syyspaivantasaus_artikkelikuva

Syyspäiväntasaus tuo syksyn tullessaan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Syyspäiväntasaus (engl. Autumn Equinox, kelt. Alban Elfed) merkitsee siirtymistä syksyn vuodenaikaan, ja vuoden pimeälle puoliskolle. Valon määrä vähenee ja elämänenergia virtaa takaisin juuriin, Äiti Maan pimeään ja ravitsevaan kohtuun.

Uuspakanallisessa vuodenkierrossa Syyspäiväntasaus tunnetaan nimellä Mabon, ja se on toinen kolmesta kelttiläisperäisestä sadonkorjuujuhlasta, jotka ovat Lammas, Mabon ja Samhain.

Suomalaisessa kansanperinteessä Syyspäiväntasauksen tienoille sijoittuu Syys-Matti (21.9.), joka talonpoikaiskulttuurissa merkitsi kesäkauden loppua, syysteurastuksia ja talven puhdetöiden alkamista.

Sadonkorjuun juhlinta on meillä pohjolassa keskittynyt Kekriin, jota vietettiin syyskuun ja marraskuun välisenä aikana.

Syksyllä maa antaa satoa, ja moni ahkera marjastaja, sienestäjä, maanviljelijä ja puutarhuri pääsee nauttimaan työnsä hedelmistä. Ruskan myötä luonto pukeutuu upeaan väriloistoon, josta kannattaa nauttia täysin siemauksin.

On aika kiittää Luontoäitiä hänen runsaista antimistaan, säilöä sato talteen ja ryhtyä valmistelemaan puutarhaa talvea varten.

Syyspäiväntasauksen aikaan päivä ja yö ovat yhtä pitkät. Tällöin valon ja pimeyden, maskuliinisen ja feminiinisen, ulkoisen ja sisäisen, sekä antamisen ja saamisen välillä vallitsee hetken aikaa täydellinen tasapaino. Sen jälkeen pimeys ottaa vallan valosta, ja tuo mukanaan talven ja kuoleman.

Talven lähestyessä on luonnollista hieman hiljentää tahtia, ja kääntää huomiota sisäänpäin.

Valon ja pimeyden dualismi vallitsee kaikkialla elämässä, ja se on olennainen osa myös henkistä transformaatiota. Kuolema on erottamaton osa elämää: vanhasta on päästettävä irti, jotta uudelle muodostuu tilaa syntyä.

Henkinen kasvu edellyttääkin vanhoista ja aikansa eläneistä uskomuksista luopumista. Egon rakentamat esteet on raivattava tieltä, jotta rakkauden valo pääsee loistamaan sisimmässäsi. Monet henkiset mestarit ovat painottaneet, että voidakseen valaistua ihmisen on ensin kohdattava oma pimeä puolensa ja voitettava se.

Syyspäiväntasaukseen liitettyjä asioita

Jumalat ja jumalattaret:
Ahti, Wellamo, Rauni, Sarvipäinen Jumala, Äiti Maa, Thor, Morgan, Green Man, Mabon, Inanna, Demeter, Persefone, Thoth

Elementti:
Vesi

Värit:
Punainen, oranssi, keltainen, ruskea, kulta

Kasvit:
Mirha, Salvia, Nokkonen, Rosmariini, Kamomilla, Kaneli, Pihlaja, Tammi

Kivet:
Lapis lazuli, safiiri, meripihka, sitriini, keltainen akaatti

Ruoka ja juoma:
Siemenleipä, omenapiirakka, metsäsienet, riista, kurpitsa, granaattiomena, vihannekset ja juurekset, vilja, maissi, siideri, viini

Loitsut ja rituaalit:
Kodin suojaus ja negatiivisen energian vapauttaminen (esim. salviasuitsukkeen, rummutuksen tai Puhdistavan Suihkeen avulla), vaurausloitsut, tasapainoa edistävät taiat ja rituaalit

Mabon-jumalan lengenda

Mabon on kelttiläinen valon ja sadonkorjuun jumala, ”Valon Poika”. Hänen äitinsä oli maaäitijumalatar Modron ja isänsä Tuonelan jumala Urien. Legendan mukaan Mabon kidnapattiin tämän ollessa vasta kolmen päivän ikäinen. Häntä pidettiin vankeudessa vuosikausia, ja hänet vapautettiin vasta nuorena jumalana.

Mabonin tarinan katsotaan symboloivan sitä, kuinka Aurinko syksyllä katoaa hetkeksi pimeyteen, syntyäkseen sitten uudelleen tuomaan valon maailmaan.

Syyspäiväntasauksen juhlistaminen

Tässä muutamia ehdotuksia, miten juhlistaa Syyspäiväntasausta, sadonkorjuuta ja siirtymistä uuteen vuodenaikaan.

• Tee lista asioista, joista olet kiitollinen.
• Siivoa kotisi oikein kunnolla. Hankkiudu eroon kaikesta sellaisesta, mitä et enää tarvitse. Näin saat nurkkiisi jumiutuneen energian liikkeelle.
• Leivo leipää tai omenapiirakkaa.
• Järjestä sadonkorjuujuhlat, tai juhlista jotakin saavutustasi.
• Kerää satoa talteen ja säilö sitä talven varalle.
• Tee yksinkertainen meditaatioharjoitus: sisäänhengitä rakkautta, ja uloshengitä kiitollisuutta.
• Koristele kotisi pihlajanoksilla, ruusunmarjoilla ja vaahteranlehdillä.
• Tee ruskaretki syksyiseen luontoon.
• Kerää kauniita syksyn lehtiä, ja kirjoita niihin toiveesi tai huolenaiheesi. Heitä lehdet tuulen tai virran vietäväksi, ja luota siihen, että kaikki järjestyy parhain päin.

Minä rakastan syksyä, joten näitä ei ollut vaikea keksiä! Omia kestosuosikkejani tähän aikaan vuodesta ovat sieniretket syksyiseen metsään, pihlajanoksien kerääminen kotia koristamaan, sekä kanelilta tuoksuvan omppupiirakan leipominen. Miten sinä toivotat syksyn tervetulleeksi elämääsi? Jaa vinkkisi ja ideasi jättämällä kommenttia alle!

Ihanaa ja tunnelmallista Syyspäiväntasausta sinulle,

♥Anna♥

 

Ps. Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää Syyspäiväntasauksen merkityksestä ja sen juhlistamisesta meillä ja muualla, tässä muutama oivallinen sivusto:

Kuvat

Unsplash

Lue lisää

Syyskuun taroskooppi

Ylipappi kutsuu sinua etsimään todellista itseäsi

Ekologisuus on osa henkistä polkua

5 tehokasta harjoitusta intuition vahvistamiseen

Se Oikea auttaa sinua kasvamaan ihmisenä

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.