perinteisetjuhannustaiatjaenteet_artikkelikuva

Perinteisiä juhannustaikoja ja enteitä

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Juhannus on perinteisesti yksi vuoden voimallisimpia ajankohtia loitsimiseen ja tulevaisuuden enteiden tarkkailuun. Kesäpäivänseisauksen tienoilla raja tämänpuoleisen ja henkimaailman välillä ohentuu. Tällöin erilaiset loitsut, taiat ja rituaalit onnistuvat parhaiten.

Mittumaari on otollista aikaa erityisesti rakkauteen ja hedelmällisyyteen liittyville taioille ja enteille, sillä keskikesällä luonto on kukkeimmillaan.

Ennen vanhaan juhannustaikojen avulla pyrittiin mitä moninaisimpiin päämääriin, kuten edistämään talon vilja- ja pyyntionnea, suojautumaan pahalta silmältä, lisäämään henkilökohtaista vaurautta, sekä karkottamaan luteita!

Tähän artikkeliin olen kerännyt muutamia vanhan kansan juhannustaikoja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistosta ja muutamasta muusta lähteestä.

Voit vapaasti hyödyntää näitä hauskoja ja maagisia menetelmiä omissa juhannusrituaaleissasi joko sellaisenaan, tai muokata niitä paremmin käyttötarkoituksiisi sopiviksi.

JUHANNUKSEN HÄÄENTEITÄ

Nuoret neidot olivat ennen vanhaan erityisen kiinnostuneita tietämään, milloin sopiva sulhanen löytyisi, ja pelastaisi heidät vanhanpiian kurjalta kohtalolta.

Juhannus oli (ja on edelleen) hyvää aikaa hääenteiden tarkkailemiseen, sillä se on runsauden ja hedelmällisyyden juhla. Tulevaa puolisoa ja häiden ajankohtaa ennustettiin monipuolisilla menetelmillä, joista tässä muutama esimerkki.

Tulevan puolison näkeminen kaivossa. Kierrä juhannusyönä pihakaivo kolme kertaa kenenkään näkemättä, ja lausu: ”Joka olet omani niin näytä!” Tulevan puolisosi kuvajainen ilmestyy veden pinnalle. (Sääksmäki, 1887.)

Tulevan puolison näkeminen unessa. Poimi juhannusyönä siankärsämön kukkia, ja aseta ne yöksi tyynysi alle. Siankärsämö on voimallinen keskikesän noitayrtti, jonka avulla Se Oikea ilmestyy uniisi.

Sulhasen tiedustelu silakoilta. Syö juhannusaattona seitsemän kovaksi paistettua silakkaa. Mene sitten tienhaaraan, seiso lakanan päällä ja sano: ”Tule ja näytä, kuka on minun tuleva sulhaseni.” (Hämeenlinna, 1910).

Avioitumisajankohdan tiedustelu käeltä. Halutessasi tietää milloin pääset naimisiin, mene juhannusyönä metsään, kierrä itsesi tiaisen päällä kolme kertaa* ja lausu:

Kuku, kultainen käkönen,
Helkyttele, hietarinta,
Käynkö viikon villapäänä,
Käynkö kauan kassapäänä.
Alahana allin mieli
Uijessa vilua vettä,
Alempana neijen mieli,
Ootellessa jaloa miestä.

Jos käki vastaa sinulle kukkumalla vain kerran, pääset naimisiin jo seuraavan vuoden kuluessa. Mutta jos se kukkuu useampia kertoja, saat odotella häitäsi niin monta vuotta kuin käki kukkuu. (Suma, 1899.)

*Jos tiaisen päätä ei satu olemaan käytettävissä, voit korvata sen jollakin muulla itsellesi avioliittoa edustavalla symbolilla.  Esimerkiksi suvun vanha vihkisormus käy hyvin.

Myös voikukan siemenpalloon puhaltamalla voi ennustaa tulevien häiden ajankohtaa. Montako siementä jää kiinni?

LEMMENNOSTATUS JA NAIMALYKYN PARANTAMINEN

Ennen vanhaan nuoret neidot ja vanhatpiiat pyrkivät juhannuksen aikaan parantamaan naimaonneaan erilaisilla lemmennostoloitsuilla, joita sinäkin voit halutessasi kokeilla esimerkiksi juhannussaunan yhteydessä.

Hyvän Naima-Onnen tuottaminen. Pese juhannusaamuna silmäsi ennen auringonnousua, heitä pesuvesi kolmesti muutetun huoneen kynnyksen yli vasemman olkapääsi ylitse ja sano: ”Tuo Jumala* kihloja kilpiin, markkoja maata nuoleskellen!” (Pihtipudas, 1890.)

*Huom! Jos ”Jumala” ei istu elämänkatsomukseesi, voit aivan hyvin pyytää kihloja esimerkiksi Jumalattarelta, Mielikiltä, Afroditelta, Freyalta tai ihan vain Universumilta yleensä.

Lemmennostatus pihlajavanteen avulla. Kerää yhdeksän pitkähköä pihlajanoksaa, ja muodosta niistä ”vanne”. Vanteen tulee olla niin suuri, että mahdut astumaan sen lävitse. Kiedo vanteen ympärille punaista villalankaa. Sido myös vihta, jossa on niin monen lehtipuun lajia kuin asuinseudullasi kasvaa (kannattaa kerätä ainakin koivua, pihlajaa, tammea, haapaa ja leppää).

Mene juhannusyönä lähteelle, ja riisuudu alasti. Pujottaudu pihlajavanteen läpi yhdeksän kertaa päästä jalkoihin, vihdo itseäsi lähteeseen kastetulla vihdalla ja lausu:

Nouse lempi liehumaan,
Kunnia kupahumaan,
Tämän piian pillun päälle,
Tämän lapsen lantehille!
Jos et tänä kesänä,
Niin elä ilmoisna ikänä!

Vanhanpiian juhannussauna. Kerää juhannusaattona yhdeksän koivunoksaa kolmesta koivusta, kolme jokaisesta. Sido niistä vihta maagista juhannussaunaasi varten.

Jos olet oikein vannoutunut vanhapiika, voit tehostaa loitsua lämmittämällä saunan Ukkosen iskemillä puilla, ja liottaa vihtaasi ukkosvedessä (ukkosella katolta kerätyssä sadevedessä), johon olet lisännyt kourallisen siankärsämöä ja puna-apilan kukkia.

Kun sauna on lämmennyt, riisuudu ja asetu mukavasti lauteille. Vihdo itseäsi ripeästi koivuvihdalla ja lausu:

Lempesi liikkukoon,
Kunnias kuulukoon
Läpi kuuden kirkkokunnan,
Läpi seitsemän pitäjän,
Nuoret miehet mielimään,
Sulhaset suvaitsemaan,
Lesket lemmen katsomaan!

Heitä nyt herjat helmoistasi,
Päältäsi pahat pakinat,
Kaikki miehet mielimään,
Sulhaset suvaitsemaan,
Noutamaan nuoret miehet!
Kunniasi kuulukoon
Niin kuin kukko lauloi,
Lempesi liikkukoon
Niin kuin hopeat hilajat,
Kuudenteen kirkkokuntaan,
seitsemänteen seurakuntaan!

Mene nyt kirkkoon kukaksi,
Kappeliin katsottavaksi!
Tuota nyt kaikki katselevat,
Kenen on mokoma neito.
Kun minä mokoman saisin,
Sylissäni syöttelisin,
Käsissäni kantelisin,
Verassa vihille veisin,
Kullassa kujan etehen,
Hopeassa huonehen.

Sulho on tuolla tuonnempana,
Etempänä ennättääpi,
Tulee turoitteleepi
Neitsykäistä ottamaan.
Ei tuo moiti muotojasi
Eikä varttasi valitse,
Ottaa omin kätösin,
Pitää niin kuin pitääkin,
Naurunaan, ei pilkkanaan.

Liikkui linnat, järkkyi järvet,
Miksi nyt et liika liiku,
Etkä lähde kulkemahan,
Pois paha pakenemahan
Ennen noijan nousemista,
Auringon ylenemistä,
Tästä pienestä piikasesta
Sekä nuoresta neitosesta,
Kun ei sulhaset suvaitse,
Eikä nouva nuoret miehet
Tätä neittä ottamaan.

Kuin et nyt tänä kesänä,
Et sinä ilmoisna ikänä
Tule sulho Suomen maalta,
Kaarra sulho Karjalasta
Omaasi ottamaan,
Kanastasi katsomaan.
Vieri sulho Viipurista,
Kaarra sulho Karjalasta
Tätä neittä noutamaan,
Varttasi valitsemaan!

Vie saunan jälkeen käyttämäsi vihta neljän tien risteykseen, ja lausu: ”Mikäli ihmiset kulkevat, sikäli sulhaset saapuvat.” (Toksova, 1859.)

Jos edellinen rimpsu tuntuu turhan pitkältä opetella ulkoa, voit kokeilla myös seuraavaa lyhennelmää:

Lyön lempeä,
Kylven lämpöä,
Tämän tytön päälle.
Jos ei tänä kesänä,
Niin ei ilmoisna ikänä.

(Pielavesi, 1931.)

KALAONNEN PARANTAMINEN

Joskus Ahti lakkaa antamasta antimiaan, ja erityisesti ennen vanhaan olivat silloin hyvät neuvot kalliit. Kalaonnihan saattoi ratkaisevasti vaikuttaa perheen toimeentuloon. Luonnon ja runsauden juhlana Juhannus on oivaa aikaa lepytellä kitsaaksi heittäytynyttä vedenhaltijaa.

Jos kalaonni on menetetty kokonaisesta järvestä, neuvotaan menettelemään seuraavasti: ota juhannusyönä alasti kattilaan vettä järvestä lähtevästä joesta, ja kanna se järveen laskevaan jokeen. Näin järven vesi muuttuu uudeksi, ja vedenhaltia leppyy. Kun lasket pyydyksesi veteen, vuole perään hiukan hopeaa (tai nakkaa sinne muutama kolikko) ja lausu:

Veden Ahti, vaahtopaita
Meren ukko, ruokorinta
Anna mulle antimesi,
Vetisen pihan väkeä,
Alla aallon asuvia!
En minä ilman taho,
Kenkiksi en kuihuttele,
Kullalla minä kuihuttelen,
Hopealla houkuttelen,
Antimillani anelen.

Näin Ahti leppyy, ja kalaonni palautuu. (Vuokkiniemi, 1888.)

LUTEIDEN JA MUIDEN EI-TOIVOTTUJEN VIERAIDEN HÄÄTÄMINEN TALOSTA

Tätä hauskaa juhannustaikaa on käytetty alun perin luteiden häätämiseen, mutta sitä voi varmasti soveltaa myös muihin ei-toivottuihin vieraisiin huushollissasi. Ovatko sukulaiset pesiytyneet luoksesi kesäloman viettoon, ja haluaisit päästä heistä jo eroon? Kokeile tätä!

Aseta Ukkosen ilmalla kolme astiaa kolmen eri katon alle, ja kerää sadevettä jokaiselta katolta. Riisu itsesi juhannusyönä alasti, ja pirskottele keräämääsi ukkosvettä ympäri asuntoasi. Ota sitten vanha luuta, ja lakaise sillä seiniä ja lattiaa sanoen:

Pois entiset eläjät,
Ukko teitä ulos käski!
Jos ette sitä tottele,
Tulella tukkanne poltan,
Panuin paitanne panetan.

Poistu asunnosta kolmeksi yöksi, ja jätä luuta ovelle vahdiksi. Siinä on Tulen Väki, eikä se päästä ei-toivottuja vieraita poistumaan oven kautta. Niiden on parempi lähteä sitä kautta kuin tulivatkin, niin ne eivät tule takaisin. (Tämä osa loitsusta koskee lähinnä luteita ja muita ötököitä, sukulaisten voit antaa halutessasi poistua oven kautta).

Kolmen päivän kuluttua, vie luuta ja sillä aikaisemmin lakaisemasi roskat metsään talon pohjoispuolelle, tai lähelle tietä jolla kulkee ”kaikenlaisia elukoita ja ihmisiä”. Näin pääset ei-toivotuista vieraista eroon. (Jyskyjärvi, 1899.)

AARTEEN LÖYTÄMINEN

Kaipaako taloustilanteesi kohennusta, tai haluaisitko muuten vain löytää kätketyn aarteen? Juhannusyönä tähän on hyvät mahdollisuudet, sillä henkimaailman väki auttaa mielellään yritteliästä ihmistä. Ja kuten tiedetään, kesäpäivänseisauksen aikaan raja tämänpuoleisen ja tuonpuoleisen välillä on erityisen ohut.

Aarteen paikallistaminen aarnivalkeiden avulla. Aarnivalkeita kerrotaan esiintyvän erityisen paljon Juhannuksen tienoilla. Tällöin aarretta vartioiva haltia Aarnikratti nostaa aarteen esille, ja puhdistaa sitä liasta ja homeesta polttamalla kätköpaikan yläpuolella aarnitulta. Sen avulla sinun on helppo paikallistaa aarrekätkö.

Kannattaa kuitenkin olla varovainen ja katsoa mihin astuu: joskus keiju yrittää jekuttaa aarteenetsijää, ja houkuttelee tätä hohteensa avulla suonsilmäkkeeseen.

Aarteen saaminen kukkivan sananjalan avulla. Tarujen mukaan saniainen eli sananjalka kukkii juhannusyönä. Jos löydät tällaisen maagisen kukan ja viet sen aarnitulille, saat aarteen omaksesi.

Kolme kiveä ja sotamiekka. Jos tiedät suurin piirtein, missä aarrekätkö sijaitsee, poimi paikalta kolme pientä kiveä. Vuole niiden tilalle hopeaa (tai jätä paikalle muutama kolikko) ja sano:

Luolehetar luonnon tyttö,
Mannun eukon palkkalainen,
Joka oot vuoren vartijana,
Rahapurnun paimenena,
Anna mulle avaimia,
Lainaa läpäksimiä,
Jolla aartehet avaan.
En mä kuluta kultiasi,
Enkä hävitä hopeoitasi.

Asetu sitten juhannusyönä makaamaan karhun taljan päälle talon kolmanteen huoneeseen. Aseta keräämäsi kivet sekä vanha sotamiekka (ole varovainen, ettet satuta itseäsi!) patjasi alle, niin näet unessa aarteen olinpaikan, ja mitä sinun on tehtävä päästäksesi siihen käsiksi. (Vuokkiniemi, 1888.)

MUSTA JA VALKOINEN MAGIA ELI VAROITUKSEN SANAT

Kaikessa taianteossa on tärkeää muistaa Karman laki: se mitä teet, palautuu itsellesi takaisin ennemmin tai myöhemmin.

Ennen noitahatun päähän vetämistä suosittelenkin harkitsemaan tarkasti, mihin loitsullasi pyrit ja millaiset ovat taustamotiivisi. Tuskinpa kukaan haluaa ainakaan epähuomiossa harjoittaa pahamaineista mustaa magiaa, ja kerryttää tällä tavalla huonoa karmaa itselleen.

Miten valkoisen ja mustan magian sitten erottaa toisistaan? Loitsut ja taiat jaetaan perinteisesti valkoiseen eli ”hyvään” magiaan ja mustaan eli ”pahaan” magiaan sen mukaan, millainen vaikutus niillä on muihin ihmisiin ja ympäristöön. Valkoinen magia vaikuttaa positiivisesti tai neutraalisti, mustalla magialla sen sijaan on negatiivinen vaikutus.

Jos loitsija manipuloi toimillaan toisen ihmisen vapaata tahtoa, tai muulla tavoin aiheuttaa hänelle vahinkoa (joko vahingossa tai tarkoituksella!), on kysymyksessä musta magia. Niinpä esimerkiksi sellainen äkkiseltään harmittomalta vaikuttava lemmentaika, jonka tavoitteena on saada tietty henkilö rakastumaan itseesi, on mustaa magiaa.

Muista, että tarkoitus ei pyhitä keinoja loitsimisesta puhuttaessa. Jos et ole aikaisemmin tehnyt taikoja, etkä ole harjaantunut työskentelemään henkimaailman kanssa, suosittelen lämpimästi aloittamaan jostakin helposta ja yksinkertaisesta. Tiedon ja kokemuksen karttuessa voit sitten vähitellen siirtyä monimutkaisempiin taiantekoihin.

Kaikki tässä artikkelissa esitellyt loitsut ja ennustusmenetelmät kuuluvat valkoisen magian piiriin, joten voit huoletta kokeilla niitä osana omaa yöttömän yön juhlintaasi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei loitsimaan kannata koskaan ryhtyä pelkästään huvin vuoksi. Ilman selkeää aikomusta ja päämäärää käy parhaassa tapauksessa niin, että loitsu ei yksinkertaisesti toimi. Mutta voi käydä niinkin, että tulet vahingossa aiheuttaneeksi jotakin, mitä et tarkoittanut. Ja se karma…

KOLME KULTAISTA OHJETTA ONNISTUNEISIIN JUHANNUSTAIKOIHIN

Jotta onnistuisit juhannustaiassasi parhaalla mahdollisella tavalla, noudata seuraavia ohjeita:

  • valmistaudu huolellisesti
  • fokusoi päämäärä kristallinkirkkaaksi mieleesi
  • minimoi häiriötekijät

Huolellinen valmistautuminen tarkoittaa, että suunnittelet loitsusi tai rituaalisi etukäteen mahdollisimman hyvin. Mitä, missä, milloin ja miksi. Hanki tarvittavat työvälineet valmiiksi, suunnittele tapahtumien kulku, muokkaa loitsu omaan suuhusi sopivaksi, ja opettele loitsusanat ulkoa. Muistilappua voi tarvittaessa käyttää, mutta on aina parempi, jos kesken taianteon ei tarvitse ryhtyä kaivelemaan muistiinpanoja esille.

Päämäärän fokusoiminen tarkoittaa, että pystyt tiivistämään lyhyeen lauseeseen mahdollisimman tarkasti, mihin loitsullasi pyrit. ”Haluan tulla raskaaksi seuraavan 12 kuukauden kuluessa.” ”Haluan saada asuntoni myytyä kohtuullisella voitolla vuodenvaihteeseen mennessä.” ”Haluan löytää pitkäaikaisen kumppanin seuraavan kahden vuoden aikana.”

Visualisointi on tärkeä menetelmä, joka auttaa taiantekijää keskittymään päämääräänsä. Luo etukäteen mahdollisimman tarkka ja yksityiskohtainen mielikuva siitä, millaista elämäsi on sitten, kun taikasi on toteutunut. Ja kun ryhdyt suorittamaan loitsuasi, pidä tämä mielikuva kirkkaana mielessäsi. Näin varmistat, että nostattamasi energia suuntautuu juuri sinne, mihin sen on tarkoitus.

Loitsuja ja taikoja voidaan suorittaa yksin, kaksin tai ryhmässä. Perinteiset juhannustaiat tehtiin joko yksin tai muutaman luotetun ihmisen seurassa, jotka itsekin osallistuivat tapahtumien kulkuun.

Loitsun onnistuminen edellyttää, että pystyt keskittymään sen tekemiseen mahdollisimman hyvin. Suosittelen siis hankkiutumaan rauhalliseen ja häiriöttömään ympäristöön, jossa ei ole ylimääräisiä silmäpareja tuijottamassa. Myös sääskimyrkky voi olla hyvä idea Suomen suvessa.

Antoisia ja maagisia hetkiä juhannustaikojen parissa!

♥Anna♥

 

LUE LISÄÄ

Kolme superhelppoa juhannustaikaa rakkauteen!

LÄHTEET
Suomalainen Kirjallisuuden Seura, SKVR-tietokanta. (Kaikki enteet ja loitsut, joiden perään on merkitty paikkakunta ja vuosiluku. Huom! Olen muokannut loitsujen kirjoitusasua paremmin nykyihmisen suuhun sopivaksi, ja lyhentänyt muutamaa loitsua. Alkuperäiset loitsut ja niiden käyttöä kuvailevat tekstit löytyvät tietokannasta.)

Eero Ojanen & Sirkku Linnea, Suomalaiset taruolennot. Minerva, 2017.
Paula Havaste, Onnen loitsut. 7 x 7 taikaa. Gummerus, 2018.
Sinikka Piippo, Kasvien salaiset voimat. Helmi, 2008.
Risto Pulkkinen, Suomalainen kansanusko. Samaaneista saunatonttuihin. Gaudeamus, 2014.

Kuvat: Pixabay, Unsplash ja Wikimedia Commons.

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

1 ajatus aiheesta “Perinteisiä juhannustaikoja ja enteitä”

  1. Paluuviite: Kolme superhelppoa juhannustaikaa rakkauteen! - LUMOISA TAROT

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.