tarotabc_teksti

Tarotin ABC: Mitä tarot on? (osa 1)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Tarotin ABC on juttusarja, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa tarotkorteista kiinnostavasti, helppotajuisesti ja hauskasti.

Tässä artikkelissa lähdemme tutustumaan tarotkorttien maailmaan kysyen, mitä tarot on. Koska kysymys on laaja, olen jakanut sen kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tutustumme tarotpakan rakenteeseen. Toisessa osassa tarkastelemme tarotkorttien merkityksiä.

JOHDANTO: MITÄ TAROT ON?

Tarot on monia asioita.

Se on:
• Korttipeli
• Taidemuoto
• Ennustusväline
• Psykologinen peili
• Maaginen työkalu
• Elämänkoulun oppikirja

Tarottulkitsijana se on minulle ensisijaisesti Elämänkoulun Oppikirja ja Ennustusväline.

TAROTIN HISTORIN (ERITTÄIN LYHYT) OPPIMÄÄRÄ

Tarotkortit kehiteltiin tiettävästi renessanssiajan Italiassa, perinteisen korttipakan pohjalta. Aluksi sitä käytettiin pääasiassa pelaamiseen, sillä korttipelit olivat suosittua ajanvietettä varakkaan ylhäisön keskuudessa. Erityisesti 1700-luvulta lähtien tarotkorttien merkitys tulevaisuuden ennustamisessa, ja psykologisena työvälineenä korostui voimakkaasti.

Lisätietoa tarotin historiasta voit halutessasi lukea esimerkiksi wikipediasta.

TAROTPAKAN RAKENNE

Ja sitten tämän artikkelin varsinaiseen aiheeseen, eli tarotpakan rakenteeseen. Mikä erottaa tarotkortit muista ”henkisistä” korttijärjestelmistä, kuten esimerkiksi oraakkelikorteista ja enkelikorteista?

Perinteisellä tarotpakalla on selkeä rakenne, johon liittyy:
• 78 korttia
• Korttien ryhmittely Suureen Arcanaan, Pieneen Arcanaan ja Hovikortteihin
• Suuressa Arcanassa on 22 kuvitettua korttia, joista jokaisella on nimi ja numero
• Pienessä Arcanassa on 40 korttia, jotka jakaantuvat neljään maahan
• Lisäksi jokaiseen maahan liittyy neljä Hovikorttia

Edellä luetellut piirteet toistuvat siis tarotpakasta toiseen, vaikka joitakin muunnelmiakin esiintyy. Niistä myöhemmin lisää.

Pikavinkki aloittelijalle! Ostaessasi ensimmäistä tarotpakkaasi, varmista että pakkauksessa tai tuoteselosteessa mainitaan sanat ”tarot” ja ”78 korttia”. Näin varmistat, että ostat tarotpakan, etkä esimerkiksi oraakkelipakkaa.

SUURI ARCANA

Seuraavaksi tarkastelemme tarotpakan rakennetta hiukan tarkemmin.

Suuren Arcanan eli Suurten Salaisuuksien kortteja kutsutaan valteiksi. Valttikortteja on 22 kappaletta, ja ne on numeroitu nollasta kahteenkymmeneenyhteen. Jokaisella valttikortilla on siis oma nimensä ja paikkansa korttien muodostamassa numerologisessa järjestelmässä.

Siten ensimmäinen kortti on jokaisessa tarotpakassa numero nolla ja sen nimi on Narri, toinen kortti on numero yksi ja sen nimi on Taikuri, kolmas kortti on numero kaksi ja sen nimi on Ylipapitar ja niin edelleen.

Suuressa Arcanassa kortin nimi viittaa teemaan tai arkkityyppiin, jota kyseinen kortti ilmentää. Valttikorttien nimet ovat melko vakiintuneet, mutta niissä saattaa esiintyä vaihtelua. Esimerkiksi valtti numero 13. Kuolema on joissain nykypakoissa nimetty Transformaatioksi.

Myös valttikorttien numerojärjestys on periaatteessa sama pakasta toiseen. Poikkeuksen muodostaa korttipari 8. Voima ja 11. Oikeus. Ne saattavat joissakin tarotpakoissa olla toisinpäin.

PIENI ARCANA

Pienen Arcanan eli Pienten Salaisuuksien kortteja on 40 kappaletta, ja ne jaetaan tavallisten pelikorttien tapaan neljään maahan:

 • MALJAT
 • SAUVAT
 • MIEKAT
 • LANTIT (PENTAAKKELIT)

Jokaisessa maassa on 10 korttia, jotka on numeroitu Ässästä kymppiin.

Maiden nimityksissä esiintyy jonkin verran vaihtelua. Nimien taustalla on kuitenkin aina ajatus neljästä klassisesta elementistä, joiden ominaisuuksia maat ilmentävät:

 • VESI (Maljat)
 • TULI (Sauvat)
 • ILMA (Miekat)
 • MAA (Lantit)

Tarotpakan luoja voi siis valita periaatteessa minkä tahansa maatunnuksen symboloimaan eri elementtejä. Niinpä Maljat saattavat olla kuppeja, patoja, astioita tai simpukankuoria.

Pienen Arcanan maakortit voivat olla kuvitettuja, tai niissä on pelikorttien tapaan pelkkä numero ja maatunnus. Alun perin maakorteissa ei ollut kuvitusta, mutta se yleistyi Rider-Waite -pakan myötä.

Pikavinkki aloittelijalle! Ostaessasi ensimmäistä tarot-pakkaa kannattaa valita sellainen pakka, jossa kaikki kortit on kuvitettu. Tämä helpottaa huomattavasti korttien tulkintaa, ja nopeuttaa niiden merkitysten oppimista.

HOVIKORTIT

Kuhunkin maahan liittyy kymmenen maakortin lisäksi neljä Hovikorttia, jotka kuvataan ihmishahmoina.

Niiden nimet ovat perinteisesti: Lähetti, Ritari, Kuningatar ja Kuningas. Hovikorteilla ei ole numeroa, mutta niillä on järjestys.

Hovikorttien nimitykset vaihtelevat nykyisin jonkin verran pakasta toiseen. Moderneissa pakoissa niistä saatetaan käyttää esimerkiksi nimityksiä tytär, poika, äiti ja isä.

Jos sinulle nousi tästä artikkelista jotakin kysyttävää tai kommentoitavaa, jätä viestiä alle! Seuraavassa osassa perehdymme tarotkorttien symboliikkaan ja merkityksiin.

♥ Anna ♥

Tämän artikkelin kuvissa esiintyvät tarotpakat:

 • Morgan-Greer Tarot
 • Smith-Waite Tarot Centennial Edition
 • The Wild Unknown Tarot

Kuva öljyvärimaalauksesta: Wikimedia Commons

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

2 ajatusta aiheesta “Tarotin ABC: Mitä tarot on? (osa 1)”

 1. Paluuviite: Tarotin ABC: Viisi vinkkiä tarotpakan valintaan - LUMOISA TAROT

 2. Paluuviite: Tarotin ABC: Mitä tarot on? (osa 2) - LUMOISA TAROT

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.