneen uudelleenjärjestely kannattaa aloittaa karsimalla sieltä pois kaikki ylimääräinen. Töistä, harrastuksista ja arkipäivän velvollisuuksista muistuttavat elementit eivät edistä rentoutumista, joten siirrä ne pois makkaristasi.

Myös kirjojen, koriste-esineiden, valokuvien ja taulujen määrää on hyvä rajoittaa. Tavoittele rauhallista lopputulosta.

Peilit ja näytöt (tv, tietokone) ovat energisoivia elementtejä, ja ne saattavat edistää levotonta tunnelmaa makuuhuoneessa. Siirrä ne jonnekin muualle, tai peitä yön ajaksi.

Sänky on erittäin tärkeä tekijä laadukkaiden yöunien kannalta. Siinä on hyvä olla pääty, sillä se lisää turvallisuuden ja vakauden tunnetta. Puusta valmistettu sängynpääty on lempeästi maadoittava.

Valitse selällesi sopiva patja, ja panosta laadukkaisiin vuodevaatteisiin (luonnonmateriaaleista valmistetut ovat parhaita). Suosi makuuhuoneen tekstiileissä lämpimiä ja maanläheisiä sävyjä, ja vältä levottomia kuvioita.

Sänky imee helposti itseensä negatiivista energiaa, joten patja on hyvä vaihtaa säännöllisin väliajoin.

Tess Whitehurst suosittelee uusimaan petauspatjan noin neljän vuoden välein. Se kannattaa vaihtaa myös parisuhteen päätyttyä, sekä vakavan ja pitkäaikaisen sairauden jälkeen.

”Ihmisen ei ole hyvä nukkua vanhojen, aikansa eläneiden energiamallien päällä riippumatta siitä, ovatko ne jääneet jäljelle häneltä itseltään vai toisilta ihmisiltä.” – Tess Whitehurst

Ellei sinulla ole mahdollisuutta hankkia uutta patjaa, voit myös suorittaa vuoteellesi puhdistusrituaalin.

Paras ajankohta rituaalin suorittamiseksi on vähenevän kuun aikaan.

Pese patjanpäällinen ja tuuleta patja hyvin. Käytä jämähtäneen energian poistamiseen salviasuitsuketta, aromaterapeuttista suihketta, suola-astiaa, kiviä, visualisointia, rummutusta tai muuta soveltuvaa menetelmää.

Sänky kannattaa sijoittaa siten, ettei nukkujan pään takana ole ovia tai ikkunoita. Myöskään suoraan sänkyä vastapäätä eli nukkujan jalkopäässä ei ole hyvä olla kulkuaukkoja, sillä ne lisäävät turvattomuuden tunnetta.

Sängyn voimasijainti on sellainen, että näet sängyssä maatessasi oven, mutta se ei ole kohtisuoraan jalkojasi vasten. Sänkyyn tulisi myös päästä nousemaan molemmilta puolilta. Tällöin energia virtaa makuuhuoneessa myönteisellä tavalla.

Sängyn alla ei ole hyvä säilyttää tavaroita, sillä se estää energian vapaata virtausta. Jos käytät sängynalustaa säilytyspaikkana, sinne alkaa helposti kerääntyä jumiutunutta energiaa.

Säädä makuuhuoneen lämpötila miellyttävälle tasolle. Nukahtamisen kannalta viileähkö on parempi kuin liian kuuma.

Suunnittele makuuhuoneen valaistus siten, että se ei ole liian kirkas. Erityisesti jos sinulla on univaikeuksia, pyri nukkumaan täysin pimeässä.

Melatoniini on monin tavoin terveyttä edistävä ”nukkumishormoni”, jonka erittymistä säätelee valon määrä. Onkin tärkeää huolehtia siitä, että makuuhuoneen saa täysin pimeäksi myös kesäaikaan.

Käytä pimennysverhoja, ja sammuta elektroniikkalaitteet yöksi. Näin niiden merkkivalot eivät häiritse melatoniinin tuotantoa.

Tue laadukasta unta arjen valinnoilla

Nukkumiseen voi vaikuttaa monilla arkisilla valinnoilla.

Tutkimusten mukaan nukkumista häiritsevät alkoholin ja päihteiden käyttö, tupakointi, paljon valkoista sokeria sisältävä ruokavalio, tumma suklaa myöhään illalla nautittuna, sekä runsas kahvin, vahvan teen tai kaakaon juominen.

Myös omiin liikunta- ja ulkoilutottumuksiin on hyvä kiinnittää huomiota, erityisesti jos sinulla on univaikeuksia. Sopiva määrä fyysistä rasitusta auttaa nukkumaan hyvin, mutta rankkaa liikuntaa ei kannata harrastaa myöhään illalla.

”Tasapainoinen mieli, hyvä terveys ja terveelliset elämäntavat takaavat parhaiten hyvän unen.” – Anne Lindholm-Kärki

Raitis ilma auttaa nukkumaan paremmin. Jos kärsit unettomuudesta, kokeile olisiko rauhallisesta iltalenkistä apua. Voi olla hyvä idea myös tuulettaa makuuhuonetta ennen nukkumaan menoa.

Mikäli elämäsi on kovin hektistä, ja aivoillasi on tapana käydä vielä iltaisinkin ”ylikierroksilla”, nukkumaanmeno voi olla hankalaa.

Jos kalenterisi on koko ajan täynnä, etkä päiväsaikaan ehdi sulatella kohtaamiasi asioita, ne todennäköisesti täyttävät mielesi sillä hetkellä, kun lasket pääsi tyynyyn.

Opettele rauhoittamaan mielesi ja kehosi rentoutumis-, mindfulness- tai meditaatioharjoitusten avulla. Myös rauhallisesta joogasta voi olla apua.

Nainen joogamatolla.

Luo itsellesi positiivinen nukkumaanmenorutiini

Nukkumiselle on varattava riittävästi aikaa.

Aikuinen ihminen tarvitsee unta vähintään 6 – 7 tuntia yössä. Jos heräilet usein, tai nukkumisesi on pinnallisempaa esimerkiksi unilääkkeiden käytön seurauksena, saatat tarvita vieläkin enemmän unta taataksesi laadukkaat yöunet.

Myös nukkumaanmenolle ja nukahtamiselle kannattaa varata reilusti aikaa. Harva meistä nukahtaa välittömästi sänkyyn asetuttuaan, joten huolehdi siitä, että iltatoimille ja rauhoittumiselle on riittävästi tilaa kalenterissasi.

Mikäli iltasi on kovin kiireinen, ja nukkumaanmenossa on hektisyyden tuntua (”apua, en ehdi taaskaan nukkua kuin viisi tuntia!”), se saattaa häiritä nukahtamista ja aiheuttaa univaikeuksia.

Luo itsellesi positiivinen nukkumaanmenorutiini, joka toistuu samantyyppisenä illasta toiseen.

Tuttujen rutiinien, kuten iltateen, hampaanpesun ja lukuhetken kautta ehdollistat itsesi siirtymään aktiivisesta ”päivämoodista” vähitellen levon ja palautumisen vaiheeseen.

Selkeä unirytmi parantaa unen määrää ja laatua. Kannattaa siis ryhtyä iltatoimiin suunnilleen samoihin aikoihin joka ilta, ja herätä aamuisin samaan aikaan.

Varaa rauhoittumiseen reilusti aikaa, mielellään jo ennen kuin siirryt sänkyyn.

Kirkkaan ruudun tuijottelu ei ole omiaan edistämään unihormoni melatoniinin tuotantoa, joten sulje televisio, tietokone ja mobiililaitteet vähintään puolta tuntia ennen kuin menet nukkumaan.

Jos kaipaat sänkyysi jotakin tekemistä, (tylsähkön) kirjan lukeminen on tutkitusti parempi vaihtoehto kuin kännykän räplääminen.

Myös rauhallisen musiikin tai äänikirjan kuuntelu saattaa auttaa rentoutumaan ja päästämään irti päivän tapahtumista.

Pyri luomaan nukkumaanmenosta niin mukava tapahtuma, että alat suorastaan odottaa iltaa. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli sinulla on univaikeuksia.

Ryhdy tietoisesti muokkaamaan nukkumiseen liittyviä uskomuksiasi positiivisempaan suuntaan.

Unet ovat kanava, jonka kautta voimme saada arvokasta tietoa alitajunnastamme. Jos haluat tehostaa uniesi muistamista, ryhdy pitämään unipäiväkirjaa. Varaa yöpöydällesi vihko ja kynä sitä varten.

Ennen nukahtamista, toistele mielessäsi unien muistamista vahvistavaa lausetta kuten ”haluan muistaa uneni”.

Kirjoita uni muistiin välittömästi herättyäsi. Jos lykkäät kirjoittamista myöhemmäksi, uni saattaa helposti unohtua.

Luonnollista helpostusta univaikeuksiin

Kärsitkö satunnaisista uniongelmista, kuten unettomuudesta? Aloita edellä luetelluista toimenpiteistä, eli järjestä makuuhuoneesi, kohenna elämäntapojasi ja luo itsellesi positiivinen nukkumaanmenorutiini.

Mikäli ongelmat jatkuvat, kokeile nauttia ennen nukkumaanmenoa jotakin hiilihydraattipitoista, kuten lämmintä hunajamaitoa. Kyllä, lämmin maito on edelleen ihan käypä konsti!

Myös rauhoittavat yrtit iltateenä tai tippoina voivat auttaa saamaan unen päästä kiinni.

Rentoutumista ja rauhoittumista edistäviä yrttejä ovat muun muassa kamomilla (sopii myös lapsille!), sitruunamelissa, vadelmanlehti (ei raskaana oleville!) ja kanerva.

Rohtovirmajuuri eli valeriaana on edellisiä voimakkaammin vaikuttava yrtti, jota on perinteisesti käytetty unettomuuden, ahdistuksen ja levottomuuden hoidossa.

Rohtovirmajuuren kohdalla on tärkeää huomioida, ettei se sovi kaikille. Joillekin se aiheuttaa pökkyräistä oloa ja päänsärkyä seuraavana päivänä, ja joillekin se toimii ennemminkin piristävänä kuin rauhoittavana yrttinä.

Rohtovirmajuurta ei myöskään pidä nauttia liian pitkiä kuureja kerrallaan, sillä kemiallisten unilääkkeiden tavoin se voi aiheuttaa sivuvaikutuksia ja riippuvuutta.

Pitkään jatkuneet eli krooniset uniongelmat viittaavat siihen, että jokin ihmisen elämässä on joutunut epätasapainoon. Ongelman voikin nähdä lempeänä kutsuna pysähtyä selvittämään, mistä kenkä puristaa.

Mieti ensin, voisiko unettomuuden taustalla olla jokin sairaus.

Jotkut sairaudet ja kehon hormonaalinen epätasapaino saattavat vaikeuttaa nukkumista. Jos epäilet, että uniongelmasi voisivat johtua jostakin fyysisestä tekijästä, käänny lääkärin puoleen.

Mielentilalla on valtava merkitys nukkumiseen. Yleensä unettomuuden taustalta löytyykin pitkään jatkunutta stressiä, ahdistusta tai masennusta.

Uniongelmaisen on hyvä kysyä itseltään, painaako jokin asia jatkuvasti mieltä. Onko elämä liian kiireistä ja stressaavaa? Miten tilannetta voisi helpottaa?

Yritä välttää unilääkkeitä. Niihin ei kannata turvautua, ennen kuin olet kokeillut kaikkia ajateltavissa olevia luonnonmukaisia konsteja Nukkumatin houkuttelemiseksi.

Unilääkkeet hoitavat oiretta, mutta ne eivät poista syytä unettomuuden taustalla. Niinpä niihin muodostuu herkästi riippuvuussuhde. Lisäksi unilääkkeet heikentävät unen laatua, ja ne voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Yrttivalmisteiden ohella unettomuuteen voi saada helpotusta monista luontaishoidoista kuten aromaterapiasta, akupunktiosta, homeopatiasta, vyöhyketerapiasta ja kiviterapiasta. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja löydät sen, mikä toimii parhaiten juuri sinulle.

Lopuksi

Me ihmiset vietämme kolmasosan elämästämme nukkuen. Vaikka tiedemiehet eivät osaa vieläkään täysin selittää, mihin nukkumista ja unia tarvitaan on selvää, että laadukas yöuni luo perustan ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Nukkumiseen ja unen laatuun kannattaa siis panostaa. Ja mikäli tällä alueella ilmenee ongelmia, ne kannattaa ottaa vakavasti. Kokeile luonnonmukaisia konsteja ja jos ne eivät auta tai epäilet sairauden mahdollisuutta, mene lääkäriin.

Olisin kiinnostunut kuulemaan, millaisia ajatuksia tämä artikkeli sinussa herätti. Onko sinulla ollut univaikeuksia, ja miten selätit ne? Haluaisitko jakaa oman vinkkisi laadukkaaseen yöuneen, tai oman nukkumaanmenorutiinin rakentamiseen? Jätä kommenttia!

♥ Anna ♥

Lähteet

Tess Whitehurst, Kodin magiaa. Luo kaunis ja sopusointuinen koti. Delfiini Kirjat, 2011.
Anne Lindholm-Kärki, Unet ja arkkityypit. Naisen sisäiset tiennäyttäjät. Rasalas, 2007.
Sandra Collier, Tunne unesi. Rasalas, 2004.

Kuvat

Artikkelin kuvat Pexels ja Unsplash.

Myös nämä artikkelit voivat kiinnostaa sinua

I am the dreamer of my dream
Testaa, mikä on vahvin yliaistisi
Tarotin ABC: Mitä tarot on (osa 1)

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.