unientulkinta_artikkelikuva

Unien tulkinta auttaa vahvistamaan itsetuntemusta

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Unet ovat portti ihmismielen tiedostamattomiin kerroksiin ja henkisemmille tasoille.

Tässä artikkelissa kerron, miksi uniin on hyvä kiinnittää huomiota, ja millä tavoin ne voivat auttaa meitä kohti parempaa itsetuntemusta. Annan myös useita käytännöllisiä vinkkejä avuksi unien tulkitsemiseen.

Uniin kannattaa kiinnittää huomiota

Ihminen nukkuu keskimäärin kolmasosan elämästään. 75-vuotiaana olet siis nukkunut 25 vuotta, ja uneksinut tuosta ajasta noin 10 vuotta!

Tiedemiehet eivät ole vielä keksineet tyhjentävää selitystä siihen, miksi unia nähdään. He ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että nukkuminen ja uneksiminen on ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille erittäin tärkeää.

Unien ajatellaan olevan silta tietoisen mielen ja alitajunnan välillä. Psykoterapeutti ja unitutkija Jeffrey Sumberin mukaan uneksiminen on näiden kahden mielen osa-alueen välistä vuoropuhelua, ja sen tarkoituksena on auttaa ihmistä eheytymään.

”Dreaming is communication between our conscious mind and our unconscious mind, helping people create wholeness.” – Jeffrey Sumber

Vastoin yleistä uskomusta, vain pieni osa käytöksestämme on tietoisen mielen ohjaamaa. Silloin kun kyse on opituista taidoista, arkielämän rutiineista ja vakiintuneista ajattelumalleista, ohjaksissa on järjen sijaan alitajunta.

Tietoisen mielen tuolta puolen kumpuavat myös reaktiomme äkillisiin, uhkaavaksi koettuihin tilanteisiin.

Lattialla kipittävä hämähäkki, lapsen hätäitku tai aviopuolison tietty ilme ovat asioita, jotka voivat aktivoida alitajuntamme, ja saada meidät reagoimaan joskus aika järjenvastaisillakin tavoilla.

Niinpä on hyvä olla selvillä siitä, mitä omassa alitajunnassa tapahtuu, ja tähän unet ovat yksi käytännöllisimmistä työvälineistä.

Unet tarjoavat myös mahdollisuuden käsitellä hankalia tunteita ja kokemuksia turvallisesti. Ne paljastavat meidän syvimmät haavamme, nostavat pintaan tukahdutettuja tunteita ja muistoja, ja auttavat meitä tiedostamaan omia tarpeitamme, unelmiamme ja voimavarojamme.

Kuuluisan psykologin ja unitutkijan Carl Jungin mukaan unet ovat alitajunnan keino tuoda tietoiseen mieleen asioita, joista ihmisen olisi syytä olla tietoinen.

Ehkä jokin puoli unennäkijän elämässä on joutunut paitsioon. Tai ehkä hänen asenteensa on muodostunut liian rajoittuneeksi tai yksipuoliseksi jonkin asian suhteen.

Unet ovat myös kanava, jonka välityksellä voimme vastaanottaa tietoa henkisemmiltä tasoilta. Muinaisessa Egyptissä ja antiikin Kreikassa uneksimisen katsottiin olevan kommunikointia yliluonnollisten voimien ja jumalien kanssa.

Miten unia tulkitaan

Nykyisin unien tulkinnassa nojataan ”psykoanalyysin isä” Sigmund Freudin kehittämään teoriaan, jota Carl Jung jalosti edelleen.

Unien kieli on alitajunnan kieltä. Se on visuaalista ja symbolista, joten unen merkityksen ymmärtäminen edellyttää tulkintaa. Niinpä esimerkiksi kuolemaan liittyvä uni ei tarkoita fyysistä kuolemaa, vaan se voi viitata tärkeään murrosvaiheeseen unennäkijän elämässä.

Unien tulkitsemiseen ei ole olemassa tiukkoja sääntöjä. Jokainen ihminen on yksilöllinen, joten myös jokaisen ihmisen ”uniavain” on uniikki.

Tulkinnassa onkin tärkeää uskaltaa irrottautua perinteisten unikirjojen tarjoamista valmiista vastauksista, ja kaivautua syvemmälle – henkilökohtaiselle tasolle. Luota intuitioosi ja pohdi, mitä merkitykselliseltä tuntuva unisymboli voisi tarkoittaa juuri sinun kohdallasi.

Jotta unen merkitys avautuisi oikein, sitä täytyy tarkastella vasten unennäkijän elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa. Unennäkijä on siis itse paras asiantuntija omien uniensa tulkitsemisessa.

Vaikka unien tulkitsemiseen on mahdotonta antaa mitään yleispätevää kaavaa, joitakin ohjeita kuitenkin on, jotka auttavat ymmärtämään unia paremmin.

KIRJOITA UNESI MUISTIIN

Ensimmäinen ja tärkein askel unien tulkinnassa on kirjoittaa ne muistiin.

Ryhdy pitämään unipäiväkirjaa, eli varaa yöpöydällesi vihko ja kynä. Näin voit kirjoittaa unen ylös välittömästi herättyäsi, eikä se ehdi unohtua mielestäsi.

Tulkinnan helpottamiseksi unipäiväkirjaan on hyvä merkitä myös edellisen päivän tärkeimmät tapahtumat ja muut ajankohtaiset asiat.

Jos sinusta tuntuu, ettet näe unia tai sinun on vaikea muistaa niitä, aseta nukkumaan mennessäsi intentio, eli toista useita kertoja ääneen tai hiljaa mielessäsi: ”tänä yönä näen unta, ja muistan sen aamulla herättyäni.”

Lisää vinkkejä unien muistamiseen ja makoisampiin yöuniin löydät tästä artikkelista: Hyvää yötä! Paranna unen laatua näillä vinkeillä

OTA HUOMIOON KAIKKI UNEN ELEMENTIT

Kun kirjoitat unen muistiin, älä jätä mitään pois! Toisinaan jokin mitättömältä tuntuva yksityiskohta onkin tärkeässä roolissa unen tulkitsemisen kannalta.

Kirjoita unestasi ylös kaikki mitä muistat: tunteet, ajatukset, tapahtumapaikat, tapahtumat, ihmiset ja eläimet, esineet, numerot, kirjaimet, värit ja muut symbolit.

Freudilais-jungilaisen lähestymistavan mukaan jokainen unen elementti voi viitata unennäkijän omaan psyykeen.

Onkin hyvä pitää mielessä, että unessa moni asia saattaa symboloida sinua itseäsi (jotakin puolta sinussa), vaikka olisitkin selkeästi erillinen ”henkilöhahmo”.

Muistiinpanoja tehdessä kannattaa käyttää nykymuotoa, eli kuvailla unta siten kuin se tapahtuisi juuri nyt. ”Unessa istun laiturilla onkimassa, ja aurinko paistaa pilvettömällä taivaalla.” Tämä auttaa muistamaan unen elävämmin ja yksityiskohtaisemmin.

KIINNITÄ HUOMIOTA UNEN TUNNELMAAN

Voimakas tunne kuten pelko, ahdistus tai ilo voi toimia tärkeänä johtolankana unen merkityksen ymmärtämisessä.

Mitä tunsit unessa? Jatkuiko sama tunne vielä heräämisen jälkeenkin? Millaisia ajatuksia tunne sinussa herättää? Kirjoita havaintosi muistiin.

ÄLÄ NOJAA LIIKAA VALMIISIIN TULKINTOIHIN

On olemassa universaaleja tapoja tulkita symboleja, ja ne voivat auttaa alkuun unen ymmärtämisessä. Esimerkiksi karhuun saatetaan liittää sellaisia asioita kuin itsenäisyys, turvallisuus ja elinvoima.

Tärkeintä on kuitenkin selvittää, mitä unisymboli merkitsee sinulle henkilökohtaisesti. Kuulostele mitä sydämesi kuiskii, ja lähde rohkeasti listaamaan paperille omia avainsanojasi. Ehkäpä karhu on sinun mielestäsi ennemminkin uhkaava, arvaamaton ja villi.

Jos sinusta tuntuu hankalalta päästä jyvälle jonkin unisymbolin henkilökohtaisesta merkityksestä, mieti miten kuvailisit asiaa siitä ennestään täysin tietämättömälle henkilölle. Miten kertoisit avaruusoliolle, millainen karhu on? Mitä karhun ominaisuuksia pidät tärkeänä tuoda esille?

Muista, että sinä olet oman psyykesi ja alitajuntasi paras asiantuntija. Luota kykyysi tehdä osuvia tulkintoja unistasi!

UNEN TAPAHTUMAPAIKKA VOI KUVASTAA SISÄISTÄ MAAILMAASI

Unen tapahtumapaikan voi usein heijastaa unennäkijän mieltä eli sisäistä todellisuutta, erityisesti jos se on talo tai jokin muu rakennus. Jos siivoat unessasi sotkuista asuntoa, se voi hyvinkin viitata tarpeeseen saada lisää selkeyttä ajatuksiisi ja tunteisiisi.

Joskus unen merkitys voi avautua tapahtumapaikan herättämien tuntemusten ja vaikutelmien kautta. Vaikuttaako tapahtumapaikka synkältä ja ahdistavalta? Ehkäpä uni viestittää sinulle, että kaipaat lisää piristystä arkeesi.

Toisinaan tapahtumapaikka viittaa unen teemaan. Esimerkiksi hautajaiset tai häät saattavat viitata tärkeään elämänmuutokseen.

UNET VOIVAT PALJASTAA HAITALLISIA USKOMUKSIA

Joskus tietyt ajatukset tai uskomukset heijastuvat uniimme. Jos sinulla on valveilla ollessasi tapana toistella mielessäsi esimerkiksi ”en ymmärrä tätä” tai ”en pysty tähän”, nämä ajatukset voivat hyvinkin siirtyä uniisi.

Pohdi, millaisissa tilanteissa sinulla tapana ajatella näin. Onko ajatusmalli linjassa sen kanssa, miten haluat suhtautua itseesi tai asioihin?

Alitajunta voi nostaa unien avulla pintaan uskomuksia ja ajattelumalleja, joita olisi tarpeellista päivittää tai muokata positiivisempaan suuntaan.

KAIKISTA UNISTA VOI TEHDÄ TULKINTOJA

Yleensä me muistamme parhaiten erikoiset, merkityksellisiltä tai jännittäviltä tuntuvat unet. Unen ei kuitenkaan tarvitse olla mitenkään erityinen, että sitä voi ja kannattaa analysoida.

Jokaisesta unesta on mahdollista oppia jotakin uutta itsestä.

Lopuksi

Unet ovat kiehtova ihmismielen salatumpien kerrosten aarreaitta, jossa riittää tutkittavaa.

Onko sinulla tapana pitää unipäiväkirjaa? Nojaatko tulkinnoissasi yleismaailmallisiin symboleihin, vai oletko koostanut oman ”uniavaimen”? Millaisia vinkkejä sinä antaisit aloittelevalle unityöskentelijälle? Jätä kommenttia!

♥ Anna ♥

Kuvat

Pixabay

Nämä artikkelit voisivat kiinnostaa sinua

Hyvää yötä! Paranna unen laatua näillä vinkeillä

Varjo on ihmisen pimeä puoli

Varjotyöskentely (osa 1): energiat liikkeelle kehon ja kodin puhdistamisella

Testaa, minkä värinen on aurasi

Testaa, mikä on vahvin yliaistisi

LATAA KUUTYÖKIRJA + TOTEUTA UNELMASI!
Kuutyöskentelyn avulla syvennät itsetuntemustasi, vahvistat yhteyttä luontaisiin sykleihisi, ja edistät tavoitteidesi saavuttamista. Ilmaisesta, 29-sivuisesta Kuutyökirjasta löydät parhaat työvälineet kuutyöskentelysi tueksi. Lisää vinkkejä ja kuutietoutta saat 1 - 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvässä uutiskirjeessä suoraan sähköpostiisi.
En pidä roskapostista. Voit luottaa siihen, ettei sähköpostiosoitettasi käytetä muihin tarkoituksiin.

1 ajatus aiheesta “Unien tulkinta auttaa vahvistamaan itsetuntemusta”

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti!

TEE SÄHKÖPOSTITILAUS BLOGIIN

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.